Salvarea Bisericii Evanghelice din Jelna, în plin proces. Vezi ce doreşte Complexul Muzeal să facă aici !

Românii şi maghiarii şi-au dat mâna pentru salvarea unui edificiu săsesc, Biserica Evanghelică din Jelna. În prezent, se intervine pentru acoperirea navei Bisericii, într-o primă etapă, apoi vor urma alte intervenţii care să transforme Jelna într-o atrcaţie turistică.
„Lucrările sunt executate de o firmă din Bistriţa, finanţarea fiind asigurată pe de o parte de Complexul Muzeal Judeţean, pe de altă parte, de Fundaţia Teleki. Din partea Asociaţiei Teleki am primit 15.000 euro, adică i-a dat constructorului direct pentru a termina anul acesta acoperişul, şarpanta peste corpul respectiv. S-a mai pus şi o parte de zidărie pentru că era dărâmată şi nu se putea aşeza drept.
Este un proiect de salvare de urgenţă a corpului navei Bisericii Evanghelice din Jelna care adăposteşte acea copie a faimoasei picturi a lui Giotto şi ulterior vom înscrie proiectul pe fonduri europene pentru salvarea completă, nu doar a bisericii, ci a sitului, pentru că noi avem acolo două poziţii – zidul de împrejmuire care este monument istoric, şi biserica, care este alt monument istoric. Toată fortificaţia respectivă este aşezată pe un sit dacic, unde noi, ulterior, vom face şi cercetare şi descărcare arheologică şi va fi folosită ca un fel de laborator-şantier al muzeului”, ne-a declarat Alexandru Gavrilaş, managerul Compelxului Muzeal Judeţean.
Potrivit acestuia, în acest an s-ar fi dorit organizarea Zilelor medievale ale Arcaşului, dar nefiind gata lucrările, s-a renunţat. „Vom face şi un punct turistic, de trimitere în această zonă”, a mai adăugat Garvrilaş.

Biserica Evanghelică din Jelna datează din secolul al XIV-lea și se crede că în ea se găseau, în perioada sa catolică, fragmente din veșmântul Fecioarei Maria, părți din coroana de spini a Mântuitorului și pământ de la Mormântul Sfânt din Ierusalim. Odată cu adoptarea de către comunitatea săsească din Transilvania a reformei lui Martin Luther, relicvele catolice au fost vândute, iar pictura de pe pereții bisericii a fost acoperite.
Una dintre aceste comori este pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia - Florenţa şi Pistoia - şi într-una din Strasbourg. Aceasta este o copie a unei opere semnate de pictorul italian Giotto di Bondone, Navicella, o pictură care se întinde pe mai bine de 10 metri şi a fost pictată în basilica Sfântul Petru din Roma. Aceasta a fost distrusă în secolul al XVII-lea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5