Alexandru Petria, o alegere asumată
Într-o lume a orgoliilor direct proporționale cu clasele deținute, dar și a prieteniilor, cum e cea a scriitorilor, Alexandru Petria a îndrăznit întocmirea a două antologii de evidențiere a celor mai frumoase poezii și proze ale anului, asumându-și o muncă imensă cu un volum imprevizibil din capul locului, dar și o alegere dificilă, în măsură să-i aducă și aprecieri, dar și dușmănii cârcotașe, inevitabile din start. După o primă ediție întâmpinată de cronici pozitive, Antologiile apărute acum la Editura “Tribuna” (manager Mircea Arman) au pornit de la premisa echilibrului, bazându-se pe o selecție panoramică și utilă a ceea ce s-a publicat în 2015 în revistele literare și pe bloguri. Criteriile subiective până la urmă, dar reprezentative pentru inițiator – căci nici nu se putea altfel – s-au bazat foarte mult pe impresiile lăsate în urmă de poza scurtă “ce-ți face pielea de găină” sau poezia simțită cu plăcere, ducând la o alcătuire gata să valorifice existența unor texte bune, dar mai puțin vizibile, apărute de multe ori în reviste greu accesibile. Confortul lecturii, circulația facilă a autorilor, evitarea monotoniei stilistice sunt tot atâtea argumente pozitive care fac din astfel de publicații repere precise ale unui domeniu inexact prin excelență.
Pornind de aici, discuțiile generate la evenimentul de lansare petrecut joi după-amiaza în holul Primăriei Beclean au fost diverse, ajungând să sublinieze inclusiv starea presei și a literaturii de la noi, aflate, ca toată societatea de altfel, în situații fără ieșire, dar menite parcă să cearnă meritele care au menirea de a rămâne în istorie, de cele incapabile să atingă acest statut. Ajunse la mâna politicului, deși ar fi trebuit să fie invers, domeniile abordate se confruntă – s-a spus - cu o oarecare cenzură economică greu sau imposibil de depășit, ce aduc aproape vremurile când oamenii timpurilor și faptele lor nu vor mai avea loc și autori de promovare. Nu întâmplător, din cadru au făcut parte: scriitorii și jurnaliștii Menuț Maximinian și Alin Cordoș (prezenţi în Antologie), preoții greco-catolici Alin Cindea și Felician Neagoș, prozatorul Cornel Cotuțiu, poetul Mircea Cupșa, directorul Colegiului Național “Petru Rareș” Beclean, Cristian Nicula, viceprimarul Mathe Ștefan.
Dumnezeiește a cântat în final, cu vocea și chitara, protopopul greco-catolic, Felician Neagoș, un colind prevestitor de mare sărbătoare creștină.
Citiţi şi:
- 60 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
- În prezența PS Florentin Crihălmeanu, sfințirea locului noii biserici greco-catolice din Șieu-Odorhei
- Andrei Mureşanu, omagiat şi de Biserica Greco-Catolică Beclean
- Episcopul Florentin Crihălmeanu, la sfințirea noii biserici greco-catolice din Uriu
- Zilele Acţiunii Catolice la Beclean
Comentarii
Trebuia cuprins şi Nicolae Avram. Şi el e de la Beclean.
Adaugă comentariu nou