55 de unități de învățământ au aplicat pentru obținerea unor granturi de 200.000 euro pentru reducerea abandonului școlar

Până-n prezent, 55 de unităţi de învăţământ din Bistriţa-Năsăud s-au înscris pentru a beneficia de granturi pentru reducerea şi combaterea abandonului şcolar în cadrul Proiectului Naţional de Reformă „România Educată”, cu finanţare prin PNRR, a anunţat inspectorul şcolar general Aurelia Dan. Potrivit acesteia, perioada de înscriere în platformă a fost prelungită până în 21 ianuarie.

          La nivel naţional, este disponibilă suma de 543 milioane euro, urmând să fie acordate granturi în valoare de maximum 200.000 euro/şcoală. Până la finalul lunii martie 2022, primele 750 de unităţi de învăţământ vor beneficia de finanţare. Eligibile sunt unităţile de învăţământ de nivel gimnazial, acolo unde riscul de abandon este mult mai mare, mai ales la „trecerea” de la clasa a IV-a la clasa a V-a.

          Inspectorul şcolar general Aurelia Dan s-a referit şi la o serie de indicatori relevanţi de care se ţine cont în includerea în acest Program Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar. „Primul indicator se referă la absolvenţii de clasa a VIII-a. În anul şcolar 2020-2021,  numărul absolvenţilor de clasa a VIII-a la nivel judeţean a fost de 2246, iar numărul elevilor înscrişi în clasa a IX-a în oricare formă de învăţământ a fost 2134, adică 95%. Constatăm că 112 elevi s-au pierdut, nu sunt înmatriculaţi în nicio formă de învăţământ. Numărul de elevi înscrişi la Evaluarea Naţională a fost de 2031, 90% dintre absolvenţi, iar note sub 6 au obţinut 985 elevi, reprezentând 48,49%. Aceste date constituie un indicator relevant. Al doilea indicator se referă la elevii repetenţi. Sunt 285 de elevi repetenţi, un procent de 2.35% din totalul elevilor de gimnaziu, iar 45 de elevi erau cu situaţia neîncheiată”, a prezentat prof. Aurelia Dan.

          Inspectorul şcolar general a precizat că îi încurajează pe directori să aplice pe acest program, unde activităţile eligibile sunt foarte diversificate, de la cursuri remediale, asigurarea consilierilor şi mediatorilor şcolari, orientare şcolară, dezvoltare personală, până la activităţi extracurriculare, excursii, tabere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5