Profesor Ioana Nechiti: Francofonia și francofonii ei

,,La francophonie a une âme. En plus d’avoir une âme, la francophonie a une ambition: celle d’être de son temps.’’ Louise Mushikiwabo

       Atunci când vorbim despre Francofonie, gândul ne duce spre limba lui Voltaire, muzicalitatea limbii ne încântă simțurile și realizăm că suntem norocoși că avem ocazia să celebrăm anual acest frumos eveniment.

        Anual, pe data de 20 martie, 75 de ţări membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale, acest eveniment apărând în anul 1998. În martie, în preajma acestei sărbători, Organizaţia Internaţională a Francofoniei organizează „Săptămâna limbii franceze şi a francofoniei”.
          Organizaţia Internaţională a Francofoniei are drept principal obiectiv promovarea solidarităţii între cele 84 de state (58 de membri şi 26 de observatori), dar şi contribuţia la ameliorarea nivelului de viaţă pentru populaţiile sale, sprijinin-du-le în elaborarea sau în consolidarea politicilor sau derulând politici internaţionale sau de cooperare.
          Termenul „francofonie” a fost folosit pentru prima dată în jurul anului 1880, de către geograful francez Onesime Reclus, pentru a desemna totalitatea persoanelor şi a ţărilor vorbitoare de limbă franceză. De atunci, se foloseşte termenul de franco-fonie, scris cu „f” mic, pentru a desemna vorbitorii de limbă franceză, şi cu „F” mare, pentru a face referire la dispozitivul instituţional care se ocupă de relaţiile dintre ţările francofone. Încă de la începutul secolului al XX-lea, a fost identificată existenţa unui spaţiu lingvistic francofon, iar de atunci, vorbitorii de limbă franceză s-au reunit în diverse grupuri sau asociaţii, cum ar fi asociaţii profesionale, grupuri de scriitori, de librari, de jurnalişti, de avocaţi, ONG-uri şi profesori de limbă franceză, cu scopul de a promova Francofonia şi de a contribui la schimburi mutuale.

        În calitatea sa de membru cu drepturi depline al acestei structuri (din 1993), România se  alătură statelor care sărbătoresc Ziua internaţională a Francofoniei. Evenimentul este, astfel, marcat, atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind organizat de către misiunile diplomatice şi marcat printr-o serie de manifestări culturale, artistice şi ştiinţifice, care se desfăşoară, deseori, pe parcursul unei săptămâni sau chiar al unei luni întregi, în preajma zilei de 20 martie.

       Francophonia are următoarele misiuni: 

            Toate aceste misiuni ale Francofoniei ne duc tot mai aproape de adevărul pe care îl trăim în zilele noastre, chiar dacă bazele au fost puse cu mult timp în urmă. Aceste misiuni ar trebui să ne însuflețească pe fiecare dintre noi, deoarece noi toți putem fi ,, Francofonia’’, noi putem face din idealul francofoniei o lume mai bună, mai prietenoasă, mai durabilă.

             Promovăm francofonia fiindcă elevii noștri simt în vibrația cuvintelor nostalgie, liniște, preocupare pentru aproapele nostru, pentru educație și drepturile noastre.

             Ca o împletire a bucuriei transpuse în cuvinte, această Sărbătoare are loc în luna martie, luna redeșteptării și a revenirii spre primăvara mult dorită, astfel culorile mărțișorului vor fi foarte frumos armonizate cu steagul Franței, Francofonia dând astfel culoare lunii martie.

     Ca în fiecare an,  școlile din județul Bistrița-Năsăud vor desfășura activități inedite cu prilejul Sărbătorii Francofoniei din luna martie. Încă din luna decembrie, s-a realizat o planificare a activităților, fiecare cadru didactic având libertatea să propună împreună cu elevii activitățile pe care le consideră benefice și realizabile.

   S-a dovedit o deschidere din partea tuturor spre frumos, nou și am evidențiat libertatea de exprimare care a primat, astfel că ne dorim o lună martie francofonă.

   Dintre activitățile planificate amintim câteva, prevestind o lună a Francofoniei inedită:

    ”Preparate franțuzești și moda pariziană ieri și azi”

Scopul activităţii: stimularea elevilor pentru învățare și dezvoltare profesionala, dezvoltarea competențelor lingvistice, educație pentru interculturalitate prin participarea activă la activități extracurriculare.

Activitatea se va desfășura pe trei secțiuni:

  1. Concurs de Quiche Lorraine
  2. Concurs de Clătite
  3. Concurs postere Moda franțuzeasc

Apprendre le français avec le Cinéma Français”

  1. Vizionare de filme in limba franceza
  2. Discutii, dezbateri
  3. Realizarea unui afis de film

“Flash-Mob, eveniment cultural-artistic’’: Masă rotundă cu tematica „Comment motiver les élèves à choisir le francais?”;vizionare film”Les garcons et Guillaume, à table!”,”Demain tout commence”;expozitie; înscriere la campania „Je suis franco”

“Mes amis francophones’’ este un proiect educativ de promovare a limbii şi culturii franceze în rândul elevilor din şcolile din judeţ prin activităţi de creaţie artistică şi literară, de lucru în echipă, de dezvoltare a competenţei de producere de mesaje scrise în limba franceză care se va desfăşura în perioada februarie-decembrie 2023. Tema propusă este prietenia între tinerii vorbitori de limba franceză din întreg judeţul. 

 “Mini scenetă Micul Prinţ de Antoine de Saint-Exupéry’’ ,clasa a VII-a B.

On définit la Francophonie, on va parler sur l'Organisation internationale de la Francophonie.

“ Spectacolul propusFragile. Livraison à domicile’’ – a fost jucat în luna octombrie 2022 pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, în cadrul Festivalului International de Théâtre Jeunes Francophones Amifran.

   Concurs de afișe tematice, picturi desene, colaje ( clasele V- XII)

         Ca o concluzie a celor prezentate mai sus, putem remarca faptul că elevii și cadrele didactice sunt interesați de frumusețea limbii franceze, de simbolurile și misiunea Francofoniei, care într-o oarecare măsură unește vorbitorii acestei limbi.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5