Ziua Pământului, La Năsăud

În data de 22 aprilie a fost „Ziua Pământului”, eveniment etalon al responsabilităţii civice în protecţia mediului. A apărut având scopul de conştientiza populaţia şi factorii de decizie de necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii. Ziua Pământului a fost fondată în 1970 de senatorul american Gaylord Nelson, cu intenţia de a-i trezi pe politicieni din dezinteresul faţă de mediul înconjurător, când poluarea aerului cu substanţe toxice şi fum produse de industrie, era acceptată în mare parte.

După 1990, a început să fie sărbătorită, sau mai bine zis, marcată şi în ţara noastră, la data de 22 aprilie. Ziua Pământului a dat naştere unei organizaţii cu filiale în peste 170 de ţări, care au reuşit conştientizarea populaţiei Terrei asupra problemelor de mediu şi a efectelor poluării.

Pentru a aniversa 40 de ani a Zilei Pământului, anul acesta, a demarat campania Generaţia Verde, care are drept scop transformarea sistemului educaţional mondial într-un sistem de „educaţie verde”; utilizarea energiilor regenerabile; angajamentul individual bazat pe consumul responsabil şi durabil; formarea unei economii verzi – principii generale ale Generaţiei Verzi.

Ziua Pământului marcată de şcoli

La Grupul Şcolar Silvic, Grupul Şcolar Economic, Şcoala Generală „Mihai Eminescu” şi Colegiul Naţional „George Coşbuc” s-a marcat prin acţiuni tematice, coordonate de profesorii, diriginţii sau învăţătorii din fiecare unitate de învăţământ. Au vizionat filme şi diapozitive, au susţinut discursuri cu reprezentanţii APNMR, reliefând aspectele poluării mediului cu implicaţii majore în viaţa cotidiană.

Ca un preambul al acestei zile a Pământului, la sfârşitul săptămânii trecute, 16 elevi de la Grupul Şcolar Silvic (membri ai Clubului ECO), au plantat puieţi în zona Parcului naţional Munţii Rodnei, coordonaţi de profesorul Romelia Cosma. Astfel, 4,6 hectare au fost împădurite cu puieţi de molid, larice şi paltin de munte, pe Anieş, chiar dacă timpul a fost neprietenos cu iubitorii naturii.

…şi Primăria oraş Năsăud

Nici administraţia năsăudeană nu a trecut cu vederea această ocazie. În colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud au prevăzut în planul de activităţi al proiectului „Centru de Informare Europeană Europe Direct Bistriţa”, în baza acordului de parteneriat dintre cele două instituţii, o acţiune de plantare de pomişori (arbori) pentru a marca Ziua Pământului.

Aşa cum ne-a informat Dana Someşan Cosma, cei şapte pomişori vor fi plantaţi în Parcul Central din Piaţa Unirii şi pe scuarul din spatele statuii lui Avram Iancu, pe strada George Coşbuc.

În sprijinul acţiunii s-au oferit voluntari 5 elevi de la Liceul Economic, 5 de la Colegiul „G. Coşbuc” şi 10 de la Grupul Şcolar Silvic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5