500 de ani de la Reforma în Europa de Răsărit – Transilvania

Se împlinesc 500 de ani, în 2017, de la debutul reformei religioase şi de la legendara afişare a tezelor lui Martin Luther (1483-1546) pe uşa bisericii Reşedinţei din Wittenberg.
Pentru a marca deosebitul eveniment, jubileul Reformei religioase, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” şi Parohia Evanghelică C.A. Bistriţa, în calitate de organizatori, cu sprijinul Consiliului Judeţean B-N şi Forumul Cultural German pentru Europa de Est au organizat un relevant vernisaj al expoziţiei cu denumirea „Reforma în Europa de Răsărit: Transilvania”, la Casa Argintarului (Centru German Bistriţa), la care au participat un public avizat, mass-media etc.
Cei 500 de ani scurşi, de la debutul acestei reforme religioase, s-a datorat şi a fost declanşată după trăirile şi experienţele personale de credinţă ale profesorului de teologie şi călugăr al ordinului augustian Martin Luther, care prin crezul său bisericesc şi divin a produs o reformă religioasă deosebită, care a dat naştere unor schimbări profunde, la nivel bisericesc, inclusiv la nivelul social, care schimbări au marcat viaţa cotidiană a semenilor din epoca respectivă.
El a considerat că reforma făcută de oameni este pentru oameni, iar această Reformă nu s-a limitat numai la vorbitorii de limba germană, ci la toţi creştinii.
Reforma făcută de Martin Luther s-a răspândit rapid în întreg spaţiul european, ajungând şi fiind implementată şi în ţinutul Transilvaniei.
Despre fenomenul epocal, religios şi istoric, Reforma religioasă lutherană, au opinat cu argumente şi exemplificări, cu motivaţii în context istoric, social, managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud – prof.dr.Alexandru Gavrilaş, care a subliniat că acest eveniment este unul care a schimbat istoria omenirii mai ales în Europa; dr.Cornel Gaiu – directorul Muzeului Bistriţa, care a făcut un explicit şi un vast rechizitoriu asupra tezelor lui Martin Luther, care au dus la o nouă orientare şi organizare în bisericile din Europa; preot Dieter Kraus – de la Biserica Evanghelică din Bistriţa, a expus cu lux de amănunte valoarea şi importanţa tezelor lui Martin Luther, care au schimbat mentalitatea şi ordinea în biserica din Europa şi care, Martin L. a venit în conflict cu biserica catolică şi Papa de la Roma, Martin Luther fiind omul care a implementat în vorbire limba germană literară prin Reforma religioasă a tezelor enunţate şi care a schimbat opiniile şi crezul despre Dumnezeu, iertare şi credinţă; dir. Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” BN – Ioan Pintea, care a subliniat faptul că Reforma în biserica din Europa a lui Martin Luther a fost una de profunzime, care a adus beneficii şi bisericii ortodoxe, fiind săvârşite primele slujbe religioase în limba română în Transilvania, iar epoca medievală şi conceptele ei au fost scoase şi apuse pentru totdeauna în această Europă care se afla într-o continuă transformare.
Au fost expuse valoroase cărţi din patrimoniul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, a Muzeului Judeţean şi a Arhivelor Statului, referitor la manuscrise şi documente ale epocii din perioada Reformei religioase a lui Martin Luther.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5