După 60 de ani,

Album omagial colegilor de la Pedagogic

Învăţătorul Gavrilă Avram, apropiat al cărţii prin studiile pe care le-a publicat până acum, vine în faţa colegilor, astăzi, la întâlnirea prilejuită de împlinirea a 60 de ani de la terminarea Şcolii pedagogice din Năsăud, cu un album omagial inedit, care surprinde poveştile colegilor derulate la catedră în tot acest timp.
La strigarea catalogului vor răspunde doar 15. Foştii elevi, deşi au părul alb şi feţele brăzdate de cutele anilor ce s-au scurs, au aceleaşi emoţii de câte ori se întâlnesc în casa bătrânului liceu. Din 95 de elevi, câţi au fost la început, mai mult de jumătate veghează acum, de acolo de sus, asupra generaţiilor de elevi pe care le-a purtat pe drumul slovelor şi al matematicii. Erau anii de după cel de-al doilea război mondial, când, îndemnaţi de părinţi şi de primii dascăli, tinerii doritori de carte s-au desprins de lumea satului, parcurgând, cu căruţa sau pe jos, drumul spre Năsăud, oraşul celei mai renumite şcoli din această parte de ţară. O generaţie care s-a remarcat prin conştiinciozitate la locul de muncă, contribuind la dezvoltarea învăţământului din acea perioadă, precum şi la marile transformări sociale. Participarea la culturalizarea satelor, alfabetizarea şi colectivizarea intrau în atribuţiile dascălilor de la sate, fără a putea fi evitate. Însă, întotdeauna aceştia au ştiut să fie aproape de oameni. 60 de ani de carieră didactică înseamnă o viaţă împlinită în multele generaţii de copii ce păstrează cu sfinţenie imaginea dascălului ce le-a deschis drumul spre desluşirea tainelor cărţii.
Unul dintre albume va fi donat Muzeului „Cuibul Visurilor” din Maieru, care are un colţ dedicat acestei promoţii, din care fac parte şi iluştrii dascăli Sever şi Doina Ursa.
Albumul, realizat cu sprijinul profesorului Dumitru Popiţan, care a ajutat la tehnoredactare, cuprinde articolele din presă scrise de-a lungul celor 60 de ani de carieră, evenimentele importante din viaţa învăţătorilor petrecute atât la catedră, cât şi în cea personală, imaginile venind să întregească această paletă bogată în frumuseţi demne de urmat. În vremea când dascălul era preţuit la justa lui valoare, domnii profesori îşi răsfrângeau dragostea asupra fiecărei generaţii de elevi.
Cartea-album este o pildă şi pentru tinerii dascăli care, poate, în alergarea după punctajul ce se cere azi, uită să se dăruiască profesiei.
Gavril Avram nu este la prima apariţie, fiind un vrednic colaborator al mai multor monografii, dar şi autor de carte: „Evocări – Secvenţe din viaţa unei instituţii de ocrotire”, „O oază de căldură şi lumină”, „Din amintiri”, „cartea familiei” etc.
Le urăm, distinşilor profesori, mulţi ani cu bucurii şi linişte sufletească.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5