Ateliere protejate pentru persoanele cu handicap

Deputatul PD-L Ioan Nelu Botiş a susţinut, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie politică cu privire la înfiinţarea şi susţinerea atelierelor protejate pentru persoanele cu handicap. Atelierul protejat reprezintă spaţiul adaptat corespunzător nevoilor persoanei cu handicap, în care aceasta desfăşoară activităţi lucrative, în conformitate cu abilităţile şi capacitatea profesională. Atelierul protejat poate să reprezinte în acelaşi timp o formă utilă de terapie ocupaţională şi un prim pas spre reintegrarea în societate.

„Ţara noastră se confruntă cu o situaţie gravă în ceea ce priveşte angajarea în muncă a persoanelor cu handicap. Scăderea generală a numărului locurilor de muncă din ultima perioadă a afectat şi persoanele cu handicap, iar locurile de muncă protejate s-au diminuat sever. Stimulentele legale şi programele pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi au avut rezultate modeste. În majoritatea judeţelor ţării nu sunt înregistrate decât foarte puţine ateliere protejate pentru persoanele cu handicap, nu au fost satisfăcătoare” a declarat Ioan Nelu Botiş.

În acest sens, Botiş propune un pachet de facilităţi pentru agenţii economici care înfiinţează ateliere protejate pentru persoanele cu handicap, precum şi susţinerea, implicarea administraţiilor locale în crearea de ateliere protejate pentru persoanele cu handicap.

„O altă propunere este ca aceste ateliere protejate să poată accesa credite bancare cu dobândă avantajoasă susţinută de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap pentru dezvoltarea activităţii şi pentru o perioadă de până la 10 ani”, a mai completat Botiş.

Vineri, 13 martie, la sediul AJOFM B-N, deputatul PD-L va avea o întâlnire cu membrii asociaţiei persoanelor cu handicap pentru a afla problemele cu care se confruntă, şi pentru a-i sprijini în ceea ce priveşte atelierele protejate pentru persoanele cu handicap.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5