Asistaţii sociali – scoşi la muncă de către Primăria oraşului
Legislativul local a aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind planul de acţiuni şi de lucrări de interes local pe anul 2014 pentru repartizarea orelor de muncă prestate lunar de către persoanele majore apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social.
Primarii au obligaţia, conform legii, să întocmească un plan de acţiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă, să ţină evidenţa efectuării acestor ore şi să asigure instructajul privind normele de tehnică a securităţii muncii pentru toate persoanele care prestează acţiuni sau lucrări de interes local, planul de acţiuni sau de lucrări de interes local aprobându-se anual. În funcţie de solicitările venite din partea instituţiilor partenere în organizarea şi evidenţa orelor de muncă, planul de acţiuni sau de lucrări de interes local se poate reactualiza pe parcursul anului şi aprobat printr-o nouă hotărâre.
Iniţiatorul proiectului – primar Mircea Romocea – a specificat, în expunerea de motive, că se impunea aprobarea Planului de acţiuni şi lucrări de interes local pe 2014, consilierii fiind de acord cu activităţile propuse a fi realizate prin aparatul de specialitate (compartimentul gestiunea deşeurilor, mediu şi transporturi).
Beneficiarii de ajutor social, coordonaţi de reprezentanţii primăriei, vor trebui să participe la tăiatul, despicatul şi stivuitul lemnelor, la deszăpezirea domeniului public, la curăţarea, igienizarea şi decolmatarea cursurilor de apă, la toaletarea arborilor, măturatul şi adunatul frunzelor din parcuri, la întreţinerea zonelor verzi, la acţiuni de refacere a drumurilor de hotar, la repararea şi întreţinerea mobilierului urban.
Orele de muncă se calculează proporţional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă.
Citiţi şi:
- Asistații sociali scutesc din angajările pe munci edilitar-gospodărești
- Muncă în folosul comunităţii pentru asistaţii social
- Cetăţenii care beneficiază de venitul minim garantat prestează lucrări de interes local
- Numărul bistriţenilor cu ajutor social, redus
- CL va aproba planul de acţiune pentru persoanele care primesc ajutor social
Comentarii
Pai, foarte bine. Ar trebui ca absolut toate lucrarile in spatiile publice, sa fie facute cu aceasta categorie de "asistati"... nu sa stea si sa putoreasca cu mana-ntinsa dupa banii nostri publici ... !
Mereti mai la "tzara" ... de unde ati venit, luati-va pamanturile si lucrati-le... nu mai tot stati si "plangeti" putorind prin balcoanele blocurilor, cersind de la primarie... !
Efectiv, eu nu l-eas da ajutoare in bani, absolut nimanui. Pentru cei fara maini, fara picioare, fara ochi, sau dusi cu capul... as lua masura internalizarii acestora si i-as tzine in "centre pentru handicapati", pe banii statului,unde sa aiba cazare, mancare , medicatzie si haine, dar fara bani... In rest, absolut ..."nimic"... la "nimeni"... ca prea pe multi i-am invatzat sa fie niste "pu.to.ri ordinari"... !
Adaugă comentariu nou