ZIUA TÂNĂRULUI FERMIER ÎN ŢARA BÂRGAIELOR

Joi 24 iunie 2010, în sărbătoarea Sânzienelor, a avut loc cea de a XVIII-a ediţie „Ziua tânărului fermier”, manifestare iniţiată de ing. Vasile Tabără, începută în anul 1992 în localitatea Liviu Rebreanu, în prezent cartier al oraşului Năsăud, şi ajunsă, în acest an, în Ţara Bârgaielor, prin organizarea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa - Năsăud şi a Camerei Agricole Judeţene Bistriţa-Năsăud.

Tema acţiunii din acest an, dedicată agroturismului, a fost prezentată de ing. Ioan Mititean, directorul DADR Bistriţa-Năsăud, atât la deschiderea manifestării, petrecute în primitoarea şi moderna pensiune „Edelweiss” a SC Walterina SRL Livezile, administrator ing. Marcela Griger, cât şi pe întreg parcursul itinerariului agroturistic, desfăşurat la obiectivele de acest gen din văile şi dealurile Ţării Bârgaielor, unde întreprinzătorii şi-au prezentat frumoasele lor realizări.

Ediţia din acest an a fost un adevărat maraton al specialiştilor în agroturism, care au pornit de la Bistriţa prin mănoasa Vale a Bârgăului, până în inima munţilor Bârgău şi Călimani, în frumoasa staţiune climaterică de la Colibiţa.

Deschiderea oficială a avut loc la pensiunea turistică „Edelweiss” din Livezile, unde directorul DADR, Valentin Mititean Pop, şi subprefectul Ioan Păun au vorbit despre scopul manifestării, iar administratorul pensiunii, ing. Marcela Griger a prezentat drumul parcurs spre realizarea obiectivului, demarat încă din 2007.

Lăsând în urmă frumoasa pensiune a florii de colţ, caravana specialiştilor în agroturism a continuat cu vizitarea amenajării piscicole a S.C. Gemir SRL, patronate de ing. Grigore Zagrai, după care, tot la Livezile a fost trecută în revistă microferma zootehnică administrată de Ioan Trişcă, pe malul râului Bistriţa.

După intrarea în comuna Josenii Bârgăului, caravana a urmat străvechiul drum al Strâmbei, care lega pe vremuri Bârgăul cu Valea Someşului, trecând pe la Mănăstirea Sf. Spiridon, spre Faţa cea Mare unde a fost vizitată "Structura Agroturistică Vintilă", administrată de Nicolae Vintilă. Tot în teritoriul comunei Josenii Bârgăului a fost vizitată o veche moară bârgăuană a familiei Holbură Ioan, devenită un model de folosire a energiei neconvenţionale pentru industrializarea fructelor.

La Prundu Bârgăului a fost vizitată o pensiunea turistică familială, realizată unde primirea a fost făcută de administratorul Doru Crişan şi Ilie Avram, primarul comunei. Aici a avut loc o expunere, pe bază de proiecţie, a Galului Bârgău – Călimani, compus din asocierea a 7 comune din Valea Bârgăului şi a Şieului.

La Bistriţa Bârgăului caravana a intrat pe Valea Pietroasa unde a vizitat o ingenioasă crescătorie de păstrăvi, în sistem intensiv, realizată de familia lui Dumitru Tomoroga, după a pătruns pe „Poarta Călimanilor” pentru a se vizita lacul şi barajul de la Colibiţa. În final, itinerariul specialiştilor în agroturism au vizitat popasul turistic „Şoimu”, realizat de Ocolul Silvic şi Primăria Bistriţa – Bârgăului.

Sponsorii acestei acţiuni au fost: Sc Agroservice SRL Bistriţa, SC Avicom SRL Beclean, SC Bachis SRL Bistriţa, SC Caraiman SRL Bistriţa, SC Convianu SRL Bistriţa, SC Drăgan Octav SA Bistriţa, SC Expert Impex 2001 SRL Bistriţa, SC General Distribution Group SRL Dej, SC Gemir Serv Com SRL Bistriţa, SC Miro SA Bistriţa, SC Pombis SA Bistriţa, SC Prime Financial Consulting SRL Bistriţa, SC Reep Impex SRL Bistriţa, SC Salix SRL Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5