O lectie de istorie, patriotism și demnitate, la Beclean

Joi, 15 mai 2025, începând cu ora 18, în sala de ședințe a Protopopiatului Ortodox Român- Beclean, s-a desfășurat Conferința ,,Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna și Astra’’. Conferențiar a fost domnul prof. univ. dr. Mircea Gheorghe Abrudan, iar moderator, părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă.

Cu această ocazie, domnul director al Editurii ,,Școala Ardeleană’’, d-l Vasile George Dâncu a realizat și o expunere de cărți tipărite sub egida acestei edituri, multe din ele dedicate marelui mitropolit, Andrei Șaguna.

După cuvântul de deschidere al părintelui Ioan Aurel Rus, președinte Astra Beclean  prin care mulțumea pentru prezența acestor mari nume ale culturii și istoriei clujene, a urmat prezentarea personalității marelui arhiereu al Bisericii Ortodoxe  din Transilvania  tuturor timpurilor, Sfântul Mitropolit Andrei, baron de Șaguna.

Andrei Șaguna fost și rămâne un strălucit și unic reper pastoral-misionar, social-național și politic-diplomatic, lăsând o moștenire teologică  inepuizabilă, ca sursă de inspirație.

Din valorosul patrimoniu al tradiției șaguniene, viața noastră bisericească, culturală și națională se poate înnoi.

Prezentarea a fost făcută cu multă căldură de către  marile personalități ale culturii clujene care prin prezența și cuvântul dânșilor, au pus și pun o cărămidă de susținere și zidire a acestei asociații culturale de la Beclean care a început să ridice un rezistent zid al existenței, informării și credinței, în acest orașel.  

Proiectată într-un asemenea cadru, informarea a primit o notă de rugăciune și speranță, de istorie și spiritualitate, atât de binevenite!

Acest lucru este dovedit prin implicarea maximă, de fiecare dată, a părintelui protopop-Dragoș Cristian, vicepreședinte al Astrei Beclean.

Activitatea a fost o lecție de istorie prezentată clar și într- un mod captivant unui public numeros, gata să-și aloce timpul și interesul unor probleme culturale ce țin de istoria acestui neam (preoți, profesori, avocați, medici, ingineri, etc).

Ca de fiecare data, în sală este prezentă  și o delegație a astriștilor din Năsăud- condusă de către d-l prof. Ioan Seni și d-l col. Ioan Boțan.

Dupa cum se știe, Andrei Șaguna a fost mitropolit ortodox al Transilvaniei, promotor al drepturilor românilor ortodocși din Marele Principat al Transilvaniei, membru de onoare al Academiei Române.

S-a născut la 20 decembrie 1808 la Miskolc, în nordul Ungariei, acolo unde a și fost botezat (Biserica ortodoxă din Miskolc).

Purtând numele de botez Anastasiu, el a început școala la Miskolc, iar în 1826 a terminat gimnaziul catolic la calugării piariști din Pesta.

Studiaza filozofia si dreptul la Universitatea din Pesta, apoi teologia, la Vârșeț. La 24 octombrie 1833, s-a călugărit și a primit numele de Andrei.

Ocupă diferite funcții, de la vicar general la Sibiu, la episcop al Bisericii Ortodoxe. Cu ocazia hirotonirii sale ca episcop, pe 18 aprilie 1848, spune: ,,Se cere ca, prin ocârmuirea mea, să se pună în lucrare reînvierea diecezei noastre transilvane și reînvierea aceasta să corespundă  trebuinței Bisericii, mântuirii poporului și spiritului timpului’’.

La 3/15 mai 1848 prezidează, împreună cu episcopul greco-catolic Ioan Lemeni, Adunarea de la Blaj. În fruntea unei delegații, duce petiția de la Blaj la Viena, împăratului Franz Joseph.

Susține prin toate mijloacele ideea unității românilor (conținută în ,,Memoriul’’ națiunii române din Marele Principat al Transilvaniei, din Banat, din părțile vecine ale Ungariei și din Bucovina, prezentat tot împăratului.

La 12 martie 1850 a organizat la Sibiu un congres bisericesc la care participă și Avram Iancu.

Din bani proprii, mitropolitul Andrei Șaguna  deschide la Sibiu o tipografie eparhială, locul unde se tipăresc abecedare, cărți și istorioare biblice.

,,Telegraful Român’’ este singurul ziar românesc cu apariție neîntreruptă până astăzi.

Începând cu anul 1855, Șaguna reorganizează învățământul teologic din Sibiu sub forma unui institut de teologie și pedagogie care îi poartă numele.

De asemenea, organizează peste 800 de școli primare confesionale, întemeiază gimnaziile ortodoxe din Brașov și Brad. Sub îndemnul său vor fi tipărite douăzeci și cinci de titluri de manuale școlare.

Sprijinea ideea lui Ioan Pușcariu de a înființa Astra, mitropolitul fiind ales primul președinte Astra.

,,Andrei Șaguna a fost un dangăt de clopot care a trezit din amorțire conștiințe și destine, a redat speranțe și vigoare, a pus plugul în brazdă și a dezțelenit  ceea ce amenința să devină pârloagă’’.

Acesta este marele nostru mitropolit, cel care a înțeles sărăcia românilor, neștiința de carte a acestora, lipsa de organizare a lor, lipsa manualelor școlare, lipsa localurilor de școli, de învățători, manualele școlare și mai ales, instituțiile  care să dea învățătorilor cunoștințele necesare.

Aceasta a fost ,,lecția de istorie’’-așa cum o numea d-l dir. Marc Vasile- secretarul organizației, prezentată în cadrul acestei conferințe despre care d-na prof. Ligia Dănilă spunea, citându-l pe Andrei Șaguna: ,,Mărturisesc sincer convingerea mea, că eu problema Asociațiunii noastre o cararacterizez pe cât de nobilă  și frumoasă, și unică  în felul său, astăzi, în întreaga noastră națiune, din toate părțile unde se află ea, pe atât de serioasă  și grea, pentru că cere perseverență de fier și un sacrificiu din inimă’’.

O viață pusă în slujba credinței strămoșești, o viață sufletescă mai avântată, fără de care, unde ar fi stat biserica strămoșească din Ardeal?

Mitropolitul Andrei Șaguna a găsit cărările de scăpare pentru ca românimea din Ardeal să iasă din prăpastia întunecimii și a sclaviei de veacuri, redându-i hrana sufletească a credinței și a luminii.

 

Nadia Urian Linul

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5