160 de ani de la crearea Preparandiei de stat cu limba de predare română din Năsăud. La 2 ianuarie 1859 au fost deschise oficial cursurile
-
View the full image
Fostul Cvartir al Maiorului de Regiment - sediu al Preparandiei năsăudene, între 1858-1864
Învățământul pedagogic românesc din Transilvania a debutat prin crearea la Arad, în 1812, a „Școlii regești preparandiale greacă-neunită a națiunei române”.
Această măsură proromânească , rămasă singulară multe decenii, a fost ordonată în spiritul iluminismului întârziat de inspirație franceză, de Împăratul habsburg Ferdinand I - dornic să lanseze un semnal de susținere a învățământului elementar pentru copiii naționalităților de confesiune ortodoxă din Imperiu. Alte două replici aveau să fie destinate: una elevilor de etnie sârbă (Preparandia de la Sân Andrei - 20 km nord de Timișoara), respectiv alta la Buda, avândlimba de predare greacă.
Lucrurile nu s-au repetat însă imediat și în arealul nordului Transilvan, deși începând din 1826 în fiecare localitate grănicerească năsăudeană funcționa, prin decizii ale Guvernului vienez, câte o școală elementară cu limba de predare română.
Dar de unde, învățătorii necesari?
Prin măsuri înțelepte luate de Vicarul Foraneu greco-catolic al Rodnei Ioan Marian, cu o susținere minimală din bugetul Regimentului grăniceresc, au fost organizate la Năsăud, fără întrerupere între 1837-1849, Cursuri preparandiale prin care s-au format aproximativ 500 de învățători.
Acest început curajos, realizat aproape integral din inițiativă someșană și prin resurse proprii, a declanșat o dinamică impresionantă numeric și valoric pentru un „opid” de talia Năsăudului.
De-a lungul deceniilor, în pofida a trei întreruperi măsurând laolaltă 70 de ani, aici au derulat activități de formare inițială de învățători și educatoare alte 7 tipuri de unități de învățământ pedagogic, pe trei nivele: pre-bacalaureat (Preparandia lui Vasile Petri și Școala normală interbelică - 501 absolvenți), liceal (Școala pedagogică, Liceul pedagogic și Profilul pedagogic al Liceului „George Coșbuc” - 2037 absolvenți) și universitar (Colegiul de Institutori și Extensia tip Bologna a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a U „B.B.” Cluj Napoca - peste 1400 absolvenți).
* * * * *
La data de 3 decembrie 1858 Vicarului Foraneu năsăudean Grigore Moisil i-a fost transmisă pe cale ierarhică o veste de mult solicitată și așteptată de urmașii grănicerilor.
Academicianul Virgil Șotropa, în studiul său Vechea preparandie năsăudeană publicat în1929, comenta retrospectiv evenimentul:
„Era ceasul al XI‑lea şi Ardealul încă tot nu se putea bucura de‑a avea o preparandie modernă. La 26 octombrie 1858 apăru în sfârşit hotărârea Împăratului prin care încuviinţă să se ridice în Ardeal trei preparandii: una catolică în Şimleul Ciucului pentru secui, alta latino‑catolică în Sibiu pentru germani, iar a treia, cu două clase, în Năsăud pentru Românii uniţi”.
Ordinul amănunţit şi planul de organizare şi funcţionare al Preparandiei de stat de 2 ani din Năsăud, primit de Guvernatorul Transilvaniei - Prinţul Frideric de Lichtenstein - de la Ministerul de Culte din Viena cu nr. 19116 din 10 noiembrie 1858, a fost comunicat Episcopiei de Gherla cu nr. 27337 – 4083/ 3 decembrie 1958.
Data deschiderii oficiale a cursurilor a fost fixată pentru 2 ianuarie 1859:
- cu doi ani înaintea creării prin Decret imperial a Districtului Năsăudului având ca limbi oficiale germana și româna, respectiv
- cu 4 ani înaintea înființării Gimnaziului grăniceresc, cu limba de predare română.
Citiţi şi:
- 160 de ani de la crearea la 3 decembrie 1858 a Preparandiei de stat cu limba de predare română din Năsăud
- 160 de ani de la deschiderea festivă a Preparandiei de stat cu limba de predare română din Năsăud. Vasile Petri, cel mai ales pedagog al Ardealului, profesor titular
- STUDIILE NĂSĂUDENE ALE OFIȚERULUI ALBERT PORKOLAB (1886-1895)
- Două zile de sărbătoare, la Colegiul Naţional George Coşbuc! Prima şcoală românească din judeţ şi a patra din Ardeal a împlinit 159 ani!
- Despre Şcoala Năsăudeană – cu Ioan Lăpuşeanu
Adaugă comentariu nou