Care sunt costurile pentru construirea unui teren de sport cu gazon sintetic?
-
View the full image
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/LIhB1_mAGhY
Terenurile de sport cu gazon sintetic au devenit de multă vreme o prezență obișnuită mai ales în peisajul urban, putând fi întâlnite în zonele publice, în incinta bazelor sportive, a școlilor și liceelor și chiar în curțile unor case particulare. De asemenea, multe case de vacanță, pensiuni sau hoteluri sunt dotate și cu un astfel de teren de sport sintetic.
Și ca afacere, construirea unui astfel de teren se poate dovedi o inițiativă profitabilă, însă totul pleacă de la o investiție.
Costul unei astfel de amenajări este nu este unul fix, pentru că valoarea sa poate varia în funcție de dimensiunea terenului, de materialele folosite, de dotări și de zona de amplasare.
Pentru a afla mai mult despre acest subiect, am stat de vorbă cu reprezentanții unei firme care realizează astfel de lucrări și am aflat de la ei un preț estimativ, împreună cu alte detalii ce te-ar putea interesa.
Costurile inițiale
Proiectul include două etape esențiale, respectiv faza de proiectare și cea de construcție. În cazul terenurilor de sport cu gazon sintetic care beneficiază de o dotare standard, costurile de proiectare și construcție se pot ridica la 50.000 de euro, dacă este vorba de un teren în aer liber, și la 100.000 de euro, în cazul terenurilor acoperite. Diferența de preț este dată în special de structura metalică ce trebuie construită și de prelata impermeabilă care o va acoperi și de instalația de climatizare.
Este nevoie de o suprafață de teren de circa 1.000 de metri pătrați, iar dacă nu deții un astfel de teren se vor adăuga costurile de achiziție sau de închiriere. Pentru a scuti o astfel de cheltuială poți negocia pentru concesionarea terenului, dacă acesta se află în proprietatea unei primării, a unei instituții sau al unui agent economic. De exemplu poți solicita dreptul gratuit asupra terenului pentru construcție, în schimbul dreptului proprietarului de a folosi gratuit terenul de sport în anumite zile sau între anumite intervale orare.
Care sunt principalele cheltuieli
Etapa ce construcție începe cu pregătirea terenului și se termină cu instalarea dotărilor, iar fiecare pas presupune anumite cheltuieli, a căror valoare diferă de la caz la caz
-
Construirea fundației – Ideal este ca suprafața pe care vrei să construiești să fie deja acoperită cu bitum, beton sau piatră, pentru că astfel ești scutit de niște costuri importante. În caz contrar, trebuie să nivelezi terenul și să construiești singur fundația. În această situație, prima opțiune trebuie să fie fundația din piatră și nisip, întrucât aceasta asigură cele mai bune condiții pentru montarea gazonului artificial. Se realizează prin turnarea succesivă a unor straturi de piatră și nisip, care se compactează.
-
Gardul și instalația de nocturnă – terenul trebuie împrejmuit, iar cea mai potrivită soluție sunt gardurile din plasă. În acest sens, trebuie să se monteze niște stâlpi metalici de susținere, iar stâlpii amplasați în colțuri pot fi mai înalți pentru a servi astfel și ca suport pentru instalația de nocturnă. Gardul poate avea o înălțime normală, însă este necesar ca terenul să fie împrejmuit și cu o plasă textilă care să ajungă la cel puțin 6 metri înălțime, pentru a opri mingiile șutate din teren.
-
Instalarea gazonului artificial – există mai multe tipuri de gazon artificial, iar costurile diferă în funcție de calitatea acestora. Principalele criterii care fac diferența sunt caracteristicile firelor de iarbă sintetice, lungimea acestora, densitatea, culoarea și stratul de suport. Un gazon bun rezistă 10-12 ani, așa că merită să investești mai mult într-un material de calitate, decât să plătești mai puțin, dar să-l schimbi mai des.
-
Montarea dotărilor – la final se instalează porțile de fotbal, băncile de rezerve și un punct de prim ajutor dotat cu trusă medicală și cu extinctor. Un teren ar trebui să fie dotat și cu un grup sanitar, vestiare și tribune pentru public, iar amenajarea acestora va necesita costuri suplimentare.
Nu în ultimul rând, trebuie menționate și costurile de întreținere, care se învârt în jurul sumei de 8.000 de euro pe an. Costurile sunt reprezentate de plata facturilor la utilități – in principal iluminatul nocturn, plata salariilor pentru 2-3 angajați însărcinați să aibă grijă de teren și alte cheltuieli neprevăzute.
De cealaltă parte, un teren de sport cu gazon sintetic poate genera un venit de aproape 40.000 de euro anual, ceea ce înseamnă că investiția poate fi amortizată în 2-3 ani.
Citiţi şi:
- Pasi utili in construirea unui teren cu gazon artificial
- Avantajele și dezavantajele unui teren de fotbal cu gazon sintetic
- Gazon artificial multisport – o soluție practică pentru bazele sportive
- Cum sa alegi un gazon artificial
- Lucrările la Complexul sportiv de la Sângeorz-Băi, finalizate! Primarul Cătălin Bota: Dorim să reînnoim tradiția cantonamentelor de pregătire fizică, dar și campionatul orășenesc!
Adaugă comentariu nou