5 recomandări pentru tunderea gazonului

Pentru orice proprietar de casă, tunderea gazonului este parte din operațiunile periodice de întreținere necesare. Pentru a efectua asemenea operațiune astfel încât gazonul să arate bine și stratul de iarbă să fie sănătos, este necesar să înțelegem și să urmăm câțiva pași simpli. Rândurile de mai jos prezintă detalii utile în acest sens.

Alegeți mașina de tuns iarba potrivită

Piața oferă tipuri variate de mașini de tuns gazon și este important să știți ce anume să aveți în vedere pentru a alege unealta potrivită. Așadar, în cazul în care aveți o suprafață de gazon generoasă, este bine să investiți într-o mașină de tuns iarba mai puternică.

Mașina de tuns gazonul poate fi electrică, pe bază de acumulator sau cu motor termic, pe benzină. Acestea sunt excelente atât pentru zonele mici de gazon cât si cele extinse de tăiere.

Mașinile de tuns iarba cu acumulatori sunt potrivite pentru un spațiu de tăiere și recoltare mare datorită flexibilității oferite. Dacă sunteți pasionat de sănătatea mediului înconjurător, o mașină de tuns gazonul electrică este eco-friendly, de dimensiuni reduse și ușor de folosit.

Setați înălțimea tăierii

Înainte de a trece la treabă, trebuie să știți că înălțimea ideală ar trebui să fie cuprinsă între 5 și 8 cm, în funcție de tipul de gazon și de climat. În situația în care gazonul este tăiat prea scurt, va exista riscul deteriorării acestuia, ceea ce favorizează dezvoltarea ierburilor dăunătoare. 

Setarea înălțimii se efectuează după măsurarea intervalului cuprins între sol și puntea mașinii de tuns iarba, la care se adaugă diferența dintre punte și lame.  

Luați în calcul periodicitatea lucrărilor.

Un gazon se întreține bine urmărind, în primul rând, ritmul de creștere al ierbii și acționând atunci când aceasta a crescut suficient de mult, însă nu neapărat în ziua în care ați programat tăierea. 

Indicat ar fi ca aceasta să aibă loc la sfârșitul unei zile fără precipitații, tunderea gazonului ud implicând, pe lângă riscul alunecării, riscul deteriorării gazonului și blocării lamelor cu resturi de iarbă umedă și pământ.

Atenție la siguranța lucrării!

Înainte de începerea tăierii, trebuie să vă asigurați că puteți efectua lucrarea în condiții de siguranță. În primul rând, îndepărtați orice fel de obiecte care ar putea ajunge sub lame: crengi, pietre, jucării etc. 

Aceste obstacole pot afecta funcționarea normală a mașinii de tuns gazonul, a integrității lamelor și chiar a sănătatea dumneavoastră sau a celorlalte persoane din proximitatea spațiului în care vă aflați.

Purtarea echipamentului de protecție este obligatorie, căci lamele, în mișcarea lor, aruncă pietre și alte resturi cu o viteză suficient de mare pentru a răni. Acest echipament trebuie să includă:

  • ochelari de protecție;
  • pantaloni lungi pentru protecția picioarelor;
  • încălțăminte de protecție.

Sfaturi pentru o tăiere de calitate

Tunderea gazonului cu o mașină de tuns iarba poate fi o activitate fizică plăcută și interesantă atât timp cât aparatul este folosit în mod corect. 

  • Folosiți aparatul de tuns iarba cu lamele și cuțitele bine ascuțite la fiecare utilizare pentru ca iarba să poată fi tăiată perfect și a nu se usca în timp.
  • Iarba trebuie tăiată și recoltată în mod regulat în special în lunile sezonului cald deoarece aceasta crește mult mai repede. Este recomandat să se repete procesul o dată la 7 zile pentru ca gazonul să-și mențină un aspect îngrijit, natural și sănătos. Pentru restul lunilor din an, gazonul ar trebui tăiat în jur de 3 ori pe lună.
  • Reglați înălțimea de tăiere înainte de folosirea aparatului și nu o modificați în timpul procesului pentru ca iarba să poată avea un aspect uniform. Totuși, dacă aveți zone preponderent umbroase, păstrați iarba cu un 1 cm mai înaltă deoarece creșterea ei va fi mai lentă.
  • Asigură-te că păstrezi o înălțime potrivită a gazonului, menționat anterior, iarba ar trebui să aibă o înălțime optimă de 5-8 cm.
  • Tăierea gazonului se realizează la un unghi perpendicular cu iarba. Dacă aceasta va fi tăiată într-un mod incorect, poate apărea efectul de patinaj.
  • Nu tăiați iarba atunci când este udă deoarece mașina se poate strica sau infunda, iar iarba nu va mai crește sănătos.
  • Curățați sculele după fiecare utilizare, păstrați-le în condiții optime și ascuțiți lamele cel puțin de 3 ori pe an. Pentru depozitare, folosiți un spațiu aerisit, ferit de intemperii, pentru a evita deteriorarea părților electrice.

Periodicitatea tunderii gazonului variază în funcție de condițiile atmosferice. Ideal, gazonul ar trebui tuns ori de câte ori acest lucru este vizibil a fi necesar, întreținerea ajutându-l să crească sănătos și să arate bine.

 

 


 

Comentarii

10/02/22 17:41

Foarte util, multumesc! De asemenea, exista si varianta robotilor care sunt din ce in ce mai performanti: https://totuldesprecasa.ro/cel-mai-bun-robot-de-tuns-iarba/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5