"JE SUIS FRANCOPHONE" au spus elevii de la Căianu Mic
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
"A fi francofon înseamnă să folosim o limbă comună şi să împărtăşim anumite valori precum democraţia, libertatea, drepturile omului, dreptatea, solidaritatea, progresul, diversitatea culturală, fără să pretindem că deţinem monopolul asupra acestora ..."
- Francois Mitterand, preşedinte al Franţei(1981-1995) - Termenul de FRANCOFONIE a fost folosit pentru prima dată, într-o primă accepţiune, la sfârşitul secolului al XIX-lea, desemnând spaţiile geografice unde limba franceză era folosită în mod curent. La 20 martie 1970, s-a înfiinţat Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică - ACCT, cu sediul la Paris, unica organizaţie interguvernamentală şi principalul operator al Mişcării Francofone. Începând cu această dată, ziua de 20 martie marchează "ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FRANCOFONIEI".
Momentul cheie, marcând intrarea României în structurile instituţionale ale Francofoniei, l-a constituit cea de-a IV-a Conferinţă a şefilor de stat şi de guvern a ţărilor având în comun folosirea limbii franceze - reuniunea la vârf de la Chaillot - ce s-a desfăşurat în perioada19-21 noiembrie 1991, la Paris, conferinţa la care România a fost invitată oficial cu statut de membru observator, iar începând din anul 1993, membru cu drepturi depline. În anul 2006, România este gazda celui de al XII-lea Sommet al ţărilor francofone, câştigând de a lungul timpului un prestigiu tot mai mare în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF).
Sub semnul acestei "Sărbători a Limbii Franceze", elevii şi profesorii Liceului Tehnologic "Ioan Caian Romanul"- Căianu Mic, director Ovidiu Ionel Boca, au adus un mic elogiu limbii lui Voltaire şi Hugo manifestându-şi prin cântec, dans şi poezie bucuria de a fi francofoni.
În Sala festivă a liceului mai sus menţionat, a avut loc cea de a V-a ediţie a manifestării "LA FETE DE LA FRANCOPHONIE", manifestare organizată de către Sanda Vulpescu şi Alexandru Denes-profesori de limba franceză în cadrul acestui liceu, împreună cu elevii claselor VI-X .Ei au încercat să surprindă plăcut auditoriul printr-o prezentare PPT, recital de poezie în limba franceză, dans tradiţional francez şi o paradă - concurs a ţărilor francofone, paradă care a adus în faţa publicului spectator un crâmpei din frumuseţea costumelor tradiţionale ale unor ţări ca Haiti, Laos, Belgia, Maroc,Vietnam etc. (în total 15 ţări francofone de pe cele 5 continente). Sărbătoarea francofoniei s-a bucurat de un public numeros care în nenumărate rânduri şi-a manifestat entuziasmul prin ropote de aplauze faţă de colegii lor aflaţi pe scenă plini de emoţii.
Cu aportul direct al domnului director şi al onoratului juriu (format din cei doi profesori de Limba şi literatura română -Teodor Cotuţiu, respectiv Vasile Vidican), toţi elevii care şi-au adus contribuţia la acest proiect au primit diplome de participare şi felicitări pentru modul exemplar de implicare în realizarea acestui proiect.
Şi aşa cum printre principiile de bază ale Francofoniei întâlnim termeni ca dialogul, solidaritatea, colaborarea, iată că şi şcoala noastră, prin implicarea cadrelor didactice, a conducerii şcolii, a celor aproximativ o sută de elevi participanţi la acest proiect, reuşeşte pentru al cincilea an consecutiv să dea o pată de culoare acestei Sărbători a Francofoniei ce are loc în întreg spaţiul francofon pe parcursul lunii martie. Colaborând unii cu ceilalţi, devenim un pic mai solidari, mai toleranţi, mai buni, de ce nu, poate, mai uniţi .
VIVE LA FRANCOPHONIE!!!
VIVE LA FRANCE!!!
VIVE LA ROUMANIE!!!
Citiţi şi:
- Profesor Ioana Nechiti: Francofonia și francofonii ei
- Prof. Cristina Iurişniţi: Pentru Bistrița-Năsăud Ziua internațională a Francofoniei înseamnă peste 60 de elevi cu Diploma internațională în limba franceză (DELF)
- 28 noiembrie- Ziua Internaţională a Profesorilor de Limba Franceză
- Deputatul Cristina Iurişniţi, la Paris, pentru promovarea identității culturale și turistice a județului Bistrița-Năsăud
- Merci professeur! 25 noiembrie, Ziua mondială a profesorului de limba franceză
Adaugă comentariu nou