Adunarea anuală a DNA
Manifestările prilejuite de aniversarea a 145 de ani de la înfiinţarea liceului năsăudean, care s-au derulat în perioada 2-4 octombrie, au avut pe ordinea de zi şi Adunarea anuală a DNA, care s-a desfăşurat pe parcursul zilei de 4 octombrie, începând cu ora 10.00, în Aula colegiului.
Profesorul Dorel Alexandru Coc, directorul Colegiului, după ce a făcut oficiile de gazdă, primind delegaţiile şi invitaţii Astra cu un cocteil, i-a invitat în Aulă, mulţumindu-le pentru efortul de a fi prezenţi la sărbătoarea liceului şi, acum, la adunarea DNA.
Profesorul Ioan Seni, preşedintele Despărţământului Năsăud Astra a vorbit despre semnificaţia zilei de 4 octombrie la 145 de ani de la înfiinţarea liceului, apoi i-a acordat cuvântul academicianului Liviu Şofonea, preşedinte Filiala Braşov a Comitetului Român de Istoria şi Filozofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române, care a ţinut auditoriul cu „răsuflarea tăiată” prin ţinuta academică a mesajului şi a expunerii pe tem „România de azi şi fenomenul globalizării mondiale. Perspective”.
Nu s-a lăsat cu nimic mai prejos nici doctorul în istorie Vasile Tutula, fost absolvent al liceului, care a readus în memoria celor prezenţi perioada de ocupaţie hortistă cu toate tragediile care au decurs din aceasta, mulţi elevi şi profesori din acea perioadă fiind nevoiţi să ia drumul refugiului pentru a scăpa de teroarea hortistă. Cu această ocazie a prezentat cartea lui Constantin Mustaţă – „Teroare în Ardeal”, apărută la Editura Roza Vânturilor Bucureşti, care are pe coperta IV motivul scrierii acestui volum, căruia îi vor mai urma două: „M-a provocat să scriu această carte entuziasmele… „patriotice” ale unor lideri autohtoni precum Marko Bela, Laszlo Tokes, Gyorgy Frunda, Jeno Szasz, Albert Amos, Csaba Sogor, Robert Raduly, Jozsef Csapo, Adam Kaotna, Smaranda Enache şi alţii ca ei.
Cei care, de două decenii continuă să tulbure viaţa cotidiană, bombardând ţara mea şi a lor!, cu ameninţări şi avertismente, sădind instabilitate şi bătând pe la porţile Europei şi ale Lumii unde se prezintă drept lideri ai celei mai neînţelese naţii de pe Planetă…Jalbe care lasă de înţeles că unii români ai responsabilitatea obligaţiilor, iar alţii, ungurii din România, au dreptul privilegiilor!”…
De asemenea, s-a arătat indignat, pe bună dreptate, de pata adusă României de ICR (Institutul Cultural Român) cu ocazia Zilelor Culturii Româneşti în Bazinul Ruhrului şi la New-York, instituţie condusă încă de scriitorul scatolog Horia Roman Patapievici, prin expunerile unor obscenităţi şi kitsch-uri ale lui Alexandru Rădvan şi alţii care aduc prejudicii valorilor culturale româneşti.
Prof. Grigore Marţian a adus un omagiu lui Coşbuc, la 90 de ani de la moartea poetului ţărănimii, urmându-i cu o „intervenţie de suflet” prof. Constantin Catalano care cere să i se dea mai multă atenţie poetului năsăudean, opera lui să fie inclusă atât în programa şcolară, cât şi în universităţi.
Apoi s-a intrat în ordinea de zi a Adunării DNA, prof. Seni făcând o amplă expunere a activităţii Despărţământului prin raportul anual, urmat de raportul financiar expus de ec. Vica Istrate, a comisiei de cenzori, prof. Grigore Marţian şi proiectul de program pe anul 2009, înv. Ioan Mititean. După discuţii, aprecieri, sugestii, mesaje şi propuneri…, au fost aprobate documentele, fiind propuşi şi delegaţii DNA în forul director al UCGN.
S-a „pecetluit” şi parteneriatul cu CJC BN, Primăria oraşului Năsăud şi sprijinul acordat de omul de afaceri şi candidat la Senat, Valer Sîmihăian, în toate activităţile Astrei.
Au mai avut expuneri prof. Pavel Berengea, prof. Sever Ursa, prof. Ştefania Monica Măgureanu (Sângeorz-Băi), prof. Mihaela Urs (Romuli), prof. Liviu Păiuş, Istrate Petru (Braşov), Leon Catarig (Rebrişoara), Floarea Pleş, prof. Radu Băeş, doctorul în medicină Victor Sofonea (Braşov) şi alţii, a căror intervenţii le veţi putea citi în „Astra Năsăudeană” de săptămâna viitoare, deoarece spaţiul de astăzi nu ne permite mai multe amănunte.
Citiţi şi:
- Colegiul Naţional „George Coşbuc”, la 145 de ani
- Extrase din Procesul verbal al adunării anuale a DNA, 4 oct. 2008
- Despărţământul năsăudean ASTRA, la ora bilanţului
- Adunarea Anuală ASTRA (DNA)
- A apărut vol. I „Ţara Năsăudului” din Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare a judeţului Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu nou