7 septembrie 2008 – Resfinţirea bisericii cu hramul “Sf.Arh.Mihail şi Gavriil

Agrişu de Jos a fost la mare înălţime

Agrişu de Jos este un dar al lui Dumnezeu. Oamenii de aici, români ortodocşi din tată-n fiu, au în ei ceva sfânt. Sfinţenia îi însoţeşte mereu. Harnici, truditori ai pământului, ospitalieri, te întâmpină cu aceeaşi vorbă molcom şoptită, îşi deschid poarta inimii şi a gospodăriei spre a le vedea bunătatea din suflet. La Agrişu de Jos am trăit şi am participat la momente cu totul deosebite, în duminica resfinţirii bisericii, curţile, casele, uliţele erau înveşmântate în strai de sărbătoare.

Duminică, 7 septembrie 2008, la intrarea în sat, primarul Viorel Chirlejan şi un grup de călăreţi, tineri costumaţi în straie populare, l-au aşteptat pe episcopul vicar Vasile Someşanul, al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, invitat aici să le binecuvânteze lucrarea începută în urmă cu patru ani. Înaltul ierarh a fost invitat într-o caleaşcă, de epocă, iar în faţa sfântului locaş de rugăciune a fost aşteptat de o mare mulţime de credincioşi, de un grup de copii şi de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu. Copiii, binecuvântaţi de înaltul ierarh i-au oferit acestuia buchete de flori.

Biserica din Agrişu de Jos, aşezată la înălţime, pe “muntele Tabor”, are o istorie veche, la fel ca şi toate lăcaşurile de rugăciune ortodoxe.

Actuala biserică a fost sfinţită în august 1978 de vrednicul de pomenire arhiepiscopul Teofil al Clujului. Referitor la această dată, există o interesantă poveste. Iniţial, data sfinţirii a fost stabilită pe 23 august 1978. Dar cum această zi era în regimul comunist sărbătoare naţională, oficialii de atunci au făcut tot posibilul ca evenimentul să nu aibă loc atunci, şi astfel a fost amânat pentru 27 august a aceluiaşi an. Exact la 30 de ani, un alt ierarh soseşte la Agrişu de Jos, unde resfinţeşte biserica prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu marele şi sfântul mir. După oficierea resfinţirii, afară, într-un spaţiu special amenajat, a avut loc sfânta şi dumnezeiasca liturghie, la care episcopul Vasile a rostit un cuprinzător şi înălţător cuvânt de învăţătură.

În ultimii cinci ani, la biserica din Agriş au fost făcute lucrări importante, după spusele părintelui paroh Lucian Badale, valoarea acestora depăşeşte 2,5 miliarde lei.

S-au făcut reparaţii capitale, s-a pictat în tehnica tempera grasă, de pictorul Seserman Simion, s-a înlocuit iconostasul cu unul nou, s-au înlocuit ferestrele, duşumeaua, exteriorul bisericii a fost împrejmuit, a fost cumpărat un spaţiu pentru casa parohială etc. Fiecare credincios a contribuit după posibilităţi, de la 15 milioane lei vechi în sus. Toţi au participat la lucrările de modernizare şi de înfrumuseţare a sfântului locaş, devenind aidoma unei mirese pentru mirele Iisus Hristos. Aici, credincioşii din Agrişu de Jos, îşi găsesc liniştea sufletească şi nu numai.

Părintele paroh Lucian Badale este de puţini ani aici, şi parohia este nouă.

Agrişurile făceau parte, până în urmă cu cinci ani, din parohia Figa, dar agrişenii au dorit să aibă propria lor parohie şi preot paroh. Au muncit mult pentru ca biserica să arate aşa cum le şade bine unor gospodari şi credincioşi pe măsură. Pentru buna chivernisire şi gospodărire a bunurilor încredinţate, părintele Lucian a primit distincţia de iconom cu dreptul de a purta brâu, distingând pe părintele paroh Arhiepiscopia Clujului i-a cinstit pe toţi enoriaşii din Agriş, pe fiecare dintre credincioşii care au contribuit la înfrumuseţarea bisericii. Au mai fost acordate diplome de aleasă cinstire consiliului şi comitetului parohial. O diplomă a fost acordată şi primarului din Şieu Odorhei, Viorel Chirlejan, care, aflat în fruntea administraţiei locale, a ajutat în măsura prevederilor legale la efectuarea lucrărilor, la înfrumuseţarea şi modernizarea satului.

Un lucru trebuie spus despre primarul din Şieu Odorhei, şi anume că în cei opt ani de când este primar a participat şi a contribuit în mod direct la sfinţirea ori resfinţirea a opt locaşuri de rugăciune din comună.

Sărbătoarea de la Agrişu de Jos a fost una cu totul deosebită. Sătenii, cum spuneam, s-au pregătit aşa cum ştiu ei mai bine. Curţile, după oficierea sfintei liturghii, au devenit neîncăpătoare pentru sutele de oaspeţi care au ţinut să participe şi la “liturghia după liturghie”. Fiecare gospodar a cheltuit peste 10 milioane lei pentru a-şi primi oaspeţii cum se cuvine. În satul de 108 gospodării s-au aflat, la ceasul amiezii, peste 500 de autoturisme şi în jur de 4.000-4.500 de cetăţeni. Toţi au fost omeniţi cum se cuvine.

Este de subliniat aportul Coralei Bisericii din Beclean (preot Doru Zimveliu), dirijată de Vasile Diugan, care a dat răspunsurile la sfânta liturghie, iar la agapa organizată la căminul cultural a încântat asistenţa prin calitatea şi vigurozitatea melodiilor şi pricesnelor interpretate.

Satul, cum spuneam, a fost înfrumuseţat, s-au balastat uliţele, s-au amenajat trotuare, s-au construit posuri şi podeţe, faţadele caselor au fost înnoite, agrişenii s-au aflat şi de această dată la mare înălţime. Şi, aş dori să închei cu cuvintele frumoase ale protopopului Dâmbu, care spunea că cei din Agrişu de Jos “cu o mână se închină, iar cu cealaltă sapă”, adică lucrează pământul. Felicitări şi numeroşilor sponsori care au contribuit la împlinirea şi desfăşurarea unei sărbători aşteptată de peste 30 de ani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5