Avantajele și dezavantajele unui teren de fotbal cu gazon sintetic
Terenurile de sport din stadioanele naționale sau internaționale sau cele ale marilor baze sportive, necesita o îngrijire deosebită, mult mai atent realizată decât cea pentru zona verde a unei grădini rezidențiale.
Iata, asadar, care sunt avantajele si dezavantajele unui teren de fotbal amenajat cu gazon sintetic:
În primul rând, este vorba despre mărime peluzei. Cu cât suprafața terenului este mai mare, cu atât timpul necesar de îngrijire este mai mare, mașinile speciale de curățare fiind, de asemenea, mai scumpe datorită tehnologiilor moderne.
În al doilea rând, îngrijirea minuțioasă a acestora este absolut necesară pentru sportivi. Gazonul trebuie să fie de cea mai bună calitate, fără semne de uzură, fără porțiuni ieșite în relief și, nu în ultimul rând, trebuie să dispună de sisteme de irigație și de drenaj foarte bine realizate.
În cazul acesta, este mai mult decât evident că în acest scop, pe terenurile sportive se va folosi un gazon sintetic de cea mai bună calitate, în detrimentul unuia natural. Calitățile acestuia și, mai ales, ușurința întreținerii i-a determinat și pe oamenii de rând să îl folosească și în curțile lor, economisind astfel timp pentru lucrurile cu adevărat importante (cum ar fi timpul petrecut cu cei mici, ieșirile cu prietenii, lectura, etc).
Cu toate acestea, sunt mult mai des folosite pe terenurile de sport, acesta fiind și scopul pentru care au fost inventate. Înainte însă de a enumera avantajele și dezavantajele gazonului sintetic, se cade să explicăm ce este acesta.
Ce este gazonul sintetic?
Fiind inventat special pentru domeniul sportiv, gazonul natural a fost întrebuințat pentru prima dată în prima parte a anilor 1960. Gazonul artificial nu este altceva decât o suprafață sintetica proiectată să inime cât mai bine un gazon natural. Este folosit în special pe suprafețele sportive de mari dimensiuni sau în regiunile în care condițiile climatice nu permit creșterea celui natural.
Odată ce avantajele folosirii gazonului sintetic au fost evidente, întrebuințarea acestuia a devenit o necesitate pentru buna desfășurare a activităților sportive.
Avantajele folosirii gazonului sintetic
Apreciat atât de îngrijitori, cât mai ales de sportivi, gazonul artificial prezintă următoarele avantaje:
- Permite economisirea timpului, a banilor și a apei
Dat fiind faptul că un gazon artificial vine cu sisteme de drenaj și de irigare special concepute pentru folosire intensă în orice condiții climatice, acesta permite economisire apei și a timpului folosit pentru îngrijire. În plus, pentru că nu crește la fel de reprede precum cel natural, timpul alocat pentru întreținerea acestuia este mult mai mic.
- Se folosește pentru construirea unei baze sportive durabile
Nefiind atât de sensibil la schimbările climatice și având o rezistență crescută la folosirea îndelungată și agresivă uneori, gazonul artificial rezistă o perioadă mult mai mare de timp. De asemenea, în cazul unor semne viziibile de uzură, reparațiile se fac mult mai ușor.
- Se pretează pentru orice tip de activitate sportivă
Indiferent de activitatea practicată pe terenul acoperit cu gazon sintetic (fie că este fotbal, volei, rugby, baseball etc), acesta este proiectat să reziste șocurilor, loviturilor, având și proprietăți excelente anti-aderente.
- Este mult mai sigur pentru jucători.
Deși se vehiculează ideea conform căreia terenul sintetic ar fi mai alunecos decât cel natural, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Tehnologia modernă din ziua de astăzi le permite fabricanților să realizeze gazonul sintetic din materiale cu proprietăți anti-aderente, ceea ce înseamnă o siguranță mai mare pentru jucători.
Dezavantajele folosirii gazonului sintetic
Practic, singurul dezavantaj al folosirii gazonului sintetic este reprezentat de costul crescut al achiziției și instalării acestuia, însă investiția merită (costurile ulterioare de întreținere fiind mult mai mici decât în cazul unuia natural). De asemenea, suprafața pe care acesta va fi instalat trebuie curățată chimic, cu substanțe ce au rolul de a distruge definitiv vegetația (pentru a nu pătrunde ulterior prin fibra sintetică a gazonului artificial).
Așadar, nu încape îndoială că pentru suprafețele întinse, mai ales pentru terenurile sportive în care activitatea fizică este constantă și intensă, gazonul sintetic merită din plin investiția.
Citiţi şi:
- Gazon artificial multisport – o soluție practică pentru bazele sportive
- Cum sa alegi un gazon artificial
- Lucrările la Complexul sportiv de la Sângeorz-Băi, finalizate! Primarul Cătălin Bota: Dorim să reînnoim tradiția cantonamentelor de pregătire fizică, dar și campionatul orășenesc!
- Care sunt costurile pentru construirea unui teren de sport cu gazon sintetic?
- Cum analizezi un meci la pariuri
Comentarii
Cel mai mare dezavantaj al terenului sintetic este ca acesta se încalzeste vara la fel ca asfaltul. De aceea suprafaţa de gazon artifical poate să devină periculoasă pentru copii, sau animale de casă. Un studiu realizat recent în Statele Unite arată că, într-o zonă cu soare puternic, temperatura la nivelul covorului verde poate ajunge chiar şi la 70 de grade Celsius!
Un alt dezavantaj al terenului sintetic este acela ca fibrele artificiale retin praful. Pentru contracararea acestor dezavantaje, in ultima vreme se apeleaza tot mai mult la solutia numita "Gazonul hibrid" sau gazonul ranforsat cu fibre artificiale, care este creat prin îmbinarea firelor de iarbă naturală cu fibre sintetice. Este utilizat pe stadioane și terenuri de antrenament de fotbal, rugby, golf sau pentru evenimente publice. Fibrele artificiale incorporate în rădăcini dau gazonului rezistență sporită, în condiții de utilizare foarte intensă și agresivă.
Metodele principale de obținere sunt fie inserarea fibrelor artificiale în rulouri de gazon natural, montate în prealabil, fie cultivarea unui gazon însămânțat în țesătura de fibre artificiale. Gazonul natural utilizat este indicat să conțină 75% varietăți de Poa pratensis in combinatie cu 25% Lolium perene.
Stadionul "Cluj Arena" va deveni primul stadion din Romania ce va avea o suprafata de joc hibrida, o combinatie de gazon natural si de gazon artificial.
Dupa Festivalul Untold, din luna august-2019, gazonul stadionului Cluj Arena va fi inlocuit pentru prima data in intregime, dupa 7 ani de functionare neintrerupta, atat cu evenimente sportive cat si spectacole. Dupa cum a declarat presedintele CJ Cluj, Alin Tise, in urma acestei interventii CLUJ ARENA "Va fi cel mai modern stadion din Romania, singurul care va avea gazon hibrid, care este o combinatie intre gazon natural si unul artificial. In Europa sunt doar cateva stadioane cu un astfel de gazon hibrid, cum sunt cele din Barcelona sau Milano"
Adaugă comentariu nou