Apicultori bistriţeni prezenţi la Congresul APIMONDIA, Kiev, Ucraina, 2013

O dată la doi ani, APIMONDIA organizează, în diferite ţări de pe tot mapamondul, Congresul Internaţional Apicol, manifestare care se bucură la fiecare ediţie de o largă participare.
În toamna acestui an, Ucraina a făcut oficiul de gazdă. La Kiev, o metropolă unde istoria se „amestecă” cu capitalismul, într-un complex expoziţional impunător, s-au reunit asociaţii de apicultori din Europa, Africa şi Asia, precum şi firme cu tradiţie din domeniul apicol, reunind oameni dedicaţi acestei îndeletniciri străvechi, legându-se prietenii şi stabilirea de relaţii de colaborare care, sperăm noi, vor da şi roade.
România, ţară care a organizat primul Congres Mondial, a fost reprezentată de Complexul Apicol şi Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură Bucureşti şi S.C. Apidava SRL Blaj. „Abonata” de tradiţie la podiumul de premiere, ţara noastră a obţinut şi la această ediţie medalia de bronz la mierea polifloră, cunoscută fiind calitatea superioară al acesteia în toată lumea.
Filiala Bistriţa-Năsăud a Asociaţiei Naţionale a organizat, în acea perioadă, o deplasare la Kiev, la care a participat o delegaţie formată din 19 membri, având acum ocazia să vedem cu ochii noştri produse apicole noi, miere cu origini în flora specifică altor ţări, medicamente folosite în patologia bolilor la albine, utilaje şi unelte folosite de marii procesatori şi de apicultorii individuali. În sala de conferinţe s-a pus accentul pe prelegerile cu teme legate de poluarea mediului cu pesticide şi patologie apicolă, având în vedere reducerea pe plan mondial a numărului de familii de albine şi apariţia de noi boli la albine.
Peste doi ani, această manifestare se va organiza în Coreea de Sud, iar pentru ediţia din 2017 au depus deocamdată candidaturile Turcia, Italia şi Suedia.
Scopul vizitei făcute de delegaţia noastră a fost de a ne documenta asupra dezvoltării apiculturii în alte zone (ţări), direcţiile de dezvoltare ale apiculturii în ţările comunităţii europene, tehnologii apicole utilizate în lume, dar mai ales în ţări asemănătoare ca şi poziţionare geografică şi rezerve melifere.
Ca urmare, Consiliul Director A.C.A. – RO Filiala Bistriţa-Năsăud pregăteşte organizarea de cursuri pentru apicultori în domeniul creşterii mătcilor şi a producţiei de lăptişor de matcă. Condiţiile de înscriere se găsesc pe acafilbn.ro
Mulţumim şi pe această cale delegaţiei de apicultori din Republica Moldova, care ne-au fost de un real folos la această mare sărbătoare mondială.
Concluzionând pentru noi, apicultorii bistriţeni, a fost o experienţă unică de a cunoaşte şi în a putea face diferenţa între noi şi apicultura care se face în alte ţări, simţind şi un sentiment de mândrie pentru medalia de bronz obţinută de mierea polifloră românească.
Vicepreşedinte A.C.A, Filiala Bistriţa-Năsăud,
Dr. Florin Vedeanu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5