Ziua Memoriei Victimelor Comunismului şi Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, marcate la Bistriţa

Ziua Memoriei Victimelor Comunismului şi Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii a fost marcată la Bistriţa printr-un ceremonial organizat în Piaţa Petru Rareş, la Monumentul Revoluţiei, de către Instituţia prefectului, în colaborarea cu Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” şi Asociaţia „22 Decembrie” Bistriţa.

După acordarea onorului militar pentru generalul de brigadă Cornel Scurt – comandatul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, prefectul Mica Oprea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Ciprian Kecskes Simionca, şi George Avram – preşedintele Asociaţiei „22 Decembrie” Bistriţa, a fost intonat Imnul Naţional al României. O slujbă de pomenire a eroilor Revoluţiei române din decembrie 1989, a victimelor dictaturii comuniste şi a tuturor eroilor neamului românesc a fost oficiată de către protopopul ortodox Alexandru Vidican, preotul de garnizoană Cristian Marţian şi de preotul Sorin Moldovan.

Primarul Ioan Turc a evidenţiat, în mesajul său, amprenta schimbării radicale a direcţiei României, de la regim totalitar la democraţie, la o Românie membră NATO şi UE, cu creştere economică, dar şi cu unele probleme care trebuie rezolvate.

„Există şi unele controverse cu privire la acele evenimente, dar şi certitudini. Controversele se referă la caracterul socio-polici al evenimentelor, unii specialişti sau formatori de opinie apreciază că evenimentele pot fi catalogate ca o revoluţie, alţii spun că ar fi fost o lovitură de stat, alţii, că ar fi fost un mixt între ele (...). Certitudinea este aceea că în 1989 au ieşit pe străzi cu mâinile goale sute de mii, poate milioane de români pentru a mătura de la putere un regim dictatorial. După 33 de ani, România este ţară membră NATO, are cele mai puternice garanţii de securitate din toată istoria ei modernă şi contemporană şi este ţară membră UE. În intervalul 2000-2022, România a avut cea mai mare creştere economică din UE, de 800%”, a punctat primarul Ioan Turc.

Acesta s-a referit şi la beneficiile pe care Bistriţa le-a avut în aceşti ani. „În perioada 2004-2021, pe diferite proiecte, au intrat în municipiul Bistriţa doar pe componenta autorităţii locale 142 milioane euro. Anul acesta şi în prima parte a anului viitor, vom semna contracte de circa 80 milioane euro, iar în perioada 2023-2027, vom semna contracte pentru diferite investiţii de circa 130 milioane euro. 60% din bugetul de investiţii al Primăriei Bistriţa îl reprezintă fondurile europene”, a adăugat Turc, precizând că Statul Român trebuie să rezolve şi probleme precum sărăcia severă, nivelul de birocraţie, reforma administrativ-teritorială, dar şi diminuarea demografică etc.

Ovidiu Frenţ, membru al Asociaţiei „22 Decembrie” Bistriţa, a amintit de faptul că acum 33 de ani, 10.000 de bistriţeni au ieşit în stradă înainte de fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu pentru a alunga un „regim opresiv, poate cel mai crunt din Europa de Est”. „Fac parte din generaţia cea mai numeroasă a României, ca domnul primar, ca dl. preşedinte Radu Moldovan, ca mulţi şefi de instituţii din judeţ. Cantitativ măcar, am avut cea mai mare contribuţie, atât în 1989, cât şi la tot ceea ce s-a întâmplat apoi în România. Unii dintre noi am încercat să ducem mai departe idealurile Revoluţiei şi în sfera politicului, a administraţiei, performanţa în zona economică. Cred că am atins în general obiectivele. În clasamentul Freedom House avem 83 din 100 de puncte pe Drepturile Omului, dar suntem depăşiţi de ţări ca Malta sau Cipru. În sfera economică, am fost reintroduşi de Banca Mondială în clasamentul ţărilor cu venituri mari”, a spus Ovidiu Frenţ.

În discursul său, acesta s-a referit şi la armistiţiul făcut de partidele politice pentru ca România să poată traversa gravele probleme generate de pandemie, criză financiară şi energetică şi războiul de la graniţele ţării. „Din punct de vedere al consolidării instituţiilor şi al democraţiei este un proces anevoios. Nu ne-a spus nimeni ce înseamnă democraţia, noi am luptat şi ne-am riscat unii dintre noi viaţa – cum a fost cazul la Timişoara, Bucureşti, Cluj etc.”, a adăugat Frenţ, solicitând în mesajul său ca actualul prefect să-şi depună mandatul pentru atitudinea faţă de angajaţii din instituţie.

La eveniment au participat subprefecţii Ioan Zăgrean şi Decsei Atilla, deputatul Bogdan Gruia Ivan, şefi de instituţii militarizate din subordinea MAI, şefi de instituţii deconcentrate, membri ai Asociaţiei „22 Decembrie” Bistriţa, dar şi simpli bistriţeni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5