50 de ani de învățământ muzical la Bistriţa

Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” a organizat concertul aniversar a 50 de ani de învățământ vocațional muzical în jududeţul nostru. Centrul Cultural Dacia a găzduit un spectacol de excepție, prezentat de profesoara Bianca Vasile, cu foști și actuali elevi! În 1969 a fost înființată (la Școala Generală Nr. 2 din Bistrița,actualul Liceul de Muzică) o clasă de muzică.
„Dacă acum 50 de ani aveam o clasă de muzică unde predau 3 profesori de vioară, 2 de pian și o învățătoare, azi avem un liceu de muzică care face lucruri minunate. La Bistrița, școala se clădește în acorduri de succes, iar eu am avut bucuria să fiu în această după-masa într-un cadru festiv, la sărbătorirea a 50 de ani de activitate în arta muzicală la Bistrița. În toată această perioadă, zeci de generații de elevi s-au format la liceul de muzică “Tudor Jarda”. Mulți au confirmat în domeniul muzicii iar o parte s-au întors ca dascăli să împărtășească următoarelor generații din experiența lor.Liceul bistrițean are o istorie demnă de consemnat în peisajul cultural, fiind cunoscut pentru rezultatele şi performanţele sale muzicale. A cules zeci de premii internaționale și naţionale la concursurile şi olimpiadele de profil dar şi rezultate notabile la examenele naţionale.Fiecare compozitor, muzician, instrumentist sau solist vocal trebuie să-și aducă aminte ca a avut un îndrumător care i-a deschis calea spre tainele artei. O cale pe care iată, elevii o urmează generație după generație la Liceul de muzică ,,Tudor Jarda” din Bistrița. .
De-a lungul timpului, personalităţi marcante au studiat aici: Ovidiu Purcel, Ştefan Pop sau Anita Hartig, ultimii doi fiind declaraţi cetăţeni de onoare ai municipiului Bistriţa. Tot aici au absolvit interpreții de muzică populară Anuta Motofelea, Oana Matei, Larisa Bozbici și o mare parte din instrumentiștii Ansamblului Profesionist “Dor românesc”. Felicitări pentru activitate și mult succes tuturor cadrelor didactice, elevilor și absolvenților Liceului de Muzică “Tudor Jarda””, a spus Radu Moldovan președintele CJ, la concertul aniversar. Pe scenă s-a aflat şi viceprimarul Cristian Niculae, care a declarat: “Liceul a dus Bistrița și județul nostru peste hotare, promovând prin artă aceste locuri minunate și calitatea învățământului de pe meleagurile noastre.Tocmai de aceea, mă bucur că Liceul de Muzică se regăsește printre cele 8 unități de învățământ în care Primăria Municipiului Bistriţa investeşte peste 25 milioane de euro, în acest an, educația fiind baza solidă pe care clădim viitorul. Copiii au nevoie de atenția noastră și de școală pentru a deveni oameni valoroși iar investiția în educație este modalitatea concretă prin care eu mă implic în acest demers. Felicitări, dragi elevi și profesori, pentru munca și pasiunea cu care ne încântați”.
Primăria Bistriţa şi Consiliul Judeţean au oferit diplome de excelență și flori profesoarei Floarea Sfechiș, prima directoare a școlii de muzică, și actualei directoare, Raluca Mărginean.
Spectacolul a cuprins muzică românească interbelică, cu profesorii Ovidiu Patrașciuc (vioară), Radu Tofan (pian), Mihai Berchi (contrabas), Iasmina Palage (flaut, clasa a XI), Maria Lăpușan (vioară, clasa a XI-a) și Alexandru Grecu (chitară, clasa a XI-a). Nu a lipsit canto clasic cu Alexandra Zbâncă (absolventă a Academiei de Muzică „Gh. Dima”), apoi ne-am întâlnit cu Bogdan Popa (chitară, clasa a IX-a, prof. coordonator Valentin Pop), Maria Lăpușan (clasa a XI-a, vioară, prof. coordonator Daniel Dumitriu) și Silviu Avram (canto popular, clasa a XII-a, prof. coordonator Cristina Bălan), Onișor Rodilă (masterand la compoziție în anul II la Academia „Gh. Dima” și profesor de improvizație jazz la Școala de Arte din Cluj), Alexa Dragu (Vocea României, elevă în clasa a XII-a la canto clasic, prof. coordonator Roxana Costeanu), Iasmina Palage, Alexandra Iuga (studentă în anul II la Academia „Gh Dima”), Alexandru Grecu și Marian Bălan (absolvent al Academiei „Gh Dima”, profesor la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, colaborator al Operei Naționale din Cluj), Mihai Cristea (student în anul III la Academia de Muzică din Cluj). Anamaria și Cristina Pastor (clasa a X-a, prof. coordonator Delia Sima) au venit cu o scenetă de umor.
Au urmat sub bagheta lui Horațiu Cigu un moment de folclor susţinut de Oana Matei Coruți, Larisa Bozbici și Anuța Motofelea. Felicitări tuturor !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5