Jack London și al său ”Colț Alb” reînviat în România de un preot romano-catolic din comuna Rodna

Unicul club din țară de atelaje de câini este condus de fostul subprefect Damaschin Berende și ființează la Rodna, județul Bistrița-Năsăud.

Povestea atelajelor cu câini, faimoșii Husky, Malamut de Alaska, Samoyed sau câinele de Groenlanda a început în România în anul 2004, atunci când actualul campion mondial, preotul romano-catolic Kiss Attila era hirotonit preot și trimis la Reghin. Acolo avea să primească un pui de husky siberian: ” Ştiam că e un câine frumos şi cu voie bună, cam la atât se limitau cunoştinţele mele despre câinii aceştia. Pe femela care a ajuns la mine am instruit-o foarte bine, ştia să facă de toate“, a povestit părintele în cadrul unei conferințe de presă ținute la Consiliul Județean alături de Damaschin Berende și fiul acestuia, Bogdan, campion european la atelaje canine în 2017.

Kiss Attila: În natură, omul trăieşte mai intens relaţia cu Dumnezeu

Kiss Attila a mai relatat faptul că, după Reghin, a fost trimis ca preot catolic să slujească într-un sat din apropierea stațiunii Tușnad din județul Harghita, unde l-a cunoscut pe promotorul în România a sportului cu atelaje trase de câini. ” Nu e uşor deloc acest sport. La început, în prima cursă cu câini, am parcurs puţin peste 20 de kilometri în câteva ore bune. În mod normal, această distanţă se parcurge în 40-45 de minute. Câinii erau instruiţi, dar eu nu ştiam cum să le cer. Eu munceam mai mult decât ei. Ei ajungeau acasă relaxaţi, eu eram mort de oboseală“, a mai spus preotul din Rodna. Povestea părintelui catolic Kiss Attila și a pasiunii sale pentru cîini și sportul acesta aproape necunoscut în România devine publică după ce ajunge la Rodna, unde începe să se ia în seriios și începe pregătirile în forță în zona văii Vinului, localitate aparținătoare comunei Rodna ” Primul meu concurs serios la care am luat parte a fost în 2008, asta după ce timp de patru ani am vrut să văd cum pot să mă pregătesc singur, iar la acea competiție de nivel național am venit pe locul 3. Atunci am înțeles că am nevoie de câini cu gene de campion. Primul câine cu gene de campion a ajuns la mine după o competiţie internaţională de la Graz, din Austria, la care am luat parte în 2010. Pentru că știu patru limbi de circulație internațioanlă, am reușit să mă împrietenesc cu mai mulți crescători profesioniști care mi-au dezvăluit câteva secrete legate de hrana şi întreţinerea câinilor nordici şi aşa am ajuns să crească exemplare sănătoase şi cu toate caracterele bine păstrate. Câinii husky care se nasc din campioni au în genă disciplina şi performanţa. Aceştia sunt setaţi să alerge 16-17 kilometri fără să se oprească, cu o viteză medie de 35 de kilometri pe oră”, a mai povestit părintele Kiss Attila.

Rodna, pe harta mondială a sportului cu atelaje canine

Recunoașterea muncii sale titanice avea să se producă în luna februarie 2017, adică după 13 ani, atunci când preotul romano-catolic din comuna Rodna, Kiss Attila, devenea campion mondial la categoria B (6 câini). Campionatul mondial de atelaje canine s-a desfășurat anul acesta în Italia, la Malga Millegrobbe, preotul catolic mai obținând până la data de 17 februarie 2017 încă un titlu de vicecampion mondial și două titluri europene. Recunoașterea oficială și primul club de nivel național Recunoașterea oficială a celor 13 ani de activitate competițională a venit foarte greu, unul din umerii pe care s-a sprijinit preotul Kiss Attila fiind cel al fostului subprefect de Bistrița-Năsăud, acum om de afaceri, Damaschin Berende, cel care, în urmă cu doi ani descoperea acest sport alături de fiul său Bogdan. De asemenea, un sprijin important as venit din partea președintelui Radu Moldovan, a Consiliului Județean dar și a deputatului Daniel Suciu care l-a prezentat pe părintele Kiss Attila ministrului Tineretului și Sportului, Marius Dunca. După acel moment, lucrurile au intrat pe făgașul lor normal, sportul de atelaje canine fiind recunoscut oficial: „Este recunoscut oficial sportul de atelaje canine! Am făcut acest gest pentru tinerii noştri, pentru ca ei să aibă suportul necesar şi să ajungă cât mai sus“, a mai precizat Kiss Attila.

CS Sleddog Bistriţa-Năsăud, singurul club din țară afiliat internațional

CS Sleddog Bistriţa-Năsăud este clubul, unic încă la această dată în România a cărui președinte este Damaschin Berende. Prezent și el la conferința de presă, Berende a anunţat şi competiţiile la care vor participa sportivii de la CS Sleddog B-N în acest sezon, primul concurs fiind programat în acest sfârşit de săptămână, la Cluj. În 20-21 ianuarie, la Piatra Fântânele va avea loc cea de-a II-a ediţie a Concursului internaţional de atelaje canine, pe Drumul romanilor, fiind aşteptaţi peste 50 de participanţi. „Sperăm în sprijinul comunităţii de afaceri bistriţene şi a judeţului pentru a putea face un salt calitativ în ceea ce priveşte condiţiile de concurs, în condiţiile în care ne aşteptăm la un număr important de participanţi”, a declarat Damaschin Berende. La Campionatul European pe sanie, din Slovacia, vor participa toţi Damaschin Berende, Bogdan Berende şi Kiss Attila, pentru participarea la Mondialele din Suedia existând un mare semn de întrebare, din cauza cheltuielilor mari, dar şi a problemelor de serviciu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5