Atelaje canine. Bogdan Berende, campion european, şi Kiss Attila, vicecampion european, în Italia

Doi bistriţeni au reuşit să câştige două medalii extrem de importante pentru România la Campionatul European de Atelaj Canin pe Uscat, competiţie găzduită de Italia, la Selvazzone Drendo din Padova. Bogdan Berende a cucerit titlul de campion european la categoria D1 (doi câini), în timp de Kiss Attila, campionul mondial en-titre, este vicecampion european la categoria B1 (6 câini). Performanţele sunt cu atât mai meritorii date fiind condiţiile de concurs, cu temperaturi foarte ridicate, de chiar peste 20 de grade, asta în condiţiile în care antrenamentele de la Rodna au fost făcute la temperaturi până în 10-15 grade.  Participarea atelajelor canine din judeţul nostru a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat de Consiliul Judeţean.

         Cei doi sportivi legitimaţi la Clubul Sportiv Sleddog Bistriţa-Năsăud, alături de Damaschin Berende, preşedintele clubului, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, au susţinut joi o conferinţă de presă în care au prezentat atât performanţele obţinute în ultima perioadă, cât şi greutăţile cu care s-a confruntat această disciplină sportivă până la momentul recunoaşterii oficiale, dar şi cele prezente, care ţin direct de sursele de finanţare, asta şi în contextul unei slabe popularizări în rândul opiniei publice.

„Au fost trei zile de concurs dificile în care a trebuit să mă lupt de la egal la egal, la al doilea concurs al meu, cu vicecampionul european şi campionul european en-titre. (...)  Câinii noştri au fost obişnuiţi să alerge la nişte temperaturi foarte scăzute, iar în Italia au fost nişte temperaturi de 15-20 de grade, foarte mult pentru ei. În ultima zi am avut o discuţie cu câinii în care le-am explicat că trebuie să câştigăm şi că trebuie să ne întoarcem victorioşi acasă. Am alergat cu două femele.  Eu şi atelajul meu am dat tot ce am putut, obţinând medalia de aur”, a declarat Bogdan Berende, campion european la categoria D1 (doi câini).

         Campionul mondial Kiss Attila, care a cucerit argintul la această ediţie a Europenelor (la categoria B1 şase câini), a precizat că a solicitat organizatorilor să reducă distanţele pentru cele trei manşe, în contextul temperaturilor ridicate. Acesta a dezvăluit faptul că deşi unul dintre câini era bolnav, l-a introdus în cursă, pentru că toţi formează „un grup unit”, fapt care l-a costat, probabil,  titlul de campion  european. Kiss Attila a adăugat că aceste Campionate Europene reprezintă şi două lecţii pentru sprotivii bistriţeni, şi anume să se antreneze, uneori, şi la temperaturi mai ridicate şi să organizeze extrem de bine competiţiile pentru a nu exista nemulţumiri ale concurenţilor.

***

         Damaschin Berende, preşedintele CS  Sleddog Bistriţa-Năsăud (singurul din România şi singurul afiliat la federaţiile internaţionale de profil), a ţinut să mulţumească preşedintelui Consiliului Judeţean, prefectului Ovidiu Frenţ şi deputatului Daniel Suciu pentru susţinerea financiară, dar şi pentru facilitarea întâlnirii cu ministrul Tineretului şi Sportului, în urma căreia au fost demarate şi finalizate procedurile de recunoaştere oficială a întrecerilor de atelaje canine ca ramură sportivă.

         Acesta a anunţat şi competiţiile la care vor participa sportivii de la CS Sleddog B-N în acest sezon, primul concurs fiind programat în acest sfârşit de săptămână, la Cluj.  În 20-21 ianuarie, la Piatra Fântânele va avea loc cea de-a II-a ediţie a Concursului internaţional de atelaje canine, pe Drumul romanilor, fiind aşteptaţi peste 50 de participanţi. „Sperăm în sprijinul comunităţii de afaceri bistriţene şi a judeţului pentru a putea face un salt calitativ în ceea ce priveşte condiţiile de concurs, în condiţiile în care ne aşteptăm la un număr important de participanţi”, a declarat Damaschin Berende.

         La Campionatul European pe sanie, din Slovacia, vor participa toţi Damaschin Berende, Bogdan Berende şi Kiss Attila, pentru participarea  la Mondialele din Suedia existând  un mare semn de întrebare, din cauza cheltuielilor mari, dar şi a problemelor de serviciu.

***

         Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, a ţinut să-i felicite pe sportivi pentru tot ce au realizat, reafirmând faptul că administraţia judeţeană are în preocupările sale dezvoltarea sportului, individual sau de echipă. „Promitem susţinerea clubului în continuare, mai ales că ne vom mândri cu toţii, de aici înainte, că bazele acestui sport, întrecere cu atelaje canine, s-au pus la Bistriţa şi el a devenit un sport naţional cu germenii din judeţul nostru”, a punctat vicepreşedintele Ţintean.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5