Agro-turismul începe să devină realitate: De la lecția de zootehnie de la Sânmihaiu de Câmpie la cântecele Lenuței Purja de la Târlișua
Prima ediţie a Zilei Grâului din comuna Sânmihaiu de Câmpie, desfăşurată duminică pe spaţiul unde, de obicei, se ţine târgul de animale, s-a dovedit a fi un adevărat succes pentru această localitate din zona de câmpie dar mai ales pentru primarul Ioan Mate. O lecție de zootehnie, o variantă pentru un altfel de turism.
Gândită ca o primă ediţie a unei expoziţii de taurine, organizată după o absenţă în zonă de cel puţin 30 de ani, Ziua Grâului s-a transformat într-o reală şi utilă lecţie de zootehnie. Potrivit primarului Ioan Mate, organizator dar şi crescător de animale, în concurs au intrat un număr depeste 60 de vaci, marea lor majoritate provenind din fermele sau gospodăriile individuale ale sătenilor din Sânmihaiu de Câmpie.
„Câştigători au fost, am fost toţi, mă bucură foarte mult faptul că au venit foarte mulţi fermieri, semn că sunt interesaţi de asemenea expoziţii, de-a interacţiona cu alţi fermieri, de-a veni cu animale care pot fi premiate. Nu mă aşteptam să fim atât de mulţi, aşa că la ediţia din 2018, vom gândi o expoziţie cu vânzare şi cu animale din comunele zonei de câmpie: Lechinţa, Matei, Miceşti, Silivaşu de Câmpie, Urmeniş”, a spus primarul Ioan Mate.
În ringul amenajat de organizatori, fermierii au intrat cu animalele duse de căpăstru şi le-au plimbat prin faţa juriului. Au fost mai multe categorii: vaci de lapte, juninci şi viţele.
Marele premiu a fost de 300 de lei, premiul întâi de 200 de lei la vaci, 150 de lei la juninci şi 100 de lei la viţele. Pentru locul doi premiile au fost între 80 şi 150 de lei, iar premiul trei şi menţiunile a câte 100 de lei. Dar, așa cum era de așteptat, toţi participanţii au primit câte 50 de lei, un clopot şi un căpăstru pentru animale, dar şi două bonuri valorice a câte 21 de lei.
Sufletul expoziției, Emiluţ Găină, specialist în reproducţie şi ameliorare animală, membru al juriului, a fost cel care a fpcut cum se spune ”oficiile de gazdă” și a dat explicații profesioniste despre fiecare exemplar intrat în concurs.
La această primă ediţie a Zilei Grâului, au fost invitaţi să participe Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Sorin Roşu Mareş - ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Nicolae Popa - director general adjunct AFIR, lideri locali şi judeţeni ai ALDE.
Organizatorii expoziţiei au fost: Consiliul Județean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Local Sânmihaiu de Câmpie, Primăria Sânmihaiu de Câmpie, ACT Sânmihaiu de Câmpie Rasa Bălţată Românească, ACT Stupini, ACT Zoreni, ANZ Bucureşti, OJZ Bistriţa-Năsăud şi SC Biagen Swiss SRL Bistriţa.
***
Tot duminică, pe scena din apropierea Căminului Cultural din Sâmihaiu de Câmpie, a avut loc un spectacol focloric dedicat sărbătorii acestei localităţi. Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean, radu Moldovan a făcut următoarele precizări: ”Am avut bucuria să ajung într-o comunitate foarte dragă mie, comuna Sânmihaiu de Câmpie, la Sărbătoarea Comunei. Sânmihaiu de Câmpie este una dintre cele mai importante comunități din zona de câmpie a județului nostru, care pe Masterplanul de apa și canalizare, faza a doua, va beneficia de investiții de aproape 3,5 milioane de euro (43 km rețele de aducțiune și distribuție a apei potabile). Asta este cea mai mare problemă a zonei, pe care o vom rezolva până în 2020. Îi mulțumesc domnului primar Ioan Mate pentru invitație și îl asigur că la fel ca până acum voi fi alături de el și de comunitatea din Sânmihai în toate proiectele viitoare". Potrivit preşedintelui CJ, pe lista de investiţii figurează:
• Modernizare DN 162 Archiud-Sâmnihaiu de Câmpie (10 KM). Sumă alocată prin PNDL – 16.5 milioane lei (3.6 milioane euro);
• Reţea publică de canalizare a apelor uzate menajere şi staţie de epurare în Sânmihaiu de Câmpie. Sumă alocată prin PNDL- 9.8 milioane lei (2.1 milioane euro);
• Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public. Sumă alocată prin PNDL- 275.000 lei (60.000 euro);
• Construirea şi dotarea sediului primăriei. Sumă alocată prin PNDL- 2 milioane lei (440.000 euro);
• Rețea de alimentare cu apă în Sânmihaiu de Câmpie, Zoreni, La Curte, Stupini, cu o valoare de 3.4 milioane euro.
Cuprinde:
- Conductă de aducțiune apă (7.72 km)
- o stație de pompare apă
- 6 rețele noi de distribuție (36.5 km)
- Rezervor nou înmagazinare + stație de clorinare.
Târlișua a petrecut până luni dimineață. Radu Moldovan: Sunt preocupat de viitorul acestei comune
Nici la Târlișua nu a fost o duminică liniștită, ediția a III-a a sărbătorii dedicate acestei comune fiind de un real succes. Dacă sâmbătă, tinerii au cântat și dansat alături de Maxim, Dani Năsăudean și DJ Tony, duminică a fost ziua folclorului. Nu au lipsit de pe scenă Lenuța Purja, Ansamblul ”Balada”, Ionuț Chiș, Monica Rus, Eugenia Horoba, Adriana Horoba, Marina și Laura.
Invitat și la această sărbătoare, președintele Radu Moldovan a vorbit despre viitorul văii Țibleșului. El a fost însoțit de președintele executive al PSD BN, primarul Nicolae Moldovan, senatorul Ioan Deneș, subprefectul Ciprian Ceclan.
”Comuna Târlișua este una dintre cele mai răsfirate și greu de administrat comune din județul nostru. Cu toate acestea, o echipă de oameni tineri și foarte harnici în frunte cu domnul primar Vlăduţ Purja, domnul viceprimar Florin Pop și dl. consilier Județean Mihai Forai, sunt un aliat al meu în dezvoltarea acestei frumoase comunități. Împreună, în ultimii 5 ani am atras peste 15 milioane de euro pentru modernizarea comunei Târlișua! Și nu vrem să ne oprim aici! Împreună cu colegii mei și cu Guvernul României avem pregătite și finanțare asigurată următoarele proiecte pentru perioada 2017-2020, în valoare de aproape 10 milioane de euro", a declarat preşedintele CJ.
Potrivit preşedintelui Radu Moldovan, la Târlişua sunt în diferite stadii proiectele:
• Finalizarea lucrărilor de modernizare a DJ 171 Uriu - Târlișua (29 km) + Târlișua - limită Jud. Maramureș (10 km). 24 milioane lei (5.3 milioane euro);
• Rețele de canalizare în Târlișua, Agrieș, și Borleasa. 10.3 milioane lei (2.3 milioane euro);
• Construire grădiniță cu program normal în Târlișua. 1.02 milioane lei (225.000 euro);
• Reabilitare Dispensar Uman. 300.000 lei (66.000 euro);
• Reabilitare și modernizare Școală Generală Agrieș. 1.6 milioane lei (350.000 euro);
• Două poduri peste Valea Ilișua. 820.000 lei (1.8 milioane euro);
• Apă: 4 captări noi + 10 km rețele de distribuție apă în Agriș, Agrișel, Oarzina, Cireași, Lunca Sătească, Borleasa, cu o valoare de 1.3 milioane euro",
Citiţi şi:
- Noul sediu al Primăriei şi Consiliului Local Sânmihaiu de Câmpie, inaugurat! Preşedintele Moldovan, alături de comunitate şi de primarul Ioan Mate
- Primarul Ioan Mate: Vrem ca Sânmihaiu de Câmpie să fie una dintre cele mai moderne comune din zona de câmpie sau chiar din Bistriţa-Năsăud!
- Primarul Ioan Mate, proiecte pentru 2018
- Primarul Ioan Mate, candidatul Alianţei pentru Bistriţa-Năsăud,la Sânmihaiu de Câmpie!
- Primarul Ioan Mate: În Sânmihaiu de Câmpie au fost făcute investiţii de peste 20 milioane euro! Vrem să facem o mică staţiune, cu un ştrand cu apă sărată!
Adaugă comentariu nou