Apele Române: A început verificarea barajelor de importanță C și D! În Bistrița-Năsăud, sunt 14 astfel de baraje

Comunicat de presă
Specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Someș-Tisa au început verificările barajelor încadrate în categoriile de importanță C și D din județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj. Aceștia verifică stadiul reglementării privind siguranța în exploatare, modul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize și inspecții tehnice, existența actelor de reglementare și respectarea acestora, precum și starea tehnică a lucrărilor hidrotehnice.
În spațiul hidrografic Someș-Tisa sunt 102 baraje din categoriile de importanță C și D, adică baraje de mică capacitate, de importanţă normală şi redusă. Dintre acestea, 11 se află în administrarea instituției noastre, restul având alți deținători. Pe județe, situația se prezintă astfel:
Cluj – 28 de baraje;
Bistrița-Năsăud – 14 baraje;
Sălaj – 19 baraje;
SatuMare – 24 de baraje;
Maramureș – 17 baraje.
Acțiunea se va finaliza cu un raport de sinteză care va furniza o imagine actualizată a stării construcțiilor încadrate în categoriile de importanță C și D. Raportul va cuprinde măsurile ce se impun pentru exploatarea în condiții de siguranță a lucrărilor hidrotehnice și va fi înaintat Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Acțiunea de verificare, realizată ca urmare a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se desfășoară la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și este coordonată de Administrația Națională “Apele Române”.
***
𝐈̂𝐧 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥, 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟓 𝐛𝐚𝐫𝐚𝐣𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐚𝐝𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐂 𝐬̦𝐢 𝐃. 𝐃𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚, 𝟑𝟐𝟏 𝐬𝐞 𝐚𝐟𝐥𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐀𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐁𝐚𝐳𝐢𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐀𝐩𝐚̆.
𝐑𝐞𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐡𝐢𝐝𝐫𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐞 (𝟏𝟕𝟎𝟒) 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 Hidroelectrica, 𝐀𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐍𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐈̂𝐦𝐛𝐮𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐫𝐢 𝐅𝐮𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫𝐞 (𝐀𝐍𝐈𝐅) 𝐬̦𝐢 𝐚𝐥𝐭̦𝐢 𝐝𝐞𝐭̦𝐢𝐧𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢 (𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐚𝐭𝐞).
Activitatea este complexă, specialiștii noștri fiind dotați cu toată logistica necesară. Aceștia verifică atât actele de reglementare, modul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize și inspecții tehnice, cât și starea tehnică a lucrărilor.
Mai exact, este vorba despre evaluări privind:
✅starea de siguranță în exploatare;
✅comportarea în timp a lucrărilor;
✅existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare;
✅starea echipamentelor hidromecanice.

Pentru fiecare baraj, echipele noastre vor întocmi un proces verbal de constatare. În urma centralizării datelor, va fi elaborat raportul final de sinteză.
Documentul va cuprinde informații detaliate și actualizate despre starea construcțiilor, precum și măsurile ce se impun pentru exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice.
Acțiunea a început de marți, 4 octombrie și se va finaliza în 20 noiembrie 2022, fiind organizată la solicitarea autorității publice centrale în domeniul apelor, respectiv Ministerul Mediului - România.
Demersul este inițiat în urma Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență din data de 3 octombrie.
 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5