Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată la Bistriţa. Monumentul Revoluţiei, dezvelit în Piaţa Petru Rareş

Luna decembrie a devenit pentru ţara noastră simbolul eliberării de sub dictatura comunistă. S-au împlinit trei decenii de când scânteia anticomunistă s-a aprins la Timișoara, iar astăzi s-au marcat 30 de ani de la Victoria Revoluției Române și a Libertății.

         În judeţul nostru, un omagiu le-a fost adus eroilor martiri ai Revoluției, Cristian Remus Bucur și Marius Vasile Mihalca. Momentul a fost urmat de ceremonia militară și religioasă din fața Monumentului Revoluţiei, dezvelit astăzi în Piața Petru Rareș.

„În 22 Decembrie, toate orașele erau deja în stradă, iar Bistrița n-a făcut excepție. O țară întreagă a arătat atunci lumii că nu mai suportă tirania și că indiferent de consecințe va merge până la capăt.(...) Avem responsabilitatea ca flacăra pe care au aprins-o ei, acești martiri ai libertății, să n-o lăsăm să se stingă. Avem obligația sa nu lăsăm uitarea să se așterne peste memoria lor și a evenimentelor. Și mai ales ca întreg adevărul despre ce s-a întâmplat acum 30 de ani să iasa la lumină, iar vinovații să plătească. Avem datoria ca țara pentru care și-au dat viața să fie așa cum și-au dorit-o: cu oameni liberi, cu valorile așezate la locul lor, cu instituții care să-i slujească pe cetățeni și nu invers.", a spus prefectul județului, Stelian Dolha, în discursul său din cadrul evenimentului.

„Acum 30 de ani, plămădiţi din curaj, uniți de aceeași dorință, românii au învins prin sacrificiu un sistem ce se credea de neînvins. Însă, prețul libertății a fost plătit cu sânge, cu durere, cu lacrimi. De aceea avem datoria să omagiem sacrificiul eroilor noștri revoluționari prin păstrarea și respectarea democrației.  În semn de respect, stă #MonumentulRevoluției, în locul unde în 22 decembrie 1989 mii de manifestanți au strigat ”Libertate!”, „Democrație!” și „Jos Comunismul!”, Bistrița contribuind astfel la victoria Revoluției române care a înlăturat regimul dictatorial comunist. Nu vă vom uita niciodată, cu viața voastră ați dat viață liberă țării!  Vă mulțumim pentru că ați luptat pentru noi, v-ați unit și ați recâștigat dreptul ca românii să fi liberi, drept pe care nu trebuie să-l mai pierdem niciodată.  Recunoștință veșnică eroilor Revoluției Române”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.  

Tot astăzi, a fost dezvelită  Plăcii Comemorative, aflată pe balconul Revoluției. Membrii Asociației "22 Decembrie" s-au reunit în Sala de ședinte a Palatului Administrativ unde au fost întâmpinați cu o colindă și, în mod simbolic, prefectul le-a acordat revoluționarilor o diplomă de apreciere pentru vitejia pe care au avut-o în urmă cu 30 de ani, cerând libertate.

Comentarii

23/12/19 10:16
cititor

Ma, SUNTETI CULMEA... CULMILOR ! Cica " VINOVATII SA PLATEASCA " ... adica ... cine sunt " astia " (?!) cei care au avut curajul sa se impotriveasca lui Ceausescu ... si sa initieze aceasta "Revolta populara "... transformata ulterior in " Lovitura militara de stat " ?
Pai, la orice miscare populara, la orice revolta, la orice miting, mars de protest... vedeti Dvs ca sunt si victime colaterale ... ca unii sunt " gazati "... altii... " impuscati "... altii prinsi, amendati ori bagati la puscarie... PENTRU CA ABSOLUT NICI UN REGIM POLITIC NU SE LASA CAZUT ORI INLATURAT DE LA PUTERE benevol si ... GRATIS !
Ce ati fi vrut, ca la strigatul publicului... gata... ecea " garda " sa faca in nadragi... si de " spaima "... sa le dea lor " ciolanul de pe fasole "... sau ce ?
Cel pe care-l acuzati cel mai tare si ati vrea sa-l vedeti facut " salam " ... este domnul Iliescu ma... care a avut curajul sa initeze aceasta " Revolta populara "... si care, asa comunist cum era domnia sa, ca si toti cei din generatia dumnealui ( sa fim seriosi ) , care ne-am facut scolile in " Dinastia ceau "... S-AU OPUS CU TARIE, A MOBILIZAT MASELE LARGI POPULARE SI A RASTURNAT PUTEREA POLITICA DIN TZARA, ALUNGANDU-L PE CEAUSESCU .
Fara o experienta populara, fara pricepere si cu " degetele in ochi " bagate de rusi... si " agenturilii straine " ( cum le zicea Ceausescu ... ) aceasta miscare populara a fost transformata intr-un macel al " romanilor impotriva romanilor "... pentru ca am avut niste generali ... de c*cat ... si care, au deschis larg portile depozitelor militare si au dat arme la toti nimurugii , betzivanii si prostalaii ... care nestiind ce sa faca cu ele, au inceput mai intai actiuni de " vendeta " ... si ulterior s-au indreptat impotriva fortelor publice de ordine si securitate nationala ... si care , vazandu-se " incoltite " ... bine-nteles ca nu s-au lasat si ca au ripostat ... si uitati asa... NE-AM IMPUSCAT MA, NOI ROMANII INTRE NOI CA NAROZII ... murind o gramada de tineri , victime participante nemijlocit la aceste actiuni prost gandite si prost conduse de niste ofiteri de armata betzivani, prost educati si prost pregatiti ... care au deschis foc aiurea... gen " toata lumea impotriva la toata lumea " .
Pe cine vreti sa condamnati acuma si CE ADEVAR VRETI SA AFLATI ? PE CEI CARE AU AVUT CURAJUL SA INITIEZE ACESTE ACTIUNI SI CARE DACA NU ERAU, ASTAZI TOT PE CEAUSESCU IL VEDEATI LA COMANDA TZARII CA-N CHINA COMUNISTA si-n ziua de astazi iar in SCOLI IMVATZAM TOT LIMBA RUSA, NICIDECUM ENGLEZA SI/SAU FARNCEZA ... ?
Stau si va intreb pe Dvs CUM ESTE (?) ca o armata de prosti sa fie condusa de niste generali destepti, sau o armata de destepti sa fie condusi de niste generali prosti ( ca la urma urmei asta a fost cu sigurantza... ca nu tot norodul roman face parte din categoria prostilor ) , sau mai degraba de niste generali NU PROSTI CI TRADATORI DE TZARA, CARE AU PACTIZAT CU " AGENTURILII strainii " SI CARE AU VRUT CU ORICE PRETZ SA VINA RUSII PESTE NOI ?!
Problema este ca ADEVARUL ESTE PE UNDEVA LA MIJOC si asa cum astazi toti cei de " dreapta ciumei negre " ar dori sa impuste si sa-i faca salam ... pe toti cei de " stanga ciumei rosii " ... CAM TOT ASA A FOST SI ATUNCI SI NU SE VA TERMINA ACEST " Razboi romano-roman " decat eventual prin desfiintzarea statului national - cum ar dori toate aceste
" agenturilii strainii " ... sa ne vada pusi pe " tusa" , cu capul intre labe si ... MUCLESS !
TREBUIE SA INTELEGETI ODATA PENTRU TOTDEAUNA :
- ca nici o putere nu pica de la " ciolan " fara victime ;
- ca nici sclavia n-a cazut , n-a fost abolita si desfiintzata dintr-odata, ci au existat mai intai niste curente impotriva regimurilor respective, din care, s-au format niste lideri care au avut curajul sa-si asume acele riscuri ;
- ca intr-o confruntare de oricare tip ar fi ( chiar si o bataie pe strada cu pumnii si cu parii din garduri cum fac betivanii si gastile de ti.g.ani ... ) se lasa si cu victime colaterale, care sunt aflate in acel moment, intamplator si inoportun pe acolo si care nu aveau nici un amestec ;
- Parte dintre acesti " lideri cad pe campul de lupta " ... iar altii... care " scapa " ... sunt ocarati, injurati , haituiti si injurati " ... de cei care au picat de la putere si de cei care au victime in familia lor ... chiar daca " noua putere " le este favorabila .
EU ZIC CA ESTE CAZUL SA TERMINAM ODATA CU ... " ma , mosi-to l-a impuscat pe tata ... si io amu-ti tai gatul tie si copii tai , razbunandu-se o sa mi-l taie mie "... si tot asa, la nesfarsit... omorandu-ne intre noi ca narozii , ceea ce strainii abia asteapta sa vada si sa auda !
Eu cred ca este vremea sa punem punct la toate aceste manevre alimentate de ura si dezbinare , sa ne plangem mortii si sa tragem invatamintele necesare SA NU SE MAI REPETE ASTFEL DE TRAGEDII si sa pricepem ca permanent si absolut peste tot, acolo unde sunt pregatite astfel de miscari populare protestatare ori revendicative, vor exista puteri care se opun, vor exista morti, raniti si victime colaterale .
Uitati-va si vedeti ce se intampla la miscarile din Marea Britanie , ce se intampla in Spania, ce se intampla in Turcia, ce se intampla in tzarile asa zise " sfinte "( Israel, Iordania si Palestina ) , ce se inmtampla in tzarile arabe... etc. etc. etc.in care TOATA LUMEA ASTA ESTE INTOARSA PE DOS SI NU DEGEANA Biblia crestina ( nu stiu daca si alte lucrari religioase necrestine ) SPUNE CA SE APROPIE " APOCALIPSA "...
Eu va propun sa impartim romanii si sa-i asezam pe doua randuri, in stanga " ciuma rosie " si in dreapta " ciuma neagra "... si la comanda " unui general prost ca-n vremea " Revolutiei " sa ne tragem palme si picioare in c*r , pe rand, cand stanga la dreapta si cand dreapta celor din stanga ...
Ce ziceti , cand incepem ?
Ma nu va e rusine si greu in Fata Lui Dumnezeu ?

24/12/19 17:17
sulă

Propunerea de a despărți românii în două a făcut-o deja căpcăunul de la Cotroceni.Ura și dezbinarea el a propagat-o(propaghează).

25/12/19 11:28
Gavrilă N. Moldovan

Vă recomand să fiți mai scurt în exprimare, articolele lungi obosesc.Atenție la conjugarea verbului, a propaga, nu este varianta „propaghează”. „Jocul” democratic se reglează prin participarea masivă la vot și o educație civică europeană. In rest patimi, intererse meschine și cutume fanariot moderne. Să auzim de bine. Crăciun fericit!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5