4 sfaturi utile pentru îngrijirea puilor de o zi
-
View the full image
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Gky4wYp9mvg
Puii născuți în incubator sau cumpărați de la piață nu pot beneficia de ocrotirea pe care o cloșcă l-o oferă în mod natural puilor săi, astfel că acest rol îți revine ție. Puii abia ieșiți din ou sunt foarte vulnerabili și de aceea trebuie îngrijiți cu mare atenție în primele săptămâni de viață, până când încep să se dezvolte și să se descurce singuri.
Durează circa o lună și jumătate până atunci, iar în tot acest timp, puii au nevoie de condiții speciale. Dacă nu ai mai îngrijit până acum pui de o zi, avem pentru tine câteva sfaturi care să te ajute.
Amenajează adăpostul înainte de venirea puilor pe lume
Atunci când puii au ieșit din ou sau când ai ajuns cu ei acasă de la piață, adăpostul trebuie să fie deja pregătit pentru a-și primi noii locatari. Ideal este să fie amenajat într-o încăpere folosită special în acest scop, iar spațiul trebuie să fie curat, bine iluminat și bine ventilat.
Nu în ultimul rând, în culcuș este nevoie să existe la început o temperatură constantă de 32 de grade Celsius, care se scade treptat cu două grade în fiecare săptămână.
Puii pot fi puși într-o cutie suficient de mare sau într-un țarc, astfel încât să aibă libertate de mișcare și să nu stea înghesuiți. Pe jos trebuie să amenajezi un așternut din paie sau talaș, evitând materialele textile sau hârtia. Acestea din urmă rețin umiditatea și favorizează dezvoltarea bacteriilor.
Instalează un bec cu infraroșu
Puii au nevoie de lumină 20 de ore pe zi, iar cea mai bună sursă o reprezintă becurile cu infraroșu. Acestea se montează într-un suport care să poată fi suspendat deasupra adăpostului la o înălțime suficient de mare pentru nu fi atinse de pui și a nu oferi prea multă căldură.
Becul cu infraroșu pentru pui are numeroase beneficii, ajutând la menținerea unei temperaturi optime și prevenind dezvoltarea bacteriilor sau apariția mucegaiului. De asemenea, lumina în infraroșu are un efect calmant asupra puilor, prevenind comportamentul agresiv ce ar putea să se accentueze pe parcurs. Mai trebuie precizat că stimulează inclusiv dezvoltarea masei musculare a puilor.
Nu folosi vase adânci pentru apă
Apa trebuie să fie mereu proaspătă, curată și lăsată în prealabil să se încălzească la temperatura camerei. Este recomandat să folosești adăpători speciale pentru pui, care mențin apa curată și previn apariția unor accidente.
Acestea pot surveni atunci când folosești pe post de adăpătoare vase mai adânci, cum ar fi un castron sau o strachină. Puii se urcă ușor pe marginea acestora și la fel de ușor pot să cadă în apă și să se înece înainte să intervii pentru a-i salva.
Evită cât mai mult să îi atingi
Deși sunt foarte drăgălași și cu greu poți rezista tentației de a-i mângâia sau de a-i lua în palmă, este mult mai bine să îi lași în pace și să îi atingi cât mai puțin posibil. Puii sunt foarte fragili în primele zile de viață, iar orice atingere le provoacă suferință sau chiar îi poate omorî.
Din acest motiv trebuie să îi muți cu mare grijă în adăpost, iar apoi să nu îi mai manipulezi decât dacă este nevoie. În această situație, trebuie să pui o mână sub pieptul și picioarele puiului, ridicându-l ușor în timp ce îl protejezi cu cealaltă mână pusă deasupra lui, fără a-l apăsa.
Ar mai fi de adăugat că puii se monitorizează zi de zi, urmărindu-le comportamentul pentru a înțelege de ce au nevoie. Astfel, dacă observi că puii se adună sub bec, e semn că le este frig, iar dacă stau retrași în colțurile culcușului, înseamnă că le este prea cald. În astfel de situații, trebuie să ajustezi temperatura coborând sau ridicând becul cu infraroșu, în funcție de necesități.
Adaugă comentariu nou