Artistul Dumitru Ciupa – Cetățean de Onoare al Comunei Prundu Bârgăului

Dumitru Ciupa este apreciat drept unul dintre cei mai mari instrumentiști din județul Bistrița-Năsăud, un cunoscut maestru în mânuirea fluierului, cavalului, ocarinei și taragotului. S-a născut în comuna Prundu Bârgăului, la 26 octombrie 1946, într-o familie de țărani români, Măriuța și Arghil Ciupa, mari iubitori de folclor și păstrători ai obiceiurilor populare locale.
Pasiunea pentru muzică a moștenit-o de la bunicul său Ion Ruscău, zis „Bâsnacu”, care a fost baci la oi în Munții Bârgăului și Călimanilor și care știa să cânte la fluier mare fără dop și la fluier cu dop sau trișcă. Pe când avea doar cinci ani a învățat să cânte „în trișcă” primele doine și balade, auzindu-l pe bunicul său care, aflat acasă, le cânta deseori în serile lungi de iarnă.
La vârsta de 13 ani, Dumitru Ciupa devine membru fondator al primei formații de trișcași din satul său natal, alături de bunicul său Ion Ruscău și de Ion Vrâncean. Numărând aproximativ 30 de membri, Formația de trișcași a Căminului Cultural din Prundu Bârgăului s-a afirmat la toate marile festivaluri și concursuri la care a participat.
În perioada stagiului militar efectuat în județul Arad, a avut în subordine militari din Țara Moților care știau să cânte la taragot, astfel ajungând să deprindă și secretele acestui instrument pe care îl consideră „la fel de important sufletului ca și fluierul sau cavalul”.
În anul 1972, printr-un concurs de preselecție, devine membru al Orchestrei Profesioniste „Bistrița”, a cărei conducere muzicală era asigurată de către distinsul profesor de muzică Pop Cornel și violonistul Alexandru Bubi.
Instrumentistul Dumitru Ciupa este deținătorul unor valoroase înregistrări aflate în Fonoteca de Aur a Radioului Național și filmări realizate în Studioul de Folclor al Televiziunii Române, unde a fost invitat alături de câțiva din colegii săi de cântec, printre care îi amintim pe interpreții: Valeria Peter Predescu, Cornelia Ardelean Archiudean, Petre Petruse, Viorica Lazăr și vestiții instrumentiști: Ion Sabadâș, Dumitru Cilica, Sabin Deac, Anghel Urs, Oscar Urs, etc.
Dumitru Ciupa a fost instructor la Clubul Elevilor din comuna natală, unde a coordonat cu profesionalism și măiestrie Formația vocal-instrumentală și Orchestra Ansamblului Folcloric „Datina” din Prundu Bârgăului, ambele laureate cu premii județene, naționale și internaționale.
După o viață pusă în slujba promovării și păstrării valorilor culturale și folclorului românesc de pe Valea Bârgăului, virtuozul instrumentist Dumitru Ciupa a primit în anul 2019, Premiul de Excelență din partea Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, în Gala Laureaților Festivalului Național de Interpretare a Muzicii Populare Românești „Ion Sabadâș” Bistrița.
Palmaresul său artistic s-a îmbogățit de curând, fiindcă vineri, 16 aprilie 2021, Primăria și Consiliul Local Prundu Bârgăului, cu acordul domnului primar Doru Crișan și ca urmare a demersului cultural al doamnei Ioana Suciu, directoarea Căminului Cultural, i-au acordat Titlul de Cetățean de Onoare în semn de prețuire pentru tot ceea a făcut de-a lungul anilor pentru folclorul muzical din comuna sa natală și de pe Valea Bârgăului, zonă pe care a iubit-o nespus și căreia i-a cântat frumusețea în lume.
Material îngrijit de Emilia Ometiță, șef serviciu, Servicul Cultură Tradițională, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Sursă text: Emilia Bumb, „Studii etnologice”, Bistrița-Năsăud - obiceiuri, meșteșuguri, rapsozi”, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007, pp. 235-237.
Photo credit: Arhiva Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5