Scopul unei contabilităţi în organizarea companiei
Companiile investesc o mulţime de bani şi de timp în menţinerea situaţiilor financiare reale, încât este o cerinţă obligatorie să menţină conturile reale, pentru a ajuta compania în mai multe moduri. Contabilitatea este utilizată pentru a colecta şi raporta informaţiile financiare, privind performanţa, fluxul de numerar şi poziţia economică a companiei.
În afară de luarea deciziilor importante privind alegerile investiţionale, strângerea de fonduri, managementul activelor, precum şi politicile de dividende, aceste rapoarte financiare sunt puse la dispoziţia autorităţilor fiscale, investitorilor şi creditorilor firmei.
Scopul unei contabilităţi corecte
De cele mai multe ori contabilitatea ajută companiile să îşi urmărească profitul şi pierderile. Funcţia principală a unui sistem de contabilitate este de a întocmi situaţii financiare credibile, care să o ajute să ţină o evidenţă a venitutilor şi cheltuielilor lor. În acest sens se urmăreşte: bilanţul, situaţia fluxurilor de trezorerie, contul de profit şi pierdere, precum şi declaraţiile de venit.
Bilanţul este cel mai important aspect al unei situaţii financiare al unei companii, pentru că acesta conţine situaţia activelor, a pasivelor, precum şi echitatea proprietarului şi este considerat un element verificat la minut al companiei. Analiza bilanţului are mai multe beneficii, cum ar fi: oferă un raport detaliat cu privire la finanţele companiei la un anumit moment, ajută la luarea deciziilor de gestionare a activelor în urma declaraţiei de bilanţ. Gestionarea creditorilor, determinarea solvenţei societăţii. Astfel, se poate spune că bilanţul este ideal pentru a obţine date de referinţă ale companiei pentru a lua decizii financiare importante asupra companiei.
Dacă este vorba despre contabilitate online atunci aceasta se poate realiza în aceeaşi măsură încât să ofere informaţii reale despre situaţiile financiare şi contabile ale unei companii, menite să ajute la dezvoltarea acesteia, pentru că în plan secund aceasta urmăreşte situaţia fluxurilor de trezorerie. Această situaţie prezintă intrările şi ieşirile companiei la un moment dat, reprezentând în acelaşi timp veniturile companiei la o perioadat determinată. Cele mai importante obiective ale fluxurilor de trezorereie urmăresc: prezentarea lichidităţii şi solvabilităţii companiei la un moment ales, furnizarea de informaţii despre credibilitate, datoriile şi activele companiei, dar şi pentru a oferi detalii cu privire la fluxurile viitoare de numerar dintr-o companie.
Atunci când optăm să revizuim situaţiile unei companii, în cazul în care suntem potenţiali investitori, cel mai adesea ne ghidăm şi după contul de profit, pentru că acesta arată dacă societatea a avut profit sau pierdere într-o perioada de raportare curentă. Contul de profit sau pierdere prezintă diferenţa dintre veniturile sau câştigurile de afaceri şi cheltuielile sau pierderile de afaceri. În scopul de a oferi o declaraţie corectă, contul de profit oferă înregistrări de performanţă pentru investitori, pentru creditori, pentru a estima performanţa viitoare a companiei, pentru a evalua capacitatea companiei de a genera fluxuri viitoare de numerar, dar şi pentru viitoarele decizii investiţionale, precum măsuri de reducere sau de optimizare a costurilor pentru a suporta eventualele pierderi financiare.
În afară de a furniza informaţii pentru sectorul intern al companiei, o contabilitate corectă oferă informaţii şi pentru publicul larg, pentru ca acesta să ştie care este situaţia companiei, cu menirea de a-şi forma o părere corectă despre aceasta, dar şi pentru investitori, care îşi doresc să investească în afaceri profitabile.
Citiţi şi:
- Teraplast estimează pentru 2013 o creştere a cifrei de afaceri cu peste 22% şi profit de peste 2 milioane lei
- Raportările contabile semestriale se depun până pe 16 august
- De ce este importantă contabilitatea pentru începutul unei afaceri?
- Aspecte financiare critice pe care fiecare antreprenor trebuie să le cunoască
- Teraplast, profit de 4,78 milioane lei
Adaugă comentariu nou