Manifestări ecologice spectaculoase, acţiuni şi performanţe şcolare
-
View the full image
green
Multă vreme publicul a fost decepţionat de politicile ecologiste de la noi, în plan naţional şi local, fie că au fost în panerul unor partide politice ”verzi”, fie ale unor organisme ce au existat ca instituţii pentru mediu, dar nu au putut genera o mişcare reală, cu ecou în plan social. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele lumii în care tot mai greu putem trăi şi chiar…respira. Ceva nou sub soare se întâmplă însă, trezind entuziasm prin faptul că am văzut tineretul liceal al Grupului Şcolar Agricol implicat în acţiuni de o anvergură fără precedent pentru „Zile ale Primăverii” sau pentru”Ziua Pământului-22 aprilie 2009”, marcată vast în plan european.
În mod firesc, coordonarea generală (iniţiativă, organizare, securizare) vine din partea unor instituţii, recte Primăria municipiului şi conducerea Grupului Şcolar Agricol. Că tineretul a răspuns masiv, înregistrându-se sute de adolescenţi participanţi, bine organizaţi, este un semn extrem de încurajator. De excepţie a fost mai ales ecoul trezit în rândul cetăţenilor oraşului, surprinşi de ceea ce fac tinerii, ieşind la ferestre şi chiar alăturându-se acestora în marşuri sau la ecologizărea spaţiilor urbei. Aceste acţiuni –manifestaţii şi muncă practică- sunt un rod subsecvent al unei îndelungi activităţi educative desfăşurate la nivel de şcoală ( la Grupul Şcolar Agricol prin însuşi specificul său), având în toate fazele o susţinere cu totul remarcabilă din partea Primăriei municipiului, sub a cărei egidă s-au desfăşurat. Vom încerca o detaliere, în măsura în care cuvintele pot creiona faptica din real, asociind şi câteva flash-uri fotografice.
X
Cu multe zile înainte de 22 aprilie-„Ziua Europeană a Pământului”- s-au pregătit afişe care au fost postate în punctele mai importante ale oraşului, iar dna. informatician Rodica Visuian a proiectat şi a realizat fluturaşi tematici pentru trecătorii de pe străzi. Pregătindu-se manifestarea, s-a notificat Primăriei, specificând elementele de traseu, organizare şi etape ale desfăşurării, obţinându-se aprobările de rigoare.
În coordonarea generală a manifestărilor din instituţie şi de pe traseu, cu prilejul „Zilei Pământului” s-a implicat concret dna. prof. Simona-Maria Belea, director al Grupului Şcolar Agricol, prof. Maria Runcan-Pop (coordonator de proiect în specific profesional biologie-ecologie, însăşi un suis-generis port-drapel prin costumaţia verde-alb şi sloganele.”Bistriţa oraş verde” ; „Bistriţa oraş curat”), prof. Lucia Homei (propaganda vizuală şi pregătirea individuală de excepţie a fiecărui elev), prof. Samuel Coman (coordonare marş, precum şi pentru marele banner al manifestării, pe fond verde ce specifica Grupul Şcolar Agricol care desfăşoară acţiunea). Un număr de 153 de elevi (în tricouri verzi, sponsorizaţi de firma „Ecoprima”, având lozinci şi simboluri de vieţuitoare şi mediu ambiental) precum şi 19 profesori în ţinută ecologică,cu banderole albe de asiguratori de ordine, au pornit înspre amiaza zilei de 22 aprilie curent, din spaţiile Grupului Şcolar Agricol spre oraş, într-o impresionantă manifestare. Pancarte, desene proprii, simboluri eco şi mesaje vizuale :Ocrotiţi acest Pământ!/ Să respectăm mediul!/, Învaţă să trăieşti într-un mediu curat!, Iubiţi natura!Uniţi-vă puterile pentru a o proteja!Tot ce iubim poate fi salvat! iar din simboluri de vieţuitoare „pelicanii” glăsuiau : Dacă ne iubiţi, protejaţi-ne!
Din iubire pentru om, Dumnezeu, Ziditorul a toate a creat pentru noi această lume absolut mirifică, cu mări şi oceane, cu ploi roditoare şi nori, cu păduri fără seamăn, cu anotimpuri şi vieţuitoare, dându-ne prima binecuvântare şi poruncă: ”Creşteţi, vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul!”(Geneza,1.28).Datoria umanităţii e de a-şi îngriji cu înţelepciune această casă-palat unică, numită PĂMANT (TERRA), fiindcă o alta asemenea ei nu s-a aflat în Universul Timpului.
Veste-fructe, veste-ciupercuţe, iepuri, berze, bufniţe, pinguini, copăcei înfloriţi, abundenţă de verde, galben şi portocaliu pe întreaga coloană de 153 de elevi, arătau grija cu care fiecare amănunt a fost pus în valoare spre a sensibiliza. Pe străzile Tărpiului, Gării, apoi pe bulevardul Republicii, la Prefectura judeţului, periplul a continuat cu un popas pe zona pietonalului Liviu Rebreanu, urmăriţi pretutindeni de zeci de cetăţeni de la ferestre, de pe străzi, atraşi de insolitul acţiunii, de coloristica de ansamblu, de atâtea chipuri frumoase, adolescentine.
După două ore de mărşăluire, coloanele au descins la Primăria municipiului Bistriţa, până spre statuia lui Andrei Mureşanu, scandând cu repetări :”Bistriţa oraş curat!”/”Bistriţa verde!” Mulţime de trecători curioşi şi-au întors paşii spre a vedea pe liceenii care au luat în stăpânire toate spaţiile. Mass-media locală a luat interviuri dnei. director Simona-Maria Belea,unor cadre didactice şi câtorva elevi, imortalizând ansamblul acţiunii.
Din partea Departamentului de Mediu al Primăriei Bistriţa ,dna. Livia Bindea şi un grup de funcţionari departamentali au primit pe organizatorii-profesori şi elevi ,fiind prezenţi de asemenea membri ai „Europe-Direct” din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie, înmânându-se o Diplomă pentru integrarea în manifestările europene ale Mediului 2009.
x
În partea a doua, tineretul şi-a trifurcat direcţia, unii pornind spre incinta Şcolii Generale nr. 2 din Bistriţa, primiţi fiind de elevii Liceului cu Program Sportiv, alţii spre Centrul de formare profesională de pe strada N. Titulescu, nr. 3 unde, la orele 16,oo s-au ţinut Jocuri Sportive (la Gen.2) şi un Concurs pe teme de mediu şi energie, în limba engleză(!!) pe calculator, în a doua locaţie, ca şi la o lansare de carte.
S-au înmânat Diplome individuale acordate de Primăria burgului bistriţean participanţilor la turneul de minifotbal, (antrenori prof. Mariana Ţermure şi Gheorghe Şomfelean din partea celor două licee), iar în str. N.Titulescu, Concursul pe teme de mediu şi energie a înregistrat ca premianţi pe elevii Răzvan Chiş (cls.aIXa D) precum şi Andreea Linul(a Xa E), răsplătiţi cu premii substanţiale de către Centrul „Europe-Direct . Au fost împărţite cadouri pentru elevii şi profesorii participanţi. La aceeaşi oră (16,00), în Sinagoga evreiască se lansa lucrarea „Fitoterapie tradiţională şi modernă” de Ovidiu Bojor şi Octavian Ionescu, considerată a fi exhaustivă pentru domeniul abordat, în prezenţa elevilor ecologişti de la acelaşi Grup Şcolar Agricol.
x
La STANDARDE judeţene, dar şi NAŢIONALE
Intr-un volum special editat cu prilejul Zilei Pământului-22 aprilie 2009, având ca tematică educaţia pentru mediu, în secţiunea „Parteneriat în Educaţia pentru mediul Înconjurător” se află un interesant articol semnat de dna. prof. Simona-Maria Belea, director al Grupului Şcolar Agricol Bistriţa: „PĂDUREA - mister, poezie şi oază de vegetaţie”. Volumul (al IV-lea din serie), apare prin grija Centrului Carpato-Danubian de geoecologie, într-un parteneriat cu Editura Decesfera.
Ţinem a face o notă specială din implicarea permanentă, directă în toate acţiunile la nivel de instituţie şi extraliceal a domniei sale.
x x
La Olimpiada de Resurse Naturale –faza naţională-Urziceni, jud.Ialomiţa, a participat un echipaj al aceleeaşi instituţii, format din elevii Ana-Maria Codău (cls.aXIa B), Alin Alb (aXIIa) şi Florin Daniel-Kiss (aXIIIa G), însoţiţi de prof. inginer Ioan Sigmirean. Elevul Alin Alb a obţinut un onorant premiu III la specializarea tehnician veterinar (pregătit de dr. Dan Eugen şi ing. Ioan Sigmirean), iar elevul Florin Daniel-Kiss menţiune la aceeaşi specializare (pregătit de dr. Eugen Dan şi ing. Nicolae Sucilă, la partea practică fiind ing. Mircea Rusu).
De semnalat că în profil umanist, eleva Chinceşan Alina din clasa aXIIa A, participantă la un Concurs Internaţional de Eseuri în limba engleză pe teme de interculturalitate a obţinut Premiul al II-lea ,având concurenţă din cinci ţări europene. Lucrările au fost trimise prin Centrul Europe-Direct al Camerei de Comerţ şi Industrie. Eleva a fost pregătită de prof. Claudiu Frişan ( limba engleză).
Performanţe notabile au fost obţinute la etapa judeţeană a Olimpiadelor şcolare. Amintim în acest sens pe eleva Chiş Monalisa din clasa aXa A, care a obţinut locul II la profilul Resurse naturale şi protecţia mediului. Profesori îndrumători au fost: ing. Elena Mora şi ing. Ioan Sigmirean.
Tot la nivel judeţean, elevul Ilvan Florin din clasa aXI a C, participant la Concursul pe teme profesionale (mecanică), a obţinut locul I, îndrumat de ing. prof. Simona Puţura şi maistrul Vasile Imbuzan, luând parte ulterior la faza naţională de la Botoşani.
Rezultatele multiforme obţinute la această instituţie şcolară fac dovada unei munci perseverente, entuziaste şi bine organizate a conducerii şcolii, a corpului profesoral, ca şi a elevilor care au înţeles nobleţea profesiei lor viitoare, precum şi importanţa socială a personalităţii lor pentru lumea de mâine.
x
Preceptele ca preceptele, dar NIMIC MAI ONORANT DECÂT PRACTCA VIEŢII. Dacă până acum am fost decepţionaţi de politicianismul cantonat în inerta teorie, cuvine-se a arăta că ecologiştii de la Grupul Şcolar Agricol au desfăşurat activităţi absolut remarcabile, pe care le-am arătat nu o dată, dorind ca acum să ne oprim la una cu adevărat de excepţie: efectuarea şi recepţionarea lucrărilor de împădurire a fondului forestier din plantaţia de pe Valea Boilor şi Valea Ghinzii, proprietate a Ocolului Silvic al Municipiului Bistriţa.
Timp de o săptămână, profesori voluntari şi 200 de elevi voluntari au plantat 9.000 de puieţi (gorun, paltin şi frasin), completând alte 2,2 ha. cu 1.000 de puieţi, plus lucrări de întreţinere şi mobilzare la 11.000 de vetre. Pe 0,2 ha. s-a făcut împădurire integrală (Valea Ghinzii) cu paltin şi frasin 1100 puieţi. Totalizând, aflăm 11.600 de puieţi şi 11.000 de vetre forestiere, într-un remarcabil efort pe care îl sugerează tainic cifrele matematice. În acest fel se contrabalansează generos activitatea distructivă a celor preocupaţi să distrugă cu drujbele „aurul verde” al vieţii noastre.
Cu regretul imens de a nu putea da lista celor 200 de elevi participanţi, nominalizăm cadrele didactice voluntare-
director Simona-Maria Belea, Maria Runcan-Pop, Carmen Lacatiş-Platon, Mircea Rusu, Samuel Coman, Camelia Moldovan, Claudiu Frişan, Camelia Mathe, Adrian Barteş, Georgeta Moldovan, Mariana Ţermure, Daniela Cifor, Adriana Divricean, Florentina Buricea, Nicolae Sucilă, Ioan Sigmirean, Elena Mora, Carmen Nogy, Lucia Homei, Liviu Pop, Vasile Imbuzan, Roxana Mocanu.
Citiţi şi:
- Produse tradiţionale, de Ziua Alimentaţiei
- 8 Martie- Femeia,Mama, ca o eternă primăvară
- ,,Veniţi români,veniţi la Alba- Iulia –n Ardeal! …”
- Concursul județean „Întinde mâna, prietene!”, organizat de Liceul Tehnologic Agricol Bistrița și finanțat de Primăria Bistrița, şi-a stabilit câştigătorii
- (Video) Tradiţionalul românesc în Europa multiculturală, prin produse culinare pascale
Adaugă comentariu nou