25 de ani de promovare a limbii şi culturii franceze
Anul acesta este unul aniversar pentru Asociatia profesorilor de limba franceza din Romania. Se implinesc 25 de ani de existenta .
O existenta plina de activitati menite sa permanentizeze interesul pentru limba si cultura franceza atat la nivelul solii cat si la nivelul societatii civile : reuniuni, conferinte, colocvii nationale si internationale, programe de perfectionare a cadrelor didactice, tabere de limba franceza, concursuri de traduceri, creatie sau recitare de poezie, desen si muzica.
Recent , postul de televiziune francofon TV5 Monde a anuntat ca va realiza o emisiune speciala pentru promovarea unei imagini reale si mai ales pozitive a tarii noastre , axata pe valorile patrimoniului cultural romanesc . Un exemplu in directia acestei colaborari media pozitive este Festivalul si concursul cantecului francofon , initiat si organizat de ARPF, Chant Sons sur Scène de la Baia Mare, care a fost promovat deja pe TV5 Monde.
Pentru reprezentantii filialei Bistrita Nasaud, aparuta pe harta ARPF acum 4 ani, aceasta aniversare e un moment de intalnire cu oameni si personalitati impartasind aceleasi pasiuni ,emotii si proiecte. Unul din proiectele frumoase ale Ambasadei Frantei in colaborare ARPF si Ministerul Educatiei a fost si Profil FLE, un proiect de formare a cadrelor didactice , de dezvoltare si reactualizare a cunostintelor de didactica si a strategiilor pedagogice in predarea , invatarea si evaluarea limbii franceze in scolile din invatamantul preuniversitar.
In colaborare cu CCD BN s-a derulat in luna martie-aprilie un program de modernizare a practicilor pedagogice in predarea limbii franceze. Cei 18 profesori participanti au dat dovada de pasiune si dorinta de dezvoltare personala, de a fi la curent cu ultimile strategii didactice integrand si noile tehnologii multimedia in demersul didactic.Muzica, filmul , documentele video nu trebuie sa lipseasca din cadrul orelor de limba franceza. Tot in colaborare cu ARPF , o mare parte a profesorilor din scolile bistritene fiind membri ai asociatiei, s-a derulat si proiectul judetean Sa citim si sa scriem frantuzeste. « Un copil care citeste e un copil care gandeste » ( Antoine de Saint-Exupery) care a reunit elevi pasionati de limba franceza din 4 scoli din judet la cea de a II-a editie. Fondul de carte pentru premiile elevilor a fost asigurat de ARPF BN si Europe Direct . Prin colaborarea cu ARPF , limba franceza este prezenta si in programul celor mici din clasa pregatitoare Sfantul Stelian, ( Scoala Gimnaziala Stefan cel Mare) in cadrul unor activitati de voluntariat de tip after school .
Sambata, 23 mai la Scoala Centrala din Bucuresti a avut loc intalnirea reprezentantilor ARPF la nivel national. La intalnirea au fost prezenti Ministrul Educatiei Sorin Campeanu ,ambasadorul Frantei, excelenta sa François Saint Paul, presedinta ARPF Irina Cosovanu , Emmanuel Samson, expert tehnic international pe langa Ambasada Frantei, Manuela Anghel, inspector general in Ministerul Educatiei .
ARPF filiala BN a fost reprezentata la intalnirea de la Bucuresti de prof. Cristina Iurisniti ( CN Andrei Muresanu) si Simona Pop ( LPS Bistrita)
In cadrul acestei reuniuni aniversare s-a prezentat un Ghid didactic realizat de ARPF filiala Iasi , util profesorilor debutanti cat si celor care urmeaza sa sustina diferitele grade didactice.
Uram tuturor membrilor ARPF dar si francofililor bistriteni mult entuziasm francofon. pentru ca nu vedem bine decat cu sufletul..esentialul e invizibil pentru ochi....( Antoine de Saint Exupéry - Le petit Prince)
Citiţi şi:
- Cristina Iurişniţi la Congresul Mondial al profesorilor de franceză din Liège
- Merci professeur! 25 noiembrie, Ziua mondială a profesorului de limba franceză
- S-au dezghețat apele și pentru olimpiade
- Azi, 24 noiembrie, sărbătorim Ziua internațională a profesorului de limbă franceză, creator de viitor pentru elevii săi!
- Prof. Cristina Iurişniţi: Pentru Bistrița-Năsăud Ziua internațională a Francofoniei înseamnă peste 60 de elevi cu Diploma internațională în limba franceză (DELF)
Adaugă comentariu nou