Nota BN

„Miresme” apicole – marca Cămărăşan

Despre albine, cu domnul Ioan Cămărăşan poţi vorbi foarte multe şi foarte mult. Ore, chiar zile întregi. Nu te plictiseşti dacă se întâmplă ca şi tu să fii apicultor. Dimpotrivă. Afli lucruri interesante fiindcă în ale apiculturii Ioan Cămărăşan poate fi considerat un maestru, un profesionist, un profesor. Dă lecţii cu bucurie şi cu amabilitate tuturor celor care îi solicită sprijinul. O vorbă bună, dar cu înţeles, un cuvânt argumentat, o metodă aplicată afli de la acest împătimit în ale albinelor. Apicultura este o ocupaţie străveche, de peste 18000 ani. Grecii şi romanii au urmărit şi au scris despre viaţa acestor vieţuitoare. Vergilius le-a numit chiar „ostence harnice şi viteze”. La noi în ţară există peste 1,5 milioane familii de albine, judeţul nostru ocupând un loc de frunte. Am aflat aceste date şi multe altele de la interlocutorul nostru, cel care de mai bine de 25 ani stă de vorbă cu albinele într-un mod cum puţini ştiu s-o facă. Prin 1986, Ioan Cămărăşan a achiziţionat, după eforturi financiare considerabile, un mic pavilion cu câteva lăzi cu albine. De primăvara până-n toamnă a „stat” cu ele urmărindu-le, învăţând meseria de la lucrătoarele stupinei. Privea aidoma unui proiectant cum „opera” clădită de albine este pusă în practică. Şi în toamna aceluiaşi an, în stupina Cămărăşan, s-a obţinut întâia producţie de miere – darul cel mai de preţ al albinelor pentru omenire. Acesta a fost începutul. Experienţa acumulată, pasiunea şi dăruirea l-au făcut să considere apicultura ca o adevărată artă. Iar aceasta s-a concretizat în miere şi produse apicole în stare pură, naturală, aşa cum este fabricată de „Apis Melifera”, fără procesare, fără modificări structurale. Studiind mereu, participând la târguri şi expoziţii, a intrat în topul celor mai desăvârşiţi apicultori, iar fabrica de faguri, prima de acest gen din această parte a Transilvaniei, sporindu-i popularitatea. În anul 2003, după o perioadă de trei ani de conversie, stupina Cămărăşan a fost acreditată ca producător de miere ecologică, fapt ce a făcut ca exportul să devină o prioritate, Germania devenind ţara în care 70-80% din mierea bistriţeanului să fie comercializată aici.
Un bistriţean cucerea, în acea perioadă, prin produsele apicole, vestul european şi acesta este Ioan Cămărăşan, iar mierea „Miresme” fiind certificată, în anul 2009, de către Organismul de Inspecţie CSI GMBH Romania. Miere ecologică de salcâm, mană, tei, flori de munte, zmeură, flori de pădure, apoi specialităţi cu miere propolis, cătină, afine, de asemenea, produsele apicole polen, propolis brut, tinctură de propolis etc., pot fi găsite în stare naturală ecologică la firma acestuia. De câţiva ani are şi un specialist în stupină ca prim ajutor. Este soţia, care a moştenit pasiunea şi priceperea de la părinţi şi bunici. O ocupaţie ridicată acum de soţii Cămărăşan la rangul de artă desăvârşită.
Ioan Cămărăşan ne invită să savurăm gustul inconfundabil al mierii de salcâm sau a celei de flori de munte, care te încântă cu mirosul lor. Domnul I.C. cunoaşte la superlativ şi limbajul albinelor, privindu-le participă la dansurile care le execută în sunetul încântător pe care îl degajă. Un apicultor desăvârşit care oferă, produse apicole ecologice întru sănătatea fiecărui consumator.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5