ANDREI SAGUNA - “Mesia ardelenilor”
Ziua de 19 februarie 2012 la Biserica “Sfântul Simion” din Westland Mi. a fost marcată nu numai de sfânta slujbă, pe care preotul Radu Roman o ţine în fiecare duminică cu atâta har şi dragoste pentru credinţa noastră ortodoxă şi pentru românii aflaţi pe pământ american, ci şi de un eveniment inedit oferit de către d-na profesor doctor universitar Anca Sârghie de la Facultatea de Filologie “Lucian Blaga”din Sibiu.
De fiecare dată când soseşte pe pământul american, d-na Sârghie oferă românilor stabiliţi pe aceste meleaguri, posibilitatea reîntâlnirii cu activităţi cultural-literare, un liant nemuritor a ceea ce tradiţia, cultura, literatura, religia reprezintă pentru românii de pretutindeni. După încheierea slujbei, am rămas cu toţii în biserica atât de primitoare şi caldă pe care preotul Radu Roman o slujeşte cu har şi dragoste de oameni din anul 2006. Situată în oraşul Westland, Mi, pe Newburg Road, acest locaş de credinţă şi cultură, atrage o mulţime de credincioşi din statul Michigan şi Windsor, On.
Anul acesta, d-na profesoară ne-a pregătit o prelegere despre cel mai important eveniment orthodox din România anului 2011 – Canonizarea lui Andrei Saguna –Mitropolitul Ardealului.
D-na profesor şi-a început expunerea cu date biografice ale acestui “simbol al credinţei ortodoxe române”.
Andrei Saguna s-a născut în ianuarie 1808 din părinţi aromâni la Mişcolţ, în nordul Ungariei. La 29 decembrie 1826 trece la ortodoxie iar în anul 1833 se călugăreşte fiind numit vicar general de Sibiu(1846). In anul 1847 este ales în funcţia de Episcop al Bisericii Ortodoxe. Angajamentul lui Andrei Saguna “de a-i trezi pe românii transilvăneni din adâncul lor somn şi cu voia către tot ce e adevărat, plăcut şi drept să-i îndrumeze” prinde viaţă. La 27 august 1850 se deschide, la iniţiativa sa “Tipografia Eparhială”, unde se tipăresc abecedare, cărţi şi istorioare biblice iar la 1 ian. 1853 întemeiază “Telegraful român” singurul ziar cu apariţie neîntreruptă până în ziua de astăzi. Iniţiator şi întemeietor al “Institutului Teologic”, a 800 de şcoli populare în satele româneşti, prim preşedinte al Asociaţiei Transilvane “ASTRA”( 1851), Andrei Saguna este şi iniţiatorul legislaţiei în biserica noastră. A murit în anul 1873 fiind înmormântat la Răşinari , acolo unde şi-a dorit. Este sublinată intervenţia marilor noştri clasici: Ioan Slavici, Octavian Goga, Lucian Blaga, Mihai Eminescu , care au apreciat în modul cel mai corect personalitatea lui Andrei Saguna. Ioan Slavici l-a numit “Mesia ardelenilor”.
Mihai Eminescu avea doar cuvinte de laudă la adresa revistei iniţiate de Saguna “Telegraful”şi a adus la lumină adevărul şi patriotismul mitropolitului atunci când a fost blamat şi acuzat de trădare.
Expunerea a fost urmată de prezentarea filmului realizat în timpul procesiunii de canonizare , care a pornit de la mărginimea Sibiului, de la “Gura Râului” şi până la Catedrala Mitropoliei din Sibiu.
Canonizarea Mitropolitului Andrei Saguna a constituit un eveniment de o importanţă majoră la care au participat reprezentanţi ai tuturor claselor sociale româneşti, ai forurilor conducătoare, elevi, studenţi, invitaţi din toată ţara şi de peste hotare, locuitorii satelor noastre purtându-si cu mândrie portul popular.
Emoţionantă manifestare, emoţionantă expunere care au dus la iluminarea feţelor şi sufletelor celor prezenţi în biserica preotului Radu Roman în aceasta lună a lui februar 2012. Cu emoţie la acest început de an, din nou si din nou gândurile noastre s-au îndreptat cu drag şi speranţă de mai bine spre neamul nostru românesc din ţară şi peste hotare, de pretutindeni.
DOINA POPA – Dexter –Mi
Citiţi şi:
- Pr.Vasile Beni: La mulți ani de Sfântul Andrei!
- MITROPOLITUL ANDREI ŞAGUNA
- Pr. Vasile Beni: Să căutăm și noi, asemenea Sfinților Andrei pe care îi sărbătorim astăzi, să fim apărători ai credinței noastre strămoșești!
- Istoria Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania. Cap.15
- Istoria Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania.Cap.18
Adaugă comentariu nou