Antologia condeierilor neposeni

Scriitorul Dumitru Popiţan propune o întâlnire cu 15 condeieri neposeni prin intermediul unei antologii, apărută la Editura Karuna. Un gest frumos, care readuce în actualitate scrierile unor oameni dintr-un sat grăniceresc binecuvântat şi plin de talente. Proză, poezie, amintiri sau legende, toate vorbesc despre frumuseţea chipului neposenilor. Prima antologată este Virginia Grivase, născută la 15 ianuarie 1885 care, începând cu anul 1901 este învăţătoare la Nepos. Poeziile ei surprind atmosfera de sărbătoare întâlnită în fiecare zi în satul Nepos: „Azi iarăşi sunt mălinii plini de floare/ Şi-mi amintesc durerea mea trecută/ Parcă a venit o mână nevăzută/ Să-mi rupă rana veche, ce mă doare”.

Firona Popiţan s-a născut la 3 august 1908, fiind învăţătoare la Nepos, Cluj şi Sibiu şi membră a Cenaclului Literar „Octavian Goga”. Cu o puternică amprentă patriotică, poezia Firoanei vorbeşte despre Unire: „Tu! Tu! Tu!/ Acolo unde buciumă prin văi/ Acolo-s Românie moţii tăi/ Când Decebal pământul ne-a lăsat/ Pe detunata el ne-a aşezat”.

Domniţa Petri, născută la 14 mai 1956, a absolvit Facultatea de Automatică din Bucureşti şi a debutat în revista „Zări senine”. Poezia ei descoperă vraja copilăriei şi a momentelor „sănătoase” petrecute la ţară: „De dincolo de vorbe/ Pomu-i lemn/ Fructu-i sămânţă/ Mâna mi-e pământ”.

Grănicerul Vasile Crăciun, născut în 1798, a fost primar al comunei şi învăţător, în volumul de faţă fiind prezent cu ziarul ca un jurnal, pe care l-a conceput. Rapsodul Gavrilă Istrate, născut în 1884, a scris peste 600 de poezii şi scrisori de pe frontul Primului Război Mondial: „Primăvară, primăvară/ Mult m-i inima amară/ Unde văd că pluguri ară/ Şi eu sunt străin în ţară”. Cântece de cătănie, de dragoste şi de dor care fac, prin prezenţa lor în volum, un istoric al vremurilor tulburi trecute. Profesorul universitar Gavril Istrate, născut la 23 februarie 1914, decanul Facultăţii de Filologie din Iaşi ani de zile, a susţinut o bogată activitate ştiinţifică, concretizată în peste 500 de titluri. În antologie este prezent cu un text care reliefează atmosfera sărbătorilor de iarnă din satul natal Nepos. Pavel Tofan, născut la 26 ianuarie 1881, este medic veterinar în oraşul Bistriţa, iar mai apoi inspector în cadrul Ministerului Agriculturii.

Pentru antologie, Dumitru Popiţan a selectat legenda istorică „Cămara împăratului”, completată de „Clopotul din cetatea lui Rareş”. Ariton Rognean s-a născut la 8 iulie 1909, fiind absolvent al Conservatorului din Cluj, iar mai apoi a fost absolvent al Facultăţii de Filologie. Director al Bibliotecii din Craiova, inspector cu probleme de artă şi cultură, Ariton Rognean este selectat în volum cu poezie, dar şi cu rânduri despre oamenii satului. Silivan Dumitru, născut în 1908, este învăţător pe Valea Someşului, însă nu pentru multă vreme, deoarece în 1942 moare pe frontul de la Stalingrad. Este prezent la cursurile lui Nicolae Iorga de la Vălenii de Munte, despre care are un interesant material în antologie. Dionisie Maior, născut la 15 iulie 1893, profesor şi inspector la Cluj, este prezent în antologie cu un studiu pedagogic. Ion Lazăr Vărăreanu, născut în 1926, absolvent al Facultăţii de Litere, scrie o poezie din care răzbate spiritul omului încărcat cu energii pozitive: „Florile şi privighetorile/ Sunt îngerii cerului/ Coborâţi din tăria înaltului/ Cu veşminte multicolore/ Şi parfumate”. Petru Istrate, născut la 23 octombrie 1932, absolvent al Facultăţii de Literatură, inspector al IŞJ Braşov, iar mai apoi director al Bibliotecii şi al Şcolii Populare de Artă, este prezent cu câteva dintre cele mai iubite cântece româneşti. Profesorul Mircea Daroşi, absolvent al Facultăţii de Istorie, director al Şcolii din Nepos ani de zile, aduce în faţa cititorilor câteva dintre cele mai îndrăgite obiceiuri ale satului, care au dăinuit peste veacuri. Ovidiu Petri, publicist şi scriitor, a fost ani de zile profesor la Nimigea. Textul „Să mergi acasă” este un frumos omagiu dedicat satului natal, care surprinde trăirile de neuitat peste timp a celor care aparţin Neposului. Profesorul şi scriitorul Dumitru Popiţan, născut în anul 1929, autor a zeci de volume, inserează în antologie gândurile în proză şi-n versuri despre frumuseţea unui loc magic numit Nepos: „Aş vrea să fiu din nou în sat/ Cu vitele prin obârşie/ E mult de când eu am plecat/ Şi astăzi nimeni nu mă ştie”.

O antologie de sărbătoare, în care se regăsesc oamenii de cinste ai Neposului, un exemplu bun pentru fiecare sat din judeţ care ar trebui să-şi cinstească condeierii.

Comentarii

06/01/11 13:47
Vizitator veron...

La multi ani, domnule prof. Dumitru Popitan si felicitari pentru antologia in care ati nemurit inaintasii din Nepos, condeieri de marca si de mandrie pentru Tara Nasaudului si pentru tinutul bistritean. Sanatate multa si spor in continuare in nobila misiune pe taram cultural. Veronica Osorheian

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5