Rapsodia mierii de pe strada Enescu
Pe str. George Enescu din Bistriţa, de puţină vreme, se cântă Rapsodia mierii de albine. O miere culeasă de pe dealurile şi pădurile zonei, din terra ultra silvam, aşa cum era denumită Transilvania prin secolul al XI-lea. Albinele, apis mellifera zboară din floare-n floare, la vremea potrivită, fabricând medicamentul dulce al naturii, aşa cum este cunoscută în popor mierea de albine. Aici, în strada Enescu, în universul miraculos al produselor apicole, în acest adevărat combinat apicol, mierea, culeasă în timpul anului de harnicele albine, primeşte destinaţia finală luând drumul consumatorilor. „Părintele” combinatului este Ioan Cămărăşan, un om ce se ocupă de apicultură de foarte mulţi ani. Acum, este tot în prim planul profesiei, şi nu se poate despărţi de stupina pe care o vizitează şi acum, în perioada când albinele hibernează.
I-am întâlnit pe mai tinerii apicultori Dan Ioan şi Carmen Paşca, continuatori la cote superioare a meseriei. Prin 2017, aceştia au implementat un proiect cu fonduri europene, au achiziţionat utilaje performante, de ultimă generaţie pentru procesarea şi ambalarea mierii ecologice. Trebuie să spunem că aici suntem în universul ecologic al mierii. Spaţiul modern, cuprinzând o hală de producţie şi depozitare de 600 mp, spaţiile destinate ambalării mierii în recipiente şi borcane speciale, o adevărată farmacie de unde produsul albinelor ia drumul consumatorilor.
Firma, coordonată de cei doi specialişti în ale apiculturii, produce numai miere bio certificată. O gamă foarte diversificată de miere, sortimente de salcâm, tei, flori de munte, zmeură, mană, polifloră. De asemenea, oferă specialităţi cu miere bio de calitate superioară şi ingrediente selecţionate de origine ecologică: miez de nucă, propolis, afine, cătină, sirop din muguri de brad cu miere de albine.
Prima recoltă din zonele muntoase ale Transilvaniei a fost produsă în anul 1985. În anul 2003, a fost acreditată firma ca producător de miere ecologică. „Imperia reprezintă esenţa filozofiei noastre de producţie a mierii, îmbinând principiile tradiţionale ale apiculturii româneşti din Transilvania cu metodele moderne de ambalare şi prezentare a produselor apicole ecologice”, este sloganul sub care îşi desfăşoară activitatea.
Stupinele sunt amplasate în zone ecologice, fără factori poluanţi, adică în zone sălbatice. Albinele nu sunt tratate cu antibiotice, ci numai cu produse fitoterapeutice (atunci când este cazul). De asemenea, mierea este depozitată numai în recipiente de inox. Toate acestea fac ca mierea, marca Imperia să fie cu adevărat ecologică şi să întrunească toate calităţile specificate în Certificatul de atestare.
Acum, albinele hibernează, cum se spune. Apicultorii însă le urmăresc, ascultându-le. Când temperatura permite, unde este cazul, trebuie administrată hrană suplimentară sub formă de turte. Se ştie că acest medicament – mierea ecologică - are beneficii substanţiale pentru sănătate, fiindcă în conţinutul acesteia există multe vitamine, acizi organici, antioxidanţi, aminoacizi etc. Aşadar, să consumăm cât mai multă miere ecologică.
Citiţi şi:
- Mierea, acest nectar amestecat cu lacrimi de albină, ar trebui să mai îndulcească guvernanţii
- (Interviu) Grigore Cotu: Produsele apicole, medicamentul natural la îndemâna fiecăruia
- „Miresme” apicole – marca Cămărăşan
- În mijloc de iarnă, albinele au ieşit la zborul de curăţire. Un semn bun sau dimpotrivă?!
- Mierea de albine, aliment biblic. S-o consumăm pentru sănătatea noastră
Adaugă comentariu nou