Alunecările de teren au afectat DJ 173, la Colibiţa. Lucrărilele neautorizate ale unor proprietari au obturat scurgerea apei

Precipitaţiile abundente din ultima perioadă şi lipsa de viziune, ca să nu-i spunem altcumva, a unor proprietari de cabane din Colibiţa au urmări nefericite în zonă. Pe o porţiune de circa 30 metri, drumul judeţean a fost afectat de o alunecare de teren, diferenţa de nivel între cele două benzi fiind de aproape jumătate de metru.
“La începutul săptămânii trecute, în urma ploilor căzute în ultima perioadă, pe Drumul Judeţean 173 A, la km 17+303-17+335, s-a produs o alunecare de teren care a antrenat şi jumătate din platforma drumului. Cauzele declanşării acestei alunecări sunt legate de circulaţia defectuoasă a apelor de suprafaţă şi subterane în zonă. Având în vedere faptul că pe porţiunea alunecării şanţurile au fost obdurate, prin construirea unor accese neautorizate, iar podeţul tubular din zonă a fost izolat faţă de elementele de scurgere a apei, s-a ajuns la crearea unor acumulări de apă în şanţul de pe firul stâng, apă care a lubrefiat stratul de pământ din planul de alunecare. Proprietarul din aval, de pe firul drept al drumului, a construit o platformă neautorizată, ocazie cu care s-a distrus taluzul natural”, explică ing. Alexandru Orţan, şef Serviciu Administrare Drumuri Judeţene, Lucrări Publice din cadrul Consiliului Judeţean.
Potrivit sursei citate, situaţia s-a agravat, alunecarea de teren a evoluat, astfel că există o diferenţă de aproximativ o jumătate de metru între firul stâng şi cel drept al drumului.
“În prezent, se lucrează la semnalizarea zonei şi la reducerea denivelărilor prin completare cu material granular (piatră spartă, balast). După ce va trece perioada de ploi, se va putea lua în calcul expertizarea zonei şi eventualele lucrări de consolidare. Nu sunt restricţii de tonaj, doar restricţii de viteză, şi anume la 30 km/h”, menţionează ing. Orţan.
În tot acest timp, autorităţile judeţene anunţă că vor demara acţiuni de identificare a celor care au lucrat în zonă, fără autorizaţie, atât Primăria Bistriţa Bârgăului, cât şi Consiliul Judeţean având posibilitatea de a aplica sancţiuni.
Lucrările de reabilitare a DJ 173 A, pe tronsonul unde acum au apărut probleme, au fost finalizate în toamna lui 2011. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a decontat antreprenorului nu mai puţin de 2,4 milioane lei, pentru un tronson de 1,5 kilometri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5