Ardelenii ştiu că dinspre Ungaria vin ploile

Nevoia unui împrunut de la FMI bulversează alert apele politicii româneşti în flux şi reflux, adică aprobator sau temător la extrem, fiindcă noi am mai fost în jugul FMI-ului în anii ’90. Este organizaţia despre care se spune că “organizează sărăcia popoarelor”. Pe drept, Ceauşescu a căutat să scape de datoria externă, fiindcă era vorba de “dobânzi tâlhăreşti”. Vom intra în morminte şi angaralele neplătite vor rănmâne altora ,ca un blestem, moştenire “urmaşilor şi urmaşilor noştri”.

O cugetare italiană spune că”cine nu e dator e bogat”, dar vremile s-au schimbat şi acum toate naţiile se văd îndatorate şi periclitate. Aşadar, haide să luăm cele 20 de miliarde de la FMI ,după zicala românească: ” prost e cine dă, nu cine ia”. Ce facem cu ei însă? Deschidem economiei linii de creditare, susţinând-o? Băncile româneşti vândute altora nu mai au resurse, fiind”fiice”ale Vestului, cu probleme şi el. Acoperim deficitul extern? Unii finanţişti spun că pentru asta. Ştim că a cheltui e uşor, dar aceste uriaşe 20 de miliarde vor putea să ne fie scut sau vor fi o pavăză de carton? Ce facem cu ei? Ştim ce? Ne va spune FMI-ul? Ce condiţii draconice se vor pune? Fi-vom şi cu datorie şi cu pericole imense laolată?Adică şi datori şi fără să fi avut vreun avantaj? Fiindcă beneficiul e întâi a cui e banca, iar ”dacă vezi că un bancher se aruncă pe fereastră-zicea Voltaire- aruncă-te şi tu repede, căci sigur e vorba de un câştig.”

În Ungaria, Lituania, s-au cerut concedieri în sistemul public şi reducerea pensiilor, pe lângă inerentele îngheţări salariale şi economii “sângeroase”.Noi facem planuri de măriri, de creşteri salariale. Preşedintele rus D.Medvedev le spune concetăţenilor: ”Să ne aşteptăm la ce e mai rău”.Ca români se pare că suntem în faza optimist, a copilului inconştient.

Ceea ce e mai tulburător este eşecul Fondului în ţări precum Argentina, Filipine, iar acum dinspre Ungaria veştile sunt din cele mai alarmante. Spectrul politic, finannciar şi de afaceri pare a recunoaşte pericolul unui “iminent faliment”. Cuvinte dure ceînfioar ,ştiind că “naţiunile nu pot da faliment“.Ungaria-una din cele mai de succes economii cândva, ca şi Ţările baltice de altfel –se îndreaptă spre colaps. Reprezentantul FMI în Ungaria ,James Morsink, într-un interviu acordat unei publicaţii maghiare

confirma şi el pericolul. „Care este cel mai rău scenariu pentru Ungaria?”întreabă reporterul, la care dl.James Morsink s-a temut să răspundă. ”Ne paşte falimentul?” Tăcere înfricoşată. Cu ajutor de la Fond sau fără? Fondul vrea să mărească cota pentru Ungaria pe lângă cele 12,3 miliarde acordate ca măsură disperată. Nu am nicio îndoială că oamenii politici de la noi şi în special dl. prim-ministru, ardelean de-al nostru, va lua în considerare ceea ce se întâmplă la vest de noi, fiindcă nu doar ploile vin adesea de acolo, ci şi efectele copleşitoarei crize financiare. Privind cu atenţie în jur, vom putea lua o decizie înţeleaptă: nu în sensul „dacă” vom împrumuta, căci şi asta e un bine enorm), ci mai ales unde vom pune peticile pe zdrenţuita haină a economiei noastre (zicem „noastre, deşi ne aparţine infimă parte, după ce toate pârghiile strategice ale economicului le-am vândut pe nişte arginţi .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5