ZIUA LIMBII LA TÂRGU-MUREŞ

NICOLAE BĂCIUŢ

Instituită prin Legea nr.53 /2013, ZIUA LIMBII ROMÂNE va fi marcată în 31 august, ora 11,00, şi la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş.
Între activităţile preconizate, conferinţa „Limba română e patria mea” –gânduri la „ziua limbii”, cu participarea unor scriitori mureşeni, sub semnul testamentar al lui Ienăchiţă Văcărescu (1740 – 1797): „Urmașilor mei Văcărești !/Las vouă moștenire :/ Creșterea limbei românești/Ș-a patriei cinstire”.
În acelaşi cadru (foaierul instituţiei) va fi omagiat Grigore Vieru, va fi făcută prezentarea publică a bustului în bronz al lui Grigore Vieru, autor lucrării, artistul plastic Romi Adam, va fi prezentară placheta altorelief în lut ars, cu chipul lui Grigore Vieru, care trebuia lansată în 2010, când s-a solicitat amplasarea bustului lui Grigore Vieru în Bulevardul Cetăţii, în faţa Centrului de Studii Literare „Grigore Vieru”, un recital din poezia lui Grigore Vieru – Nicolae Băciuţ, lansarea antologiei de versuri „Ceasul cu flori”, volumul II, poeţi mureşeni, antologie de Nicolae Băciuţ, lecturi publice ale unor autori antologaţi, o expoziţie de carte mureşeană, prezentarea unor noi apariţii editoriale.
Stau temei acţiunii noastre, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, ASTRA, cu sprijinul Primăriei Târgu-Mureş şi în parteneriat cu alte instituţii şi ONG-uri, cuvintele lui Nichita Stănescu: „A vorbi despre limba în care gândești, a gândi – gândire nu se poate face decât numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decît exprimată în limba română. … Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci când am învățat o altă limbă.”
„Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atât de proprie, atât de familiară, atât de intimă îmi este limba în care m-am născut, încât nu o pot considera altfel decât iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, o dată este patrie de pământ și de piatră și încă o dată este numele patriei de pămînt și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea.”
Participă scriitorii Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Valentin Marica, Răzvan Ducan, Nicolae Băciuţ....

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5