Aspecte financiare critice pe care fiecare antreprenor trebuie să le cunoască

Antreprenorii nu prea obișnuiesc să acorde prea multă atenție aspectelor ce țin de contabilitate sau fiscalitate. Majoritatea sunt de părere că cel ce trebuie să se ocupe și să cunoască aceste aspecte este doar contabilul sau echipa de contabilitate.

Ceea ce legea spune este că singurul răspunzător legal este administratorul firmei. Din această cauză un antreprenor trebuie să cunoască câteva noțiuni fundamentale de mix de marketing și contabilitate .

Bugetul de venituri/cheltuieli

Bugetul de venituri/cheltuieli oferă posibilitatea antreprenorilor să cunoască nivelul real la care se află afacerea lor. Poate anticipa atingerea punctului critic. Prin intermediul bugetului de venituri și cheltuieli, antreprenorii vor putea calcula dacă compania este sau nu rentabilă.

Profit

Printre singurele elemente pe care antreprenorii doresc să le cunoască de la sine este profitul. Acesta reprezintă diferența dintre venituri și cheltuieli. Termenul profit este împărțit în 4 categorii:

  1. Profitul brut – partea ce rămâne după venitul total, după ce au fost scăzute cheltuielile legate de producție;
  2. Profitul net – parte din profitul brut, care rămâne după ce au fost deduse dobânda, salariul întreprinzătorului, salariul de recompensă, chiria, arenda, impozitele și taxele;
  3. Profitul normal – este justificat; este remunerarea serviciilor întreprinzătorului;
  4. Supraprofitul – profit generat de către împrejurări ce nu sunt legate sub nici o formă de activitatea întreprinzătorului.

Active/Pasive

Două noțiuni foarte importante chiar și pentru viața de zi cu zi. Pasivele sunt obligațiile pe care firma antreprenorului trebuie să le plătească, iar activele sunt mijloace de asigurare a venitului pe o perioadă îndelungată de timp.

TVA deductibil

TVA vine de la Taxa pe Valoarea Adăugată. TVA deductibil se referă la scăderea TVA-ului pentru achizițiile speciale destinate firmei din TVA-ul încasat de la clienții săi. Atât PFA-urile, cât și SRL-urile sau alte forme juridice pot să-l plătească. Însă, firmele îl vor plăti doar dacă vor depăși plafonul impus de către legile în vigoare.

Fluxul de numerar

Fluxul de numerar sau cashflow-ul este diferența dintre încasările și ieșirile de numerar. Este confundat adesea cu profitul. Fluxul de numerar este un element important ce ajută antreprenorii să ia decizii.

Pragul de rentabilitate

Ca și antreprenor, atenția trebuie să fie îndreptată și către noțiunea de prag de rentabilitate. Acesta reprezintă minimul de vânzări pe care firma trebuie să le realizeze, fără a înregistra vreo pierdere, iar profitul este 0.

Gradul de îndatorare

Ca și antreprenor te vei lovi de aceste noțiuni mai târziu în afaceri. El este foarte important în cadrul dezvoltării într-un ritm accelerat a afacerii. Acesta este văzut ca și o protecție. Pentru stabilirea acestui grad se va ține cont de ponderea obligațiilor lunare de plată în cadrul veniturilor lunare încasate.

Costuri fixe/variabile

După cum le spune și numele, costurile fixe sunt cele ce nu se modifică, iar costurile variabile sunt cele ce se modifică de la o lună la alta. Costurile fixe sunt mult mai ușor de gestionat decât costurile variabile.

Orice antreprenor ar trebui să cunoască termeni legați de contabilitate și finanțe, deoarece compania nu va putea avansa fără implicarea lor activă. Toate aceste noțiuni sunt elemente esențiale pentru o bună funcționare a activităților interne.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5