21 de ani de Nord Literar
Lun, 06/17/2024 - 13:04
A fost un eveniment cu oameni rari, cu momente speciale, cu târg de carte și cu Muzeul Autografelor la Baia Mare, la aniversarea a 21 de ani ai Revistei de Cultură „Nord Literar”. De fapt, au fost două zile intense, în care cultura s-a întâlnit cu publicul, iar dialogul a fost la cel mai înalt nivel, în cadrul unor evenimente dedicate cărții, autorilor ei, presei culturale, poeziei și muzicii de cea mai bună calitate.
În prima zi, în cadrul momentului de deschidere, s-au acordat cinci premii ale Revistei de Cultură „Nord Literar” unor personalități care, prin activitatea lor editorială și publicistică au marcat viața culturală a acestui spațiu. Astfel, au primit premiu pentru întreaga activitate: Ion Cristofor, Adrian Popescu, Ion Papuc, Ana Olos, Florian Roatiș – colaboratori și prieteni apropiați ai revistei, nume de referință ale poeziei, ale criticii și ale eseisticii românești.
Dezbaterea „Cultură și presă”, la care au participat, alături de invitați, studenți și cadre didactice ale Centrului Universitar Nord, Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj Napoca, a adus pe tapet principalele probleme cu care se confruntă presa culturală și presa în general, ca oglindă a societății. Au avut intervenții: prof. univ. dr. Elena Abrudan, prof. univ. dr. Petru Dunca, Ana Herța, Alice Valeria Micu, Menuț Maximinian, Olimpiu Nușfelean, Mircea Petean, Cornel Cotuțiu, Gheorghe Mihai Bârlea.
Târgul de carte, desfășurat în 24 mai, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, a reunit zece edituri din Cluj, Sălaj și Maramureș, alături de standurile de carte ale instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Maramureș. Desfășurat sub sloganul „Cumpără o carte! Într-o zi, ea te va citi”, târgul a reușit să concentreze un maraton al lansărilor și al prezentărilor de carte și de reviste de cultură. Au fost alături de „Nord Literar” edituri precum: Școala Ardeleană – Cluj, Casa Cărții de Știință – Cluj, Limes – Cluj, Cuantic – Cluj, Caiete Silvane – Sălaj, Memoria Ethnologica – Maramureș, Cartemma – Maramureș, Marist – Maramureș, Cetatea Romei – Maramureș, Casa Cărții – Maramureș. Nume de rezonanță ale culturii românești, precum: Horia Bădescu, Vasile Igna, Mircea Popa, Ion Mureșan, Ion Cristofor, Ion Papuc, Radu Ulmeanu, Daniel Săuca, Delia Muntean, Mircea Petean, Vasile George Dâncu, Ana Olos, Daniela Sitar-Tăut au avut un cuvânt de spus fie pentru a prezenta Muzeul Autografelor expus în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, fie pentru a prezenta carte de cea mai bună calitate. În cele câteva ore de târg, s-a vândut multă carte, s-au epuizat titluri și autori, acest fapt fiind un semnal că există un orizont de așteptare al publicului pe segmentul respectiv.
Revista de Cultură „Nord Literar” a editat, cu prilejul acestei aniversări, două suplimente sub formă de antologii. „Orfeu la «Nord Literar»” reunește poeme ale celor mai importanți autori români care s-au regăsit în paginile revistei, la rubrica „Orfeu”, reprezentând o oglindă a poeziei românești contemporane a ultimelor decenii. Al doilea supliment, „Pe muchia poemului”, adună în paginile sale o selecție de cronici, eseuri, studii critice publicate în timp în revistă de criticul literar Delia Muntean.
Muzeul Autografelor, un proiect inedit al scriitorului clujean Marcel Mureșeanu, vernisat vineri, 24 mai, în deschiderea Târgului de carte, rămâne în holul Palatului Administrativ din Baia Mare până în 10 iunie.
Serile celor două zile de sărbătoare s-au derulat sub genericul „Muzica și poezia la Palat”. În cadrul generos oferit de curtea și de clădirea Palatului Administrativ, poeții oaspeți, poeții maramureșeni și tinerele creatoare din Cenaclul „Voci eminesciene” au recitat din creațiile proprii. Iar muzica românească a completat emoția poeziei. Au recitat: Vasile Igna, Adrian Popescu, Ion Cristofor, Ana Herța, Alice Valeria Micu, Loredana Știrbu, Florina Juncu, Valeria Bilț, Menuț Maximinian, Gabriel Cojocaru, Gheorghe Mihai Bârlea, Nicolae Scheianu, Liviu Coroiu, Flaviu Mihali. Au cântat: Ducu Hotima, „Focul Viu”, Florin Ștefan și grupul „Lira”, Alina Andreicuț și Sorina Gherman. Momente speciale au creat copiii de la Școala Populară de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, coordonați de profesoarele Codruța Lupșe și Ramona Darha.
Citiţi şi:
- Scriitori bistriţeni, alături de nume importante ale literaturii române şi edituri de prestigiu din Transilvania, la Zilele „Nord Literar”
- Nord Literar, la 20 de ani. Titlul de Cavaler al Nordului pentru scriitorii bistriţeni
- Scriitori bistriţeni la Zilele revistei „Nord Literar”
- „Mişcarea literară” la Zilele Revistei „Nord Literar”
- „Trei crai de la Răsărit”. Permanențe pretutindeni
Meniu principal
Ultimele stiri
Lun, 11:26
Dr. Tudor Antoniu, candidat la Senatul României pentru sprijinul comunităților din Diaspora Lun, 11:17
Drum lin spre stele Iacob Tătaru! Lun, 07:12
La mulţi ani profesorului DOREL BIDICĂ, director al Şcolii Gimnaziale „Vasile Scurtu” Parva! Cultura
Luni, 25 noiembrie, începând cu ora 17.00, vă invităm la conferința „Iuliu Maniu și mișcarea...
Comentarii
Real -
Sâm, 15:17
No, vreau sa cad dând se stinge de cele mai corupte personaje din primărie monicuta ,amalia, Marina...
Eori -
Vin, 16:35
GEORGE SIMION, PARTIDUL AUR ÎNSEAMNĂ ARMATA OBLIGATORIE ADICĂ MOARTE, SPRE EXEMPLU:
https://...
Iuliu -
Vin, 16:26
Motto:
“Alea jacta est! (zarurile au fost aruncate)”
( Iulius Cezar)
Buletinele de vot pentru...
Iuliu -
Joi, 17:01
Motto:
"Alea jacta est! (zarurile au fost aruncate)"
( Iulius Cezar)
Buletinele de vot pentru...
Opinia publică 3 -
Joi, 16:54
Ce rost mai au? Ca să ajungă directori, cu trăiască partidul! Unii se pricep bine la asta.
Aniversări
În zi de naştere, calde urări de bine adresăm domnului FLORIN RUS, salvator montan, din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Cele mai sincere urări de sănătate, bucurii şi împliniri, adresăm în ceas aniversar, profesorului DOREL BIDICĂ, director al Şcolii Gimnaziale „Vasile...
La ceas aniversar, îi dorim părintelui CIPRIAN BOROŞ, preot paroh la Ţentea, multă sănătate, viață îndelungată și rodnică păstorire.
In Memoriam
A plecat la Domnul, la vârsta de 84 de ani, Iacob Tătaru un artist adevărat: instrumentist talentat, prezentator de spectacole folclorice și un...
Divertisment
„De nu-mi spunea el, cu franchețe, / Că-s grav bolnav, că-i vai de mine / Trăiam ca prostul, mult și bine / Și-aș fi murit de bătrânețe”.
Adaugă comentariu nou