Au fost demarate procedurile pentru evaluarea și cumpărarea stadionului “Jean Pădureanu” și a clădirii din Piața Mihai Eminescu
Consiliul Local Bistrița a aprobat demarararea procedurilor prevăzute de lege în vederea evaluării și achiziționării imobilului, construcții și teren aferent, situat în municipiul Bistrița, strada Mihai Eminescu nr.1-4, dar și a imobilului, construcții și teren, aferent Stadionului ”Jean Pădureanu” situat în municipiul Bistrița, strada Parcului nr.3. Astfel, în bugetul local de venituri și cheltuieli al Municipiului Bistrița pentru anul 2025 vor fi cuprinse fondurile necesare evaluării spațiilor care compun cele două immobile și a celor necesare inițierii procedurii de achiziție.
***
Zona Stadionului, împreună cu parcul municipal și malul drept al Râului Bistrița sunt incluse într-un proiect care vizezează dezvoltarea și regenerarea urbană.
Stadionul ”Jean Pădureanu”, fostul Stadion municipal ”Gloria” din Bistrița a fost inaugurat în anul 1930 și a reprezentat o emblemă a orașului Bistrița și a exercitat o atracție încă din anii ’80 pentru zeci de bistrițeni care participau la meciurile de fotbal ale echipei Gloria. În 2008, stadionul a beneficiat de o serie de lucrări de modernizare, însă după desființarea echipei de fotbal, acesta a devenit o pată neagră în orașul nostru, aflându-se în stare continuă de degradare, în care nu se mai desfășoară activități sportive, proprietarul Asociația Club Fotbal Gloria 1922 Bistrița aflându-se în procedura insolvenței. Amplasamentul lui în vecinătatea parcului municipal ar putea crea o mulțime de facilități pentru cetățenii Bistriței, prin încorporarea acestuia în parcul municipal. Aceasta nu implică neapărat o extindere a parcului în sensul de a planta copaci și de a crea alei de acces sau piste de biciclete, ci ar putea rămâne în forma în care există, dacă structura de rezistență permite acest lucru doar că necesită modernizat și transformat în ca și destinație. Deschiderea acestei baze pentru publicul larg ar permite la mii de bistrițeni să folosescă pistele de alergat existente, acest lucru putând deveni un sport în masă.
Pe terenul de fotbal s-ar putea organiza competiții și campionate de fotbal de către liceele din municipiul Bistrița sau chiar din județ, așa cum se întâmplă în alte state din Europa. De asemenea s-ar putea organiza concerte și spectacole în aer liber, în care oamenii să folosescă tribuna existentă, nu să stea în picioare, așa cum se întâmplă la astfel de manifestări.
Menționăm faptul că întregul complex sportiv este înscris în mai multe cărți funciare care cuprind atât terenurile, cât și construcțiile, înscrise în proprietatea Asociației Club Fotbal Gloria 1922 Bistrița, majoritatea fiind grevate de sarcini. Suprafața totală a terenului aferent este de 36.303 mp, pe ea fiind edificate terenul de fotbal cu pista de atletism, tribunele, studio TV, anexa bucătărie, peluza, inclusiv clădirea administrativă, teren de antrenamente etc.
***
Amplasamentul care cuprinde imobilele din zona delimitată de strada Gării, Bulevardul Decebal, strada Mihai Eminescu și Bulevardul Republicii, care cuprinde și construcția din Piața Mihai Eminescu nr.1-4, fosta casă de cultură a sindicatelor, urmează a fi studiate printr-un proiect în vederea dezvoltării și regenerării urbane a zonei.
Municipalitatea își propune regândirea întregii zone, prin construirea unei parcări supraetajate pe 3 nivele, care va oferi aproximativ 900 de locuri de parcare înseamnând rezolvarea a unui sfert din cele 4000 de locuri de parcare care urmează a fi desființate prin proiectele de mobilitate implementate. De asemenea, se propune și amenajarea unui parc gândit cu toate facilitățile, care va oferi bistrițenilor petrecerea timpului liber într-un cadru plăcut. În momentul de față, criza locurilor de parcare din această zonă este amplificată de prezența în această zonă a multor instituții publice: de învățământ, policlinică, poliție, trezorerie.
Întregul imobil acoperă o suprafață de teren de 4.659 mp, format din două corpuri C1 și C2, cu mai multe spații înscrise în cărți funciare diferite, cu destinații atât comerciale și prestări servicii, cât și sedii ale unor instituții publice.
Citiţi şi:
- Cristian Niculae: Comisie de negociere pentru cumpărarea stadionului Jean Pădureanu. Parcul municipal va fi extins! Un nou stadion, la Unirea
- Deputatul Ionuţ Simionca (PMP): Moldovan și Crețu i-au întrebat pe bistrițeni dacă sunt de acord cu demolarea Stadionului „Jean Pădureanu”?
- „Scandal” înaintea partidei dintre Cetate şi U Cluj: Meciul nu se poate juca pe stadionul „Jean Pădureanu”. Află cine a interzis acest lucru şi cine este “stăpânul” terenului din parcul municipal???
- Doi fraţi (jandarm şi fotbalist), căpitani în meciul Gloria Bistriţa – Săgeata Dumbrăviţa. Vineri, pe stadionul „Jean Pădureanu”
- Soarta stadionului "Jean Pădureanu”: Cumperi şi dărâmi? Sau se dărâmă singur şi pe urmă vinzi terenul… Sau???
Adaugă comentariu nou