Fostul prefect Ovidiu Frenţ rememorează evenimentele din 22 decembrie 1989, de la Bistriţa. Monumentul Revoluţiei, dezvelit la iniţiativa sa

Ovidiu Frenţ, cel care a deţinut funcţia de prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud, se numără printre participanţii activi de la evenimentele din municipiul Bistriţa din zilele Revoluţiei Române. La 30 de ani de la acele momente, Ovidiu Frenţ s-a preocupat de marcarea aşa cum se cuvine a Victoriei Revoluţiei Române. Astfel, acesta a fost promotorul organizării unei expoziţii foto document, la Arhivele Naţionale, donând o parte din exponate. De asemenea, este cel care a propus marcarea locului unde mii de bistriţeni au strigat lozinci împotriva regimului Ceauşescu, în Piaţa Petru Rareş fiind dezvelit un Monument al Revoluţiei, în timp ce la balcon a fost amplasată o placă de aducere aminte. 

"22 decembrie

Ziua când sacrificiile din oraşele în care s-a tras dar mai ales determinarea maselor mari de oameni din toată ţara au făcut ca în sfârşit regimul comunist dictatorial condus de N. Ceausescu să se prăbuşească.
 

Spre bucuria mea (eram sosit de Timişoara, care devenise oraş liber în 20 decembrie) şi la Bistriţa lucrătorii din zona industrială au oprit lucrul şi după un marş prin oraş au ocupat P-ţ Petru Rareş în jurul orei 9, înaintea fugii cuplului ceauşist. Cu toate că evenimentele de la Timişoara mă marcaseră şi imi era foarte frică la gândul că se puteau repeta şi la Bistriţa, nu am rezistat şi m-am alăturat manifestanţilor, intrând apoi în cladirea Comitetului Judeţean de Partid de unde am vorbit de la balcon mulţimii despre Timişoara, cerandu-le bistriţenilor să nu cedeze până la victoria finală.

Din păcate, acest lucru s-a realizat prin moartea şi rănirea mai multor persoane după 22 decembrie decât în zilele anterioare în alte oraşe. Chiar daca în Bistriţa nu s-a tras, ordinul Radu cel Frumos era în vigoare, forţele militare (MApN, Miliţie, Securitate) erau înarmate şi deci riscurile erau foarte mari.

Felicitari pentru curaj şi mulţumiri tuturor bistriţenilor care în acea zi au hotarat LIBER să iasă pe străzi şi să ne susţină apoi din piaţă. Fără ei am fi fost arestaţi sau mult mai rău...
 

Multumesc şi celor 184 de studenţi bistriţeni cu care am constituit în 22 decembrie 1989 Gruparea Studenţilor Liberi Bistriţeni, care prin acţiuni de pază, filtre şi patrule mixte cu militari au făcut ca bistriţenii să poată petrece liniştiţi primele sărbători în libertate", a scris fostul prefect pe pagina sa de facebook. 

Foto: facebook Ovidiu Frenţ şi Instituţia Prefectului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5