Aproape 100 de bistriţeni s-au înscris în Programul Tomate 2018!
Nu mai puţin de 97 de producători agricoli şi-au depus la sediul Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud actele necesare în vederea acordării ajutorului de minimis în cadrul schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, ne-a declarat directorul executiv Ioan Nuţu Tabără. Pentru anul 2018, resursele financiare la nivel naţional necesare aplicării schemei sunt de 183 de milioane lei, echivalentul sumei de 40 de milioane euro.
Anul trecut, în programul de Tomate au fost înscrişi 67 de producători din judeţul nostru, dintre care 57 au primit sumele necesare, fiind declaraţi eligibili. Aceştia şi-au valorificat producţia în etapa a doua, din octombrie-decembrie, şi aşa se va întâmpla şi în acest an.
Potențialii beneficiari ai ajutorului sunt producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 sau persoane juridice.
Valoarea ajutorului de minimis este de 3.000 euro/beneficiar/an ce se plătește într-o singură tranşă, iar pentru o evaluare eficientă a producției de tomate, producătorii au obligația, la finalul recoltării, să comunice Direcției Agricole Județene (DAJ) cantitatea totală de tomate obținută pe suprafața de 1.000 mp.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiții. Aceştia trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2018“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării. Ei trebuie să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere şi să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau octombrie-20 decembrie, inclusiv.
Citiţi şi:
- Direcţia Agricolă: Programul de sprijin pentru tomate continuă și în 2020
- Programul de sprijin pentru tomate continuă. Ing. Nuţu Tabără: Îi aşteptăm pe beneficiari să depună cererile la Direcţia Agricolă!
- Direcţia pentru Agricultură primeşte cereri pentru subvenţia la cultura de tomate în solar!
- Din decembrie, încep plăţile pentru 52 de producători de tomate din Bistriţa-Năsăud!
- Cultivatorii de tomate din sere şi solarii îşi pot valorifica recolta din 23 octombrie. 58 de producători din judeţ,înscrişi în program!
Comentarii
La "porodici pe vata " , nu prea as crede... in nici un caz !
Adaugă comentariu nou