Biserica Evanghelică din Jelna va fi salvată cu bani de la CJ BN şi din Ungaria
Vicepreşedintele CJ BN, Alexandru Pugna, şi o delegaţie dee cinci persoane din Guvernul Ungariei, condusă de ministrul secretar de stat Puskas Imre, au vizitat şantierul Bisericii Evanghelice din Jelna, com. Budacu de Jos, pentru a constata stadiul lucrărilor pentru salvarea acestui monument istoric – Biserica Evanghelică - aflată într-un stadiu înaintat de degradare.
Proprietarul acestui monument a devenit Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi se află în administrarea Complexului Muzeal BN, prin donaţia recent făcută de reprezentanţii Forumului German din România.
După vizitarea şantierului şi vizionarea a unei părţi de picturi, o copie după celebrul Giotto, a avut loc o lămuritoare conferinţă de presă susţinută în cadrul şantierului bisericii, la care au participat primarul comunei Budacu de Jos – Florin Simionca, managerul Complexului Muzeal BN – prof. drd. Alexandru Gavrilaş, reprezentantul UDMR BN, presa etc.
Vicepreşedintele CJ BN, Alexandru Pugna, a precizat că instituţia pe care o reprezintă participă cu suma de 15.000 euro, echivalentă cu suma alocată de partea maghiară pentru proiect, susţinând că: „Este un lucru inedit, pentru că, iată, de 1000 de ani împreună, români, maghiari, saşi, trăim în acest areal în bună armonie”.
Reprezentantul Guvernului Ungar, ministru secretar de stat, Puskas Imre, a declarat: „Acest monument este un monument simbol al comunităţii din vremea regelui Ludovic, monument care este o dovadă certă că, din punct de vedere cultural, cei care au trăit aici, români, maghiari ori saşi erau ancoraţi în cultura mondială..
Istoria maghiarilor, mergând înapoi 1000 de ani, se întinde nu numai la teritoriul Ungariei de astăzi, ci se extinde şi în spaţiul intracarpatic, iar în acele vremuri când a fost construită aici această biserică maghiarii trăiau în aceste părţi şi erau sub regalitatea ungară, teritoriile actuale, printre care şi Jelna”.
Restauratorul şef al şantierului a precizat că specialiştii care lucrează sunt din România şi pentru a finaliza în totalitate biserica este necesară suma de 500.000 euro.
Managerul Complexului Muzeal BN, Alexandru Gavrilaş, a precizat că pentru judeţ cea mai bună variantă ar fi salvarea picturii, fiind a patra replică după celebra pictură a lui Giotto.
Citiţi şi:
- Fundaţia Teleki a evaluat lucrările de reconstrucţie a Bisericii Evanghelice din Jelna. Vezi stadiul lucrărilor
- Sute de bistriţeni au trecut pragul Complexului Muzeal, în Noaptea Muzeelor
- Salvarea Bisericii Evanghelice din Jelna, în plin proces. Vezi ce doreşte Complexul Muzeal să facă aici!
- Comunicări ştiinţifice deosebite despre „Biserica din Jelna. De la strălucire la năruire”
- Handbalista Lois Abbingh și o fundație din Budapesta, împreună cu CJ BN, pentru salvarea Bisericii din Jelna
Adaugă comentariu nou