ANDREI MUREŞANU – POETUL RENAŞTERII NAŢIONALE

Cu ocazia împlinirii a 196 de ani de la naşterea poetului Andrei Mureşanu, elevii claselor primare de la Şcoala Generală nr. 4 Bistriţa, au adus un modest omagiu poetului redeşteptării naţionale.

În memoria tuturor generaţiilor, poetul bistriţean va rămâne cântăreţul anului 1848 în Ardeal, un profet vizionar, un precursor al vremurilor viitoare, având limpede cristalizată ideea că poporul român, prin excelenţă unitar, se va uni şi va trăi în vatra strămoşească, învingând toate adversităţile istoriei acestui neam.

Fiu al Bistriţei transilvane, Andrei Mureşanu este cunoscut ca autor al Imnului Naţional al revoluţionarilor de la 1848, cântat pe întreg spaţiul geografic românesc, timp de 70 de ani până la întregirea neamului – Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia, când Transilvania s-a unit cu România. Poezia „Un răsunet” – „Deşteaptă-te, române!” a înfiorat şi mobilizat pe românii de pretutindeni, prin imperativele sale; ea exprimă mesajul unui simbol de permanenţă ce caracterizează neamul românesc şi îi defineşte destinul în cadrul istoriei. După anul 1989 „Deşteaptă-te, române!” a devenit Imnul Naţional al României.

În „Epigonii”, luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu, îi face o caracterizare concisă:

„Mureşan scutură lanţul cu a lui voce ruginită,

Rupe coarde de aramă cu a lui mână amorţită,

Cheamă piatra să învie ca şi miticul poet,

Smulge munţilor durerea, brazilor destinul spune

Şi bogat în sărăcia-i ca un astru el apune,

Preot deşteptării noastre, semnelor vremii profet.”

Cinstind memoria poetului, luptător neobosit pentru dreptate socială şi libertate naţională, elevii din clasele a IV-a au pregătit un scurt recital de poezie patriotică, scrisă de Andrei Mureşanu şi au rememorat evenimente din viaţa acestuia vizitând casa din strada cu acelaşi nume, în care a copilărit.

Autori: înv. Purcar Noreta, Pop Elena, Barteş Bombonica, Doboacă Mariana

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5