Prof. Cristina Iurişniţi: Pentru Bistrița-Năsăud Ziua internațională a Francofoniei înseamnă peste 60 de elevi cu Diploma internațională în limba franceză (DELF)

In fiecare an, 20 martie este pentru lumea francofonă o zi specială, sărbătoarea limbii și culturii franceze.In aceste zile celebrăm pe cele 5 continente francofonia culturală , dar și francofonia politică, economică și societală.
In acest an, accentul cade pe respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor, egalitatea de șanse, independența economică și lupta împotriva abuzurilor și violenței împotriva a 140 milioane de femei din spațiul francofon. OIF a lansat la inceputul anului o platformă de resurse educaționale deschise pentru egalitatea de șanse în sistemul educațional. Există încă 250 de milioane de copii din spatiul francofon care nu au acces la educație.

Organizația Internațională a Francofoniei- OIF, are 50 de ani de existență și numără 88 de state membre care au aderat la valorile de solidaritate, democrație participativă, egalitate de șanse, promovate la nivel mondial având limba și cultură franceză în centrul acestor valori.
In România și în lume, luna martie stă sub semnul celebrării Francofoniei la nivelul unităților de învățământ, a asociațiilor profesionale, a organizațiilor nonguvernamentale, a instituțiilor publice francofone precum Institutul Francez, Ambasada Franței, Delegația Wallonie-Bruxelle, Biroul Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei Oif Breco , Federația internațională a profesorilor de limba franceză-FIPF, Arpf Roumanie, care promovează cooperarea la nivelul comunităților din România cu comunități francofone.
Anul acesta 60 de clase de elevi și 60 de profesori români participă la un proiect intercultural între România și Senegal, țară fondatoare a OIF.
Tot azi, 20 Martie s-a lansat Biblioteca digitală la care vor avea acces gratuit profesorii de limba franceză din lumea întreagă.
Valorile promovate în lume de marea familie a Francofoniei, pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală, solidaritatea pentru dezvoltarea economică și diversitatea culturală a țărilor a determinat România să facă parte din instituția Francofoniei din 1991 în calitate de observator, devenind apoi în anul 1993 membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei / OIF.

Pentru Bistrița-Năsăud, 20 martie - Ziua internațională a Francofoniei, înseamnă sarbatorirea acestei zile cu entuziasm la nivelul unităților de învățământ din județ prin activități didactice și artistice, înseamnă recunoașterea importanței unei diplome recunoscute la nivel mondial a celor peste 60 de elevi francofoni care au promovat examenul de obținere a Diplomei internaționale de atestare a competențelor lingvistice de comunicare în limba franceză (DELF)

Promovarea oportunităților Francofoniei este în beneficiul comunităților și permite accesul la schimburi de bune practici în toate domeniile: politic, economic , social, educațional, schimburile de experiențe între Bistrița și Besançon oficializate încă din 1997 fiind un exemplu concret pe zona parteneriatului bilateral dintre 2 comunități francofone.

Limba franceză este in mod evident o șansă în dezvoltarea personală și profesională a tinerilor noștri, un atu în plus în CV-ul Europass, conferind acestora oportunități educaționale si profesionale, acces în universitățile francofone, la burse Erasmus, stagii profesionale, posibilități mai largi de inserție pe piața muncii europene prin diversitate lingvistică.
Prof. Cristina Iurişniţi

#Europass, #burse #stagii de formare
#Sezonul cultural Franța-România
#Besançon100Bistrita , portret în oglindă

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5