Alexandru Toniuc (PER BN): 8 Mai – o zi pe nedrept uitată

Alexandru Marian Toniuc

Ziua Victoriei in Europa este celebrată în data de 8 Mai. Actul capitularii militare a fost semnat pe 7 mai 1945 la Reims în Franta la ora 2 si 41 de minute. Conform acestui act, Înaltul Comandament German urma să emită de îndată ordine pentru încetarea tuturor operațiunile exact la ora 23:01 ora Europei Centrale a zilei de 08.05.1945.
Actul a fost semnat de catre Generalul Walter Bedell Smith ca reprezentant al comandantului suprem al Fortelor Expeditionare Aliate generalul Dwight D Eisenhower, generalul Ivan Susloparov în numele Înaltului Comandament Sovietic pe de-o parte, generalul Alfred Jodl ca reprezentant al Înaltului Comandament al Forțelor Armate Germane si generalul Francez Francois Sevez în calitate de martor. Acest act al capitulării legaliza capitularea necondiționată a tuturor forțelor germane, punând astfel capăt războiului în Europa.
Stalin a fost nemulțumit de condițiile în care a fost semnat actul capitulării. El considera că Germania trebuia să capituleze doar în fața împuternicitului comandantului suprem al Armatei Roșii și a insistat ca actul de la Rheims să fie considerat doar unul preliminar, ceremonia finală urmând să fie repetată la Berlin, unde se afla cartierul general al mareșalului Gheorghi Jukov. Al doilea act al capitulării a fost semnat la ora 0:16 a zilei de 8 Mai într-o suburbie a Berlinului. Acesta preciza aceeasi oră pentru încetarea tuturor operațiunile ca si Primul Instrument al capitulării semnat la Reims, ora 23:01 ora Europei Centrale a zilei de 08.05.1945.
Ziua Victoriei în Europa este sarbatorită în 8 Mai în Vestul Europei încă din 1945 cănd în aceasta dată au avut loc manifestațiile uriase din Londra si New York. Pe considerentul că la ora încetarii formale a ostilitaților era deja 9 Mai la Moscova, Rusia si statele care au apartinut fostei URSS, fostei Iugoslavii si o parte din ţările din estul Europei, marchează Ziua Victoriei în data de 9 Mai.
Ziua de 8 Mai a fost însa reinstituită ca Ziua Eliberarii si declarată sarbatoare oficială în Cehia si Slovacia. După desprinderea de URSS, tările Baltice marchează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în data de 8 mai. Iar începand cu anul acesta Polonia si Ucraina celebrează si ele Ziua Victoriei tot în 8 Mai. Dacă luam în considerare si faptul ca Ungaria si Bulgaria nu marcheaza în mod oficial nici data de 8 si nici data de 9 mai, observăm că Romania a ramas, singura țară în afara Serbiei, care marchează Ziua Victoriei dupa ora Moscovei.
Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de al II-a Război Mondial a fost marcată la Bistrița pe 9 Mai, în cimitirul municipal unde se află mormintele unor soldați sovietici, decedați în conditii dubioase, în cadrul unor manifestari trei în unu. În condițiile în care si ziua de 10 Mai incepe să-si reocupe locul în constiința publică, poate ar fi lipsit de interes să reconsiderăm data marcării Zilei Victoriei, în acelasi mod cum o fac țările Uniunii Europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5