Proiectul „Jurnalistul adolescent”

„Agenţia” debutează la Bistriţa

Mădălina Georgiana Toderaşc, Iulia Danciu - clasa a XI-a E, C.N. „Liviu Rebreanu”, Bistriţa

Tânăr proaspăt ieşit de la facultate, Cristian Ardelean surprinde pe toată lumea cu talentul său. La Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, a avut loc lansarea cărţii sale de debut intitulată Agenţia.
Cristian Ardelean s-a născut pe 15 octombrie 1989, în Bistriţa. Absolvent al Facultăţii de Drept (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), promoţia 2008-2012. În prezent este avocat stagiar în cadrul Baroului Cluj. Romanul său a beneficiat de prestigiul de a i se fi acordat Premiul de debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2013, clasându-se pe locul I din 52 de manuscrise care au participat la concursul organizat de prestigioasa editură bucureşteană. Alături de autor, pentru a-l omagia, au fost prezenţi scriitorul Ioan Pintea, director al Bibliotecii şi amfitrion al evenimentului, şi prof. dr. Vasile Filip de la C.N. „Liviu Rebreanu” Bistriţa, fost profesor de limba română şi diriginte al lui Cristian, care şi-au exprimat opinia asupra cărţii şi a modului de gândire al autorului .
Un scurt roman despre hazard şi felul în care omul, în micimea lui, se chinuie să dea sens oricărei întâmplări, Agenţia prezintă viaţa ca un pariu şi lumea ca un joc în care singura certitudine este moartea.
Aceasta pare o carte a unui om care ştie să creeze o atmosferă, să contureze personaje şi o poveste. Autorul dă dovadă de o mare maturitate literară. În viziunea lui, cultura şi viaţa sunt un mare joc, această carte consacrând un prozator. Voi face tot posibilul ca numele lui Cristian Ardelean sa fie cunoscut, a declarat cu entuziasm scriitorul Ioan Pintea.
Profesorul Vasile Filip ne introduce intr-o analiză mai profundă a simbolisticii operei. Descrie această lucrare ca având o temă gravă şi un stil senin, strălucitor, cu impact. După spusele sale, aici ne confruntăm cu o veche temă, şi anume cea a omului în luptă cu spaţiul labirintic, cartea fiind concepută ca o mărturisire, o mască a disperării. Fără a se folosi de o exprimare pompoasă şi obositoare, autorul îşi exprimă o viziune - în fond - tragică aupra vieţii, cu multă jovialitate, uşurând în mod considerabil lectura.
Pot să spun că am privit cartea ca pe un produs, gândindu-mă la cumpărători. Pariurile pot fi asociate cu oricare alt viciu care controlează viaţa unui om, făcând-o astfel să devină o temniţă în care fiecare e liber sa îşi aleagă stilul şi felul în care vrea să trăiască, spune Cristian despre cartea sa.
Cartea a fost primită cu multă căldură de către bistriţeni, oraşul arătându-şi suportul prin numărul mare de participanţi la eveniment. Printre aceştia s-au numărat fosta sa învăţătoare şi câţiva dintre profesorii săi din gimnaziu şi liceu, supriza serii constituind-o însă scriitorul Alexandru Cristian Miloş. Acesta din urmă îl descrie pe autor ca fiind un tânăr delicat, interiorizat, retras, cu o curiozitate deosebită, urându-i un călduros Bine ai venit în rândul nemuritorilor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5