Numărul bistriţenilor cu ajutor social, redus

În luna ianuarie 2013 au fost înregistrate 55 de dosare de ajutor social în plată la Primăria municipiului Bistriţa, iar pe parcursul anului, numărul acestora s-a diminuat, ajungând în luna decembrie 2013 la 40 de dosare în plată. Motivul principal al diminuării numărului de dosare în plată este neefectuarea obligaţiilor privind munca în folosul comunităţii de către persoanele apte de muncă, beneficiare ale ajutorului social, sumele acordate cu titlu de ajutor social nefiind motivante, ne informează reprezentanţii administraţiei locale.

Numărul total al beneficiarilor ajutorului social este de 73 persoane, respectiv 21 de persoane singure, 11 familii compuse din două persoane, două familii de câte trei persoane şi 6 familii compuse din câte 4 persoane. Cuantumul mediu al ajutorului social pentru o familie / lună este de 170,87 lei.

Din numărul total al beneficiarilor, la începutul anului 2014 au obligaţia de a efectua activităţi şi lucrări de interes local în municipiul Bistriţa, 12 persoane beneficiare ale prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu un număr mediu de 44 ore de muncă / persoană.

Distribuţia persoanelor obligate la muncă în folosul comunităţii în luna ianuarie 2014, pe localităţile componente ale municipiului, este următoarea: Viişoara – 2 persoane; Sărata – 3 persoane; Sigmir – 2 persoane; Slătiniţa - 1 persoană; Ghinda – 1 persoană; Bistriţa – 3 persoane.

20 de beneficiari adulţi ai ajutorului social se află în situaţie de incapacitate de muncă, dovedită cu certificate de expertiză medicală. În prezent există şi 12 dosare de ajutor cu plata suspendată, motivat de neîndeplinirea obligaţiilor privind munca în folosul comunităţii.

Astfel, Direcţia Municipală de Servicii Sociale Bistriţa va întocmi o situaţie lunară care va cuprinde titularul ajutorului social, persoana majoră aptă de muncă ce va presta acţiuni şi lucrări de interes local, respectiv numărul orelor de muncă aferente cuantumului ajutorului social, pe care o va transmite Direcţiei Servicii Publice Bistriţa.

Aceasta întocmeşte lunar un plan de acţiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă, situaţia lunară privind persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social, precum şi activităţile realizate de acestea, asigură instructajul privind normele de securitate şi sănătate în muncă, eliberează adeverinţele pentru confirmarea orelor de muncă prestate şi ţine evidenţa efectuării orelor într-un registru.

Situaţia lunară privind persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social, activităţile realizate de acestea şi adeverinţele pentru confirmarea orelor de muncă efectuate se transmit Direcţiei Municipale de Servicii Sociale Bistriţa în data de 1 a fiecărei luni pentru luna precedentă.

Beneficiarii ajutorului social din localităţile componente efectuează acţiunile şi lucrările de interes local în municipiul Bistriţa sau în localităţile componente, la solicitarea scrisă a delegaţilor săteşti şi cu aprobarea primarului municipiului Bistriţa, în cadrul şi sub coordonarea Direcţiei Servicii Publice Bistriţa.

Planul de acţiuni şi lucrările la care vor participa persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social conform Legii nr. 416 / 2011, aprobat în şedinţa de Consiliu local, cuprinde următoarele tipuri de lucrări:
*în municipiul Bistriţa: plivit de buruieni în sere şi răsadniţe, încărcare crengi în urma toaletării arborilor de pe domeniul public, transport pământ şi mraniţă în sere şi răsadniţe, manipulare crengi pentru tocat, ciuruire pământ şi mraniţă, strângerea ierbii după cosiri pe domeniul public, mobilizare sol în pepinieră, igienizare în baza Serviciului Concesionare şi Valorificare Terenuri şi Implementare Strategii Servicii Publice;
*în localităţile componente: decolmatări de taluzuri şi şanţuri de gard de pe domeniul public, salubrizarea malurilor pâraielor şi a spaţiilor verzi de pe domeniul public, salubrizare curţi şcoli şi grădiniţe, crăpat lemne pentru şcoli şi grădiniţe, curăţarea zăpezii de pe domeniul public.

Sursa:www.primariabistrita.ro

Comentarii

19/01/14 22:50
Cititor

Eu n-as da la nimeni nici un ajutor social, sa mearga inapoi la tzara de unde au venit, sa-si ia in primire pamanturile pe care si le-au abandonat , sa munceasca si sa traiasca din ceea ce cultiva ca s-au invatzat puturosii nostri sa urle de foame prin balcoanele de la blocurile lui Ceausescu care i-a adus ... si sa strige dupa tot felul si soiul de ajutoare de la stat , pe spatele celor care ( inca...) mai muncesc !
Numai la aia fara maini, fara picioare sau fara ochi le-as da, dar nu bani, ci i-as internaliza in centre speciale, unde i-as ingriji si le-as da sa manance macar 2 mese pe zi... Atat ! Ceilalti "puturosi" ... la "treaba"... daca vor sa manance ... ! Uite... chiar as vrea sa vad cativa ca au "crapat" ... ca n-au mai primit nimic gratis de la stat... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5