Alexandru Anca (Ilva Mare): Două proiecte europene, cu impact asupra comunităţii, sunt recepţionate în această toamnă

Ilva Mare este o comună mică, dacă ar fi să o comparăm cu alte din judeţ sau de la nivel judeţean, astfel că şi veniturile colectate sunt la fel, iar fondurile europene sunt oportunităţi de care trebuie profitat pentru dezvoltarea localităţii. Primarul Alexandru Anca a înţeles mecanismul, iar roadele încep să se vadă.
În septembrie, a avut loc recepţia lucrărilor de modernizare a patru tronsone de drumuri forestiere, pe o lungime de 10,356 kilometri. Este vorba despre o finanţare de 1,5 milioane euro, printr-un proiect accesat pe submăsura 125 B.
Sunt patru sectoare, pe administrativul comunei Ilva Mare, unul pe administrativul comunei Lunca Ilvei şi unul pe administrativul comunei Şanţ. Asfalt am pus pe un singur tronson, de 1,2 kilometri, în zona Recele, dar a fost pe cheltuieli neeligibile. Când am primit finanţare, în prima tranşă, nu era prevăzut asfalt pentru drumuri forestiere. Astfel, a fosr realizată pietruire cu macadam, execuţia aparţinând unei firme din Negreşti Oaş.
La Recele, drumul deserveşte locuitorii din zonă, la fel la Ivăneasa şi Ivăneasa Ciuc. Un singur drum e mai departe, la Rogojoasa”, ne-a explicat primarul Anca.
 
***
Cămin cultural reabilitat, apă, canal şi străzi asfaltate cu 2,5 milioane euro
Pe final este şi un proiect implementat prin Măsura 322, în valoare de 2,5 milioane euro, aflat într-un stadiu de 99,99%, după cum precizează primarul din Ilva Mare.
Au fost realizată canalizare, pe o lungime de 8,5 kilometri,  şi staţie de epurare, lucrare finalizată. De asemenea, prin proiect a fost făcută o extindere de reţea de apă pe 2,2 kilometri, s-au asflatat 3 kilometri de străzi, plus modernizarea căminului cultural. E gata, trebuie făcute ultimele retuşuri, am propus nişte modificări de soluţie încă din primăvară, aşteptăm. Într-o săptămână-două, vom face recepţia lucrărilor, la căminul cultural a fost făcută de 2 ani, iar dotările au fost suportate din bugetul local”, ne-a explicat edilul comunei Ilva Mare.  
Execuţia a fost adjudecată, în urma licitaţiei, de o asociere de firme, în care TIM Cluj a fost lider, pe partea de drumuri şi la căminul cultural lucrând Mis Grup, iar infrastructura de apă şi apă uzată a fost realizată de ACI Bistriţa.
Trebuie să urmăm paşii legali pentru a obţine autorizaţiile de funcţionare, să putem da drumul şi la staţia de epurare. Din 2007, noi avem un Serviciu de Gospodărire Comunală, iar, cât putem, vom administra noi. Şi în prezent există o taxă pentru apă, de 1,73 lei/metru cub, iar pentru canalizare vom vedea ce costuri ies după punerea în funcţiune a staţiei de epurare, dar noi avem personalul, nu mai trebuie să angajăm, staţia este una automată”, a precizat Alexandru Anca.  
Pe această zonă, lucrările vor continua în etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare, Ilva Mare figurând cu investiţii de aproximativ 680.000 euro, în extindrea reţelei de apă pe 5 kilometri şi a reţelei de canalizare  - 6 kilometri.
 
***
Prin Grupul de Acţiune Locală „Lider în Bistriţa-Năsăud”, comuna Ilva Mică a obţinut o finanţare de 540.000 lei, prin Măsura 322, bani cu care va fi achiziţionat un utilaj de întreţinere a drumurilor comunale, mai precis un buldoexcavator. Autorităţile au demarat procedura de achiziţie publică, aşteprând avizele de la SEAP.
***
În ceea ce priveşte Măsura 313 şi deja celebrele Centre de Informare Turistică, Primăria Ilva Mare nu a depus un proiect pentru că „în primul rând, trebuie să ai ce arăta”. Ilva Mare are frumuseţea ei, dar trebuie rezolvate şi problemele de infrastructură. În plus, orice construcţie trebuie întreţinută, iar bugetul este mic.
***
Pentru viitorul exerciţiu financiar 2014-2020, administraţia din Ilva Mare îşi propune să acceseze o măsură din PNDR care vizează  asfaltările de drumuri. Deocamdată, se pare că un proiect de acest gen are o valoare maximă de 1 milion de euro. „Avem ceva studii, dar va trebui să mai adaugăm ceva. Nu a apărut oficial nimic şi nici nu am vrea să cheltuim bani aiurea”, a recunoscut acesta.
 
Drumul spre Ivăneasa va fi asfaltat cu bani de la bugetul local
Primăria Ilva Mare a depus la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud proiectul de modernizare a DC 4 B, care asigură legătura cu Ivăneasa, dar acesta nu a primit finanţare prin Ordonanţa 28/2013, în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru că „nu a încăput”. Este vorba despre 5 kilometri de drum, care vor fi asfaltaţi cu bani de la bugetul local, recuperaţi în urma plătirii TVA-ului la proiectele europene. „Vom face astfel încât să fie cu bani puţini”, a remarcat Alexandru Anca.
 
Un Muzeu al Ilvelor, prin grija a doi dascăli de excepţie
Autorităţile locale au demarat procedurile pentru a intra în posesia unui imobil administrat de Centrofarm, confiscat pe vremuri de statul român, care nu a fot restituită. „Acolo am vrea să facem un muzeu, pentru că avem foarte multe obiecte, care să promoveze Valea Ilvelor. Muzeul va cuprinde obiecte vechi adunate de profesorul Pavel Berengea împreună cu elevii noştri şi de învăţătorul Fântână Pralea Nicolae, care a fost mulţi ani la Recele, unul dintre cei mai eminenţi învăţători din judeţ. Au adunat foarte multe lucruri, le au la „Muzeul din pod”  -  aşa cum îi spune – la şcoală, au şi pe la Primărie şi le-am pune într-un singur loc pentru a rămâne amintire, că nu mai ştim cu ce au lucrat părinţii noştri”, ne-a spus Alexandru Anca.
 
*** 
Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” este modernizată, la Valea Leşului mai funcţionează doar grădiniţa, iar în Poiana Cătunenilor mai sunt doar elevii ciclului primar. La Grădiniţa Valea Leşului au fost puse geamuri termopan, au fost făcute igienizări, iar anul viitor, clădirea va fi reabilitată termic. În Poiana Cătunenilor, o clădire renovată, ar mai trebui un grup sanitar.
***  
O lucrare de amploare, cadastrul localităţii
Autorităţile locale din Ilva Mare au contractat serviciile unei firme pentru realizarea cadastrului localităţii, valoarea estimată fiind de circa 2,2 milioane lei. În fapt, vor fi elaborate registrul cadastral al imobilelor şi al deţinătorilor, indexul alfabetic al deţinătorilor şi planul cadastral. Un alt obiectiv al acestui proiect în reprezintă deschiderea cărţilor funciare ca urmare a identificării deţinătorilor de imobile şi întabularea drepturilor reale imobiliare corelative.
Identificarea imobilelor şi a deţinătorilor se va realiza prin prelucrarea datelor preluate de la OCPI Bistriţa-Năsăud, Primăria Ilva Mare, alte instituţii şi integrarea acestora cu datele obţinute în urma realizării lucrărilor de teren.
Lucrarea de cadastru este începută din 2010, undeva la 70% din teritoriul comunei este măsurat şi până la sfârşitul anului avem certitudinea că vom finalize acest proces. Rămâne doar partea scriptică şi sperăm ca cei de la OCPI să nu mai aibă atât de lucru şi să se ocupe şi de noi.
În localitatea Ilva Mare nu sunt întabulaţi decât 7% din locuitori, ceilalţi au acte pe părinţi, pe bunici, pe fraţi. Noi facem măsurătoare, faptic, ce posedă, nu va mai parcurge toate etapele instanţei, se va populariza timp de 30 zile, pe sectoare. (…) Primăria îi va înmâna cetăţeanului extrasul de carte funciară, iar acesta va plăti o taxă de 400 lei/hectar. Dacă un cetăţean ar face pe cont propriu acest demers, în medie, l-ar costa 5-6000 lei”, ne-a argumentat Alexandru Anca.
 
Despre noul sistem de colectare...
Şi la Ilva Mare a început semnarea contractelor cu noul operator care colectează deşeurile la nivelul întregului judeţ. „Tot începutul e greu”, recunoaşte edilul comunei, dar lumea va înţelege, şi asta pentru că, cei care nu vor parafa un contract vor plăti o taxă specială către Primărie, dublă faţă de tariful firmei.
A fost greu şi când am implementat şi celălalt sistem, dar până la urmă a mers destul de bine. Apa Ilvei e mult mai curată decât era odată. Mai greu, dar cu treabă bună se va face. Ne întreba un profesor la facultate, când ne preda despre Uniunea Europeană, în ce ţară a UE s-au implementat cel mai greu regulile europene. Majoritatea a răspuns – Marea Britanie, pe considerentul că e un popor conservator,  dar nu am nimerit. Era Grecia, cu un popor balcanic. Ne-a spus că vom vedea ce greu va fi şi pentru România, aşa a fost, aşa şi este”, a remarcat Alexandru Anca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5